August 31, 2010

Solat & Lailatul Qadar


Salam .

Sekarang sedar tak sedar Ramadhan semakin meninggalkan kite . Bile penghujung Ramadhan ni la , sumer Umat Islam akan menambahkan lagi amal ibadat bagi mengejar malam penuh barakah : Malam Lailatul Qadar .

Tapi adakah di kalangan mereka , yang masih khilaf dengan mengejar Malam Lailatul Qadar tapi masih mengabaikan solat fardhu 5 waktu ?


Pernahkah mereka terfikir :

" Apakah sah puasa mereka sedangkan mereka sendiri tidak solat ? " atau ...

" Apakah sah raya bagi orang yang tidak solat & tidak puasa ? " dan juga mungkin ...

" Hari raya ni disambut sehari atau sebulan ? "

Inilah persoalan yang sering kedengaran sebenarnye sampai arini walaupun arini kite sebagai rakyat Malaysia sudah meraikan kegembiraan merdeka untuk ke 53 Tahun . Masih ramai lagi sebenarnye di kalangan kita masih naif manakah lebih penting : solat , puasa , zakat ataupun raya ?

Sebab itu la sekarang kite lihat di seluruh dunia , ALLAH menurunkan bencana di mana-mana tanpa mereka sedar yang DIA sebenarnye ingin memberi peringatan kepada setiap hambaNYA supaya menurut perintahNYA & taat segala suruhanNYA .

Dalam agama Islam & di dalam Al-Quran sendiri sudah menyebutkan bahawa solat 5 waktu adalah yang paling utama . Yang paling penting . Solat juga adalah perkara pertama yang akan dihitung & di soal di akhirat nanti . Tak payah tunggu akhirat , dalam kubur pon nanti , Mungkar & Nangkir akan bertanyakan amalan solat terlebih dahulu sebelum amalan yang lain . Kalau solat kita sendiri bermasalah maka amalan lain juga akan jadi lebih masalah malah lebih parah . Tidak takotkah kita dengan hukuman yang bakal diterima ??? Di alam kubur & di Akhirat ???

Jadi marilah kite sebagai umat Islam sesame sendiri terutama yang kadangkala terlalu leka dengan Bazaar Ramadhan , persiapan raya atau sebok bermain mercun & bunga api supaya mengutamakan solat 5 waktu terlebih dahulu . Sia-sia je berpuasa kalo tidak menunaikan solat fardhu 5 waktu dan solat 5 waktu jugalah yang membezakan antara orang Islam dan golongan yang kafir . MashaALLAH .

Seperti juga ade di kalangan umat Islam yang puasa tapi tidak menunaikan solat fardhu langsung ! Ini adalah sia-sia kerana solat itu lebih utama . Sia-sia sahaja berpuasa di bulan Ramadhan sedangkan perkara utama perintahNYA kita abaikan . Sedarkah mereka bahawa solat itu tidak boleh ditebus atau dibayar dengan fidyah sekalipon berbanding puasa yang boleh dibayar fidyah ?

Sekali lagi diingatkan bahawa solat adalah perkara pertama yang akan dihisab disaat kite terpisah dari dunia . Selepas dihisab di alam kubur , di Akhirat juga amalan solat kita akan ditanya sekali lagi . Jika solat kita baik & sempurna maka amalan-amalan kite yang lain akan akan diperiksa dengan mudahnya . Jika sebaliknya , bile solat sendiri tidak sempurna maka amalan yang lain secara automatik akan tersangkut .

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

" Sesungguhnya yang paling mula-mula dihisab pada seorang hamba di Hari Kiamat daripada amalannya ialah solat . Sekiranya solatnya baik maka die akan berjaya & selamat . Sekiranya solatnya rosak maka dia akan kecewa & rugi . " ( Riwayat At Tirmizi )

Nabi Muhammad SAW juga bersabda yang maksudnya :

" Sekiranya ada kekurangan pada solat fardunya maka ALLAH SWT akan berkata : Lihatlah adakah hambaku mempunyai solat sunat ? Maka jika ada , ia akan menampung kekurangan fardunya . Begitulah cara hisab bagi seluruh amalannya yang lain . "

Abes kalo tak solat , macam mane pula nak kira ? Nauzubillah . Kita patut ade rase malu pada ALLAH SWT jika mengabaikan perintahNYA . Kalau solat 5 fardhu sempurna , barulah kite boleh memperkatakan tentang perkara yang lain seperti puasa . Apatah lagi Malam Lailatul Qadar itu sendiri .



Malam Lailatul Qadar adalah malam yang sunat dicari . Ia merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan & diperkenan doa oleh ALLAH SWT . Malam Lailatul Qadar adalah malam sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat . ALLAH SWT sendiri berfirman bahawa Malam Lailatul Qadar adalah lebih baik dari 1000 malam .



Malam Lailatul Qadar selalu berlaku di antara 10 Ramadan yang terakhir . Bulan Ramadhan , Al-Quran & Malam Lailatul Qadar mempunyai hubungan yang rapat di antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab ALLAH SWT & hadis Rasulullah SAW di antaranya firman ALLAH SWT :

" Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada Malam Lailatul Qadar dan apakah yang menyebabkan engkau mengerti apa itu LailatulQadar . LailatulQadar lebih baik daripada 1000 bulan . Pada malam itu , para malaikat & Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan . Malam ini sejahtera sehingga terbitnya fajar . "



Antara tanda-tanda Malam Lailatul Qadar ialah : Malam itu tenang , tidak dingin , tidak panas . Pada siang hari , matahari sangat pucat warnanya . Pada malam itu juga Malaikat Jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba .

Marilah kita beramai-ramai memeriahkan suasana 10 malam terakhir Ramadhan ini dengan beribadat kepada ALLAH SWT dengan penuh ikhlas & penuh keimanan . Mudah-mudahan kita dapat kurniaan ALLAH SWT yang kelebihan pahalanya melebihi 1000 bulan atau 83 tahun umur kita . SubhanALLAH .

Tapi sebelum itu ...
Jangan sebok nak Malam Lailatul Qadar ...
Tapi solat 5 waktu entah ke mana !
Sesungguhnya kita yang patut mengejar amalan .
Kerana maut itu tidak kira masa . :)

Renung-renungkan la & Selamat beramal kepadaNYA !

August 30, 2010

sahur .


Salam .

Semalam first time kami sahur kat lua .
Since puasa ritu ...
Lom penah lagi buka or sahur kat lua .
Disebabkan semalam memang ade agenda .
Balik pon lambat .
Almost midnight .
Yelah ritu kan da cakap .
Kat sini , siang sumer tido .
Malam berjaga .
Macam burung hantu ! =_=

So , semalam lepas terawih baru kua .
Semalam juga la ade orang tu dapat beli 'awek' for his D80 .
Sekarang boleh la die senyum puas hati .
Sebab 'awek idaman' sudah selamat berada dalam tangan .

Semalam kire agak baik .
Kalo tak mesti arini da ber'blackberry' .
Jangan tak caye ...
Kedai yang kami beli 'awek idaman' tu .
Ade promotion for blackberry .
Kalo ikot currency , memang superb murah .
Tapi takde rezeki sebab stock takde .
Da abesssssss !!!
Takpe , len kali datang lagi .
Sabar ye blackberry .
Kalo ade jodoh tak kemana . =_=

Lepas biebie da dapat 'awek idaman' .
Baru gerak mencari tempat makan untuk bersahur .
Itupun kami sempat singgah CentrePoint kejap .
Beli goodies Ben10 . :)

Sebenarnye 2 ari lepas .
Biebie bagitau , ade tempat makan baru kat Star Avenue .
Main menu : Burger .
Oh , anak badak aku ni memang pantang tengok burger !
Sane sini makan mesti nak burger .
Kekadang je tukar makan steak or lamb chop .
Sebab tu muke die sekarang pon da ade bentuk burger ! =_=
Hahahahahaha .

Tapi bile kami pegi tempat makan yang die cakap tu .
Rupenye restoran tu belom bukak lagik .
Coming soon ! =_=
Tapi nampak macam menarik .
Mane laki aku tak tergoda .
Terpampang gamba burger gebu kat dinding kaca restoran tu .

" Alahai burger gebu , ko memang berjaya menggoda lakiku ! "

Da restoran tu pon lom bukak lagi .
Terpaksa la kami cari tempat makan lain .
Pikir punye pikir ...
Last-last decide sahur kat SteakHouse je .
Kebetulan ade branch SteakHouse sebelah bangunan Star Avenue tu .
So pegi je la kan .
Malas da nak pusing-pusing cari kat tempat lain .

SteakHouse ni memang the best steak la .
Da kate name pon SteakHouse kan ?
Menu steak memang memacam .
Kekadang rambang mata nak pilih nak makan steak mane .

Tapi semalam aku tak order steak pon .
Order appetizer je .
Memandangkan kalo order steak ke ... ape ke ...
Mesti nanti tak abes .
So , taknak pembaziran di situ .
Nanti kalo aku tak abes makan ...
Ade je dok perli aku nanti . =_=

So , kami decide ...
Aku order menu dari Appetizer je .
And lakiku menu heavy sket .
Biaselah , kate anak badak kan ?
eyh takkkkkkk .
Kalo tengah malam ni , tukar .
Jadi anaconda !
Selera besor sket .
Keh keh keh .

Syiok makan kat SteakHouse ni sebab :

.
.
.
.
.
.
.



Mesti dapat roti bun camtu .
Aku pecinta roti !
Tapi sini tak jumpe lagi roti macam gardenia tuh .
Selalu yang sedap pon bun kat Steakhouse ni ngan bun KFC . =_=

For appetizer ...
Aku sorang makan ni :


Fried Calamari

&


Buffalo Chicken Wings .

Both my feveret !
Memang licin abes makan malam tadi .
For the first ever makan abessssss ! :)

For biebie , die order :


Lamb Chop !

His feveret ever !
Burger suke ! Steak suke ! Lamb Chop pon suke !

Balik tu konon nak tido .
Tapi disebabkan ade orang baru dapat 'awek idaman'
Terus belek dulu 'awek idaman' =_=

Sudahnya tido pon almost 3pagi .

bersedia sumer !


Ehem ... ehem ....

Finally , semalam ...
Cik D80 biebieku ini ...



bertemu jua & dapat bergandingan bersame 'awek' nyer ...



Lame wooo die dok usha 'awek' for his D80 ni .
Semalam baru dapat beli .
Rezeki . Rezeki . Rezeki .
Alhamdulillah !
Baru la boleh seiring & sejalan macam ni ...



phewitttttttttttttttttttttt ~
Cun laaaaaaa .
Lepas ni baru pic jadik lagi cantek !
Kan biebie kan ? Kan ? Kan ?

" U tak amek gamba I , siap you ! "

Disebabkan kebetulan da nak raya .
And raya kat Malaysia bersame flash baru beli itu .

To all my cuzzies :

" Get ready ya ? Kite posing sakan raya ni . Our cameraman is backkkkkk ! "

Heh heh heh .

To biebieku :
Gambatte Kudasai !
Sharpen your skill bebeh !
Nanti kite round Jeddah amek pic cantek-cantek .
Okeiiiii ???

pendek akal .


Salam .

Sape yang bace paper semalam or tengok berite ke ...
Mesti tau kes baby yang jumpe kat Seksyen 13, Shah Alam .
Baby tu digantung kat signboard 'Beri Laluan' .
Aku ade bace kat Kosmo Online pagi tadi .

Sumpah !
Baby tu memang comel .
Khalifah kecil kurniaan Ilahi .
Tak caye ?
Meh sini tengok ...

.
.
.
.
.
.
.
.



Baby boy pulak tu .
Ni mesti anak lua nikah ni .
Sebab tu mak die buang !!!

Tu la .
Bercinta pandai .
Berendut kat taman dalam gelap pandai .
Dok bagi orang meraba pandai .
Beromen pandai .
Pastu da beranak ...
Jadi bodoh pulak .
Bagusnye ko jadi manusia kan ?

Nasib baik orang jumpe baby ni hidup lagi .
Kalo umor baby ni tak panjang ?
Tanggung la ko dosa sampai mati .
Bia momok baby tu hunting ko .
Baru tahukan ???

Geram betol la .
Kes buang baby ni makin manjadik .
Jadi macam trend pulak kat Malaysia .
Macam tak sedar diri .
Macam tak tahu pula kiamat makin menghampiri !
MashaALLAH .
Ape nak jadi ni ???

Orang lain yang da kawen ni .
Bertahun tunggu .
Macam aku la contohnye .
Punye la usaha & doa nak ade khalifah kecik tu .
Ni ko senang je buang macam sampah !
Bongek betol .
Pendek akal !

Tunggu la ko mak bayi .
Takyah tunggu akhirat ...
Dalam kubur nanti ...
Siaplah ko kene bantai !!!
Padan muke . Haih . =_=

August 29, 2010

anak badak .


comel kan badak air itu berposing ?
eleh tau la ade gigi taring ... besa lak tu ...
ingat I takderk ke ???
I ade jugak tau , lagi banyak .
walaupun tak beso macam U .
janji I ade banyak dari U .
4 batang lagik .
2 kat atas , 2 kat bawah .
dan I jugak lagi comel lagi U tau .
okeiiiiiii ???
hikhikhik .

aku kalo nampak badak air .
mesti eksaited semacam .
taktau kenape .
rase mereka begitu comel .
dengan hidung kembang .
dan juga kaki yang gebu sebegitu .
sambil jalan terkedek-kedek dalam air .
pastu da masuk berendam dalam air .
tinggalkan lubang idung je kat permukaan air .
ciss ! ciss !

patut la kalo aku pegi zoo .
asal lalu tempat badak air je .
mesti dorang berposing gitu .
lubang hidung je nampak .
selebeynye dalam air .
patut la orang letak name ko badak air !
asik dok dalam air jek .
haih ~

ritu aku kate nak kaji kan dorang makan ape ?
sampai sekarang aku tak jumpe .
ritu google puas cari tapi takde .
sume article pasal name scientific la ape la .

pastu disebabkan aku membela anak badak yang semakin comel .
aku pon tanye la die .
kate die pon anak badak kan ?
nak tau die jawab pe ?

" biebie , anak badak makan ape ek ? i carik tak jumpe la . "

dengan muke confident die jawab :

" makan rumpai la . kan die suke dok dalam air . dalam sungai . "

aku terus berkerut muka . bia betik laki aku ni ???
eyh yeke badak air makan rumpai ?
ade sesape tau badak air makan ape ?
hikhikhik .

anak badak aku ni special sket .
pagi jadi badak air .
tengahari jadi anak gajah .
malam kang jadi anaconda .
la ni time tak betol , jadi tikus mondok .
camno tu ?
kahkahkah .


August 28, 2010

53 .


Salam .

Sekarang ni Malaysia menghitung hari .
Sedar tak sedar da 53 tahun Malaysia merdeka .
This year merdeka dalam bulan Ramadhan .
Ade any celebration ke for merdeka nanti ???

Aku yang dok merantau ni .
Memang rindu la kat negara sendiri .
Kan orang cakap :

" Hujan emas dinegeri orang , hujan batu dinegeri sendiri "

eyh , aku lame weiiiii tak tengok air hujan .
keh keh keh .
sini musim panas .
tak penah lagi tengok hujan kat sini .
aku nak hujan lebat macam kat Mesia .
baru bestttttt !!!

bile aku balik nanti , hope hujan .
dapat ilangkan rase rindu kat hujan .
* ape aku merepek ni ? *

cite pasal merdeka balik la .
da merdeka dekat 53 tahun ni ...
korang rase kite betol-betol da merdeka ke ?
bagi aku tak sepenuhnya .
banyak lagi perkara yang perlu dibaiki .
semoga merdeka di bulan mulia ni dapat wat kite lebih muhasabah diri untuk lebih memajukan diri , bangsa , agama & negara .

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia !!!
Proud to be Malaysian !!!

musibah bazaar ramadhan .


Salam .

Korang ingat lagi awal bulan puasa ritu ade kes bazaar ramadhan kat melaka kene ribut taufan ???
aku tau pon sebab ade tengok video kat fesbuk .
mase tengok video tu : mashaALLAH .
da terdetik dalam hati aku : " ni mesti ade yang wat salah "
ternyata benar sangkaan aku .

aku nak kongsi artikel ni .
artikel tentang kejadian sebenar disebalik kejadian tu .



Musibah Bazaar Ramadhan - Amaran Allah !

Bagi mereka yang berfikir, musibah yang meragut 3 nyawa dan 18 lain yang cedera itu sebenarnya AMARAN dari Allah swt. Mengapa penulis katakan itu satu AMARAN?

Apa tidaknya.. cuba tuan-tuan bayangkan seawal tengahari (dari pengalaman penulis memerhati) kelmarin (13 Ogos) bukankah jumaat, ketika ramai jamaah baru pulang dari mengerjakan solat jumaat, sudah kelihatan ramai pekerja (baca-mungkin peniaga) sudah mula sibuk memacak khemah dan mengatur barang jajaan. Laju benar mereka menyudahkan solat, apakah mereka hanya hadir ke masjid sekadar mendengar khutbahnya sahaja? Atau solat dua rakaat tanpa mendengar khutbah?

Jika pun turut bersolat pasti tidak terjangkau akal untuk jadi sepantas itu. Mustahil secepat itu mereka sudah tegak berdiri ditapak bazaar? Maka disini penulis berani mengatakan adanya orang islam yang disibukkan dengan perniagaan itu TIDAK bersolat.

Baik, teruskan bersangka baik, tetapi melihat akan corak pakaian yang langsung tidak sesuai untuk bersolat jumaat, apakah kita kira mereka itu bersolat jumaat? Dengan seluar jeans yang koyak sana sini, t-shirt yang terpampang wajah2 artis, apakah ia sesuai? Yang perempuannya pulak ramai tidak memperdulikan soal aurat.

Malah dari pengalaman penulis bersama peniaga-peniaga bazaar Ramadhan, ramai yang tidak mengerjakan solat Asar dan Maghrib. Begitu juga yang tidak berpuasa. Enteng saja mereka makan dan minum disitu. Tak percaya? Ambil masa dan perhatikan.

Maka tidak hairan, musibah yang berlaku di Melaka itu, adalah satu AMARAN dari murka Allah swt. Jika ditinjau ke bazaar Ramadhan yang disediakan oleh pihak PBT, tandas boleh pulak mereka sediakan..5 - 6 buah diletakkan, tetapi tidak untuk SURAU? Mungkin tapak surau (kontena yang diubahsuai boleh digunakan apa?) itu tidak penting agaknya.

Dari apa yang penulis baca, dan hadam dari peristiwa petaka itu, wajar semua pihak merenung diri dan muhasabahkan apa yang tidak kena sebenarnya. Kembali kepada Islam, dan jadilah peniaga yang sealim Abu Bakar. Wallahuaklam.

Dipetik dari: NURASHIKEEN BINTI HAFAS
Human Resource Department
Pelaburan Johor Berhad
Tel : 607-2230350
Fax : 607-2245251
mailto:nurashikeen@pjb.com.my

Tambahan dari Tok Wan pula:

Waktu yang dilapurkan angin kencang tersebut ialah 4:45 petang. Itu waktu masuk waktu asar. Artinya malaikat yang bertugas sejak dari suboh sudah berangkat balik kelangit manakala malaikat yang baru masuk bertugas dari waktu asar hingga suboh esok pula baru nak masuk bertugas. Bila malaikat lihat ramai sangat dok sibuk dengan urusan dunia tanpa memperdulikan kelebihan Ramadhan yang penuh BARAKAH ini maka malaikat penjaga angin pun bertindak. Jadilah apa yang seharusnya jadi.

Oleh yang demikian marilah kita pertingkatkan ibadah kita dibulan Ramadhan ini. Setiap pahala dari ibadah fardhu akan digandakan manakala setiap ibadah yang sunat akan dibayar dengan pahala fardhu. Bukan apa...cuma bekalan untuk hari akhirat. Umpama topup yg x cukup, camner nak buat call ? Bila banyak ibadah terutama dibulan mulia ini maka banyaklah pula yg kita dapat (pahala). Sedangkan rupa bentuk pahala tu kita sendiri pun x pernah nampak. Tapi kalau diberi nampak rupabentuk pahala tu pasti pecah hati kita kerana terlalu gembira. Bila hati pecah pasti kita mati.

Jadi...ingatlah mati. Bulan Ramadhan bukan bulan untuk buat duit atau buat keuntungan. Ada ramai yang lapar tapi tak sampai hati untuk meminta-minta dari orang lain atau Baitulmal.

Salam Ukhwah..~

Kepada mangsa yang terbunuh, sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah, dan kepada mereka yang terselamat dengan kecederaan, masa masih ada untuk untuk merenung diri di mana silapnya..kerana bala dan murka Allah swt, itu diturunkanNya tidak berpilih-pilih, jika turun bala, semua kena..baik manusia, binatang mahupun tumbuh-tumbuhan habis kena sapu !


resipi campak !


Salam .

Ritu kat Twitter ...
Aku dok sebok cakap nak update resipi ikan campak-campak .

setelah berhari tangguh ...
la ni baru la dapat nak update .
Biaselah kan bile penyaket malas tu datang .
bukan malas sebenarnye tapi kesuntukan mase .
lagi-lagi bulan puasa camni .
rutin harian sume berubah ikot bulan puasa . =_=

aaaaaaa rini aku nak tepek resipi campak-campak .
dapat resipi ni dari laki aku .
almaklum la , laki aku ni memang pandai masak !
die yang cakap kat aku :

" ni resipi ikan campak-campak "

aku ni memang suke makan ikan .
lagi suke kalo ikan bakar or ikan masak steam .
tak kesah la memane .
kalo da dapt tu , laki kat depan pon aku tak heran . hihihi .

jom !

bahan-bahan :
ikan ikot suke korang nak ikan ape .
tomato potong dadu .
bawang potong dadu .
halia hiris . halia tu ikot korang la nak banyak mane .
cili padi potong . ikot korang jugak nak banyak mane .
sedikit lada boh .
garam & ajinomoto secukup rase .


da ade bahan , korang gaul la sumer bahan-bahan tu .




da gaul , da rase sume bahan da sebati ngan ikan , korang pindah ikan yang da digaul tu atas aluminium foil .




pastu wrap aluminium tu elok and nak sedap lagik , korang perap dulu ikan tu . perap la dalam setengah jam ke . da perap , korang kukus la . kukus sampai ikan da masak ...


.
.
.
.
.
.
.

siap !!!!!!!


* alamak ikan aku tak nampak mase ni sebab ditenggelami dengan bahan-bahan lain . heh heh *

resipi ni sesuai la untuk orang nak diet sebab takde minyak .
sedap woooooooooooooooo ~
mase masak wat ritu ...
1st day wat : aku belasah ikan sampai 7ekor .
2nd day wat : aku belasah 4ekor .

giler tamak tak aku ????
bukan tamak tapi aku memang suke ikan .
da macam kucing pulak aku ni .
kucing aku pon tak suke makan ikan . hah hah hah !


the next day tu pulak ...
disebabkan 2 ari sebelum tu amal dok cakap pasal pancake .
aku dok wat pancake for berbuka .
sedap woooooooooo ~
pancake with maple syrup .
yummeh !!!
resipi ?
takde resipi pon sebab aku wat pakai tepung mmg khas wat pancake .
balik umah just campur tepung tu ngan susu ngan telor ngan minyak sayur .
senang kan ????


* abaikan tanganku yang gebu itu . tangan itu hanya untuk azman kamarudin . sekian . *

August 25, 2010

Lelaki dan Air Mata .


Perempuan setiap kali kalau tengok lelaki menanges , mesti akan berkata begini :

" Eeeeeeeeeeeee lelaki pon nanges ke ? Tak macho la . Lelaki mane leh nanges . Lelaki kene gagah ! "

Ok . Itu memang persepsi sesetengah kaum hawa sebab bagi mereka , air mata ni memang da sebati dengan identiti kaum mereka . Jadinye bile lelaki atau pemimpin mereka mengeluarkan air mata , terus akan ade persepsi , lelaki tu lemah la , cengeng la or orang jawa cakap : gembeng !

Dulu aku macam tu jugak cume sejak da berkawen ni , persepsi tu terhadap kaum lelaki terus berubah . Sebab half of me adalah jenis lelaki yang begitu . Bukan nak kate lakiku ni jenis menanges tapi die memang seorang lelaki yang mempunyai perasaan yang halus . Untung bukan kurniaan Ilahi buatku yang satu ini ? :)

Pada pendapat aku , air mata lelaki yang keluar tu adalah perasaan halus yang terlalu menyentuh jiwa dan naluri halus mereka . Lelaki memang ditakdirkan untuk punya sifat berani , gagah , perkasa , kental , ego dan sebagainya tapi kite sebagai perempuan jangan menolak takdir yang kaum lelaki juga punya perasaan halus yang bisa menyentuh naluri dan sanubari mereka .

Lelaki boleh menanges dan titisan matanya bagi aku adalah bukan sesuatu yang kite sebagai perempuan boleh ketawakan atau pandang dengan sinis . Selama tangisannya bukan kerana lelaki itu memang cengeng , tapi ia menunjukkan betapa lelaki itu memang mempunyai suatu perasaan halus ia miliki . Kelembutan dan kehalusan perasaan itu tidak same sekali akan menjejaskan imej lelaki yang tegas atau segak sekalipon tapi ia akan menjadikan lelaki itu lebih ideal untuk dijadikan teladan bagi lelaki lain . Sebab kehalusan dan kelembutan akan menghasilkan sifat sabar dalam diri seorang lelaki itu manakala ketegasan seorang lelaki hanya akan menghasilkan sifat benar sedangkan sebagai seorang pemimpin , seorang imam , seorang ketua keluarga , mereka perlu sifar sabar & benar itu . Barulah lengkap mereka sebagai seorang lelaki .

Memang sudah dimaktubkan , bahawa lelaki dan perempuan saling melengkapi . Disebalik kekurangan wanita itu , ia akan dilengkapi dengan kelebihan yang ada pada pasangannya iaitu kaum lelaki . Disebabkan itu , seorang lelaki atau perempuan akan tertarik pada individu yang saling melengkapi kehidupan mereka yang mana akhrinye hubungan itu akan diikat dengan perjanjian yang sudah ALLAH tetapkan di Loh Mahfuz . Sebab tu kite selalu tengok , orang tua selalu sangat pesan wat pasangan yang baru kawen :

" Terime buruk baik pasangan kite . Buruk cemane pon perangai pasangan kite , die tetap yang terbaik dariNYA . Belajar untuk menerima diri dia seadanya . "

Betol tak ???

Demikian jugalah tangisan dan air mata . Pada pandangan aku , ia hanya bukan dimiliki oleh kaum hawa tetapi juga kaum lelaki . Maka bagi aku , jangan simpan tangismu wahai lelaki , errrr wahai suamiku ... eyh salah ... biebieku . Sebab air mata itu adalah universal .

Tapi ...

Alhamdulillah . Ku punya kamu yang tidak ego bertempat . Tangis kamu yang mengalir dalam keadaan tertentu buat ku sedar bahawa ku punya biebie yang punya rasa halus dan sayang pada orang di sekeliling kamu . Aku sayang kamu . I love you more and more each day !!!

p/s : semalam tengok cite Pondok Buruk , lakiku nanges beriye . sebab tu wat entry camni . hihi .

August 24, 2010

Jodoh .


Dulu mesti korang selalu dengar orang cakap camni :

" Nak cari jodoh time belaja , tak pon time keje . Tapi selalunye time belaja senang nak carik jodoh . "

Sampai sekarang pon aku rase mesti orang dok asik cakap bende yang same . Betol tak ???



Pic ladybug ini sungguh menawan hati . Sebab tu tepek kat sini . =_=

Mase aku da masuk alam study dulu . Diploma kat Poli PD , tak penah pulak terpikir nak carik jodoh kat tempat belaja yang same . Tapi tak dinafikan la mase tu aku pulak memang sakan bercinta ngan sorang mamat ni . Itupon on and off . Ade pasang dan surut tapi aku rase surut je memanjang . Memandangkan aku ni pulak jenis malas nak amek pusing sebenarnye walaupun mase tu tak dinafikan die lah orang paling aku sayang . =_=

Dalam mase surut tu , mulelah gatal nak cuba bende 'baru' . Itulah namenye carik pasal . Tapi ternyata aku dan dunia baru tu banyak kritikan . Biaselah , kate wat bende yang ternyata memang salah . Sape yang akan sokong kan ??? Nasib setahun lebey je aku leka ngan 'dunia baru' tu , terus aku keluar dari dunia yang aku rase takkan ade penghujungnya dan juga bagi aku dunia itu hanye mainan bukan realiti . Nampak sangat ALLAH tu sayangkan aku . DIA tak mahu aku terus hanyut dengan dunia yang memang sungguh khilaf tu . * semoga dosaku diampunkan ! *

Bile da nak penghujung semester diploma tu , da terdetik dalam hati :

" Aku nak kawen umor 30 la . Takpon 35 . "

Aderhhhhh gile sengal mase tu leh pikir camtu . Itupon sebab menyaksikan banyak perkara yang buruk tentang kawen mawen ni .

Tapi ...

Bile abes diploma , aku ngan sorang mamat ni pulak makin rapat . 3 tahun kawan sepanjang belajar kat tempat yang same . Itupon on and off . Biaselah kan . Aku ni kekadang ikot mud jugak nak ber'sms' dengan sebarangan orang . Aku bukan jenis men taram je sume lelaki . Asal jumpe sane sini , mintak no phone terus msg . Itu memang bukan aku . Aku agak tak suke kalo tengok perempuan camtu . Agak nampak gile macam pompuan murahan . Sebab tu aku agak choosy kalo bab berkawan ni . Lagi-lagi kalo nak jadi bf mase tuh . Alahaiiii ...

Lepas abes belaja tu , ingat nak dok umah . Nak carik keje dekat-dekat je ngan umah . Tapi entah kenape ade satu hari tu , gatal dok isi borang keje ngan satu company ni . Sekali je , seminggu lepas tu , aku kene panggil interview ngan company ni . Terus dapat keje . Tapi jauh la . Memang jauh gile . Nun utara Mesia and first time jugak aku sampai kat tempat tuh . Agak eksaited jugak la sebab mase tu dalam kepala da dok pikir :

" Bestnyer ! Dapat kawan baru . Tempat baru . "

Mase tu pulak kire aku da declare ngan mamat yang aku da lame jadi 'teman tapi mesra' ni . Mase tu agak macam baru la . Itupon macam paham sendiri . Takde nak declare ke ape . Punca pon sebab mase tu , kerap kua sesame tengok wayang . Itu je puncanya . Huhuhuhu .

Tapi tu la kan , orang cakap hubungan jarak jauh ni memang sangat mengujikan keimanan & kesabaran . Mase tu macam da agak goyah . Punca ? Hmmmm ... aku rase tak perlu nak story in detail sebab aku memang taknak mengaibkan sesape . Bagi aku mase tu memang da takde jodoh antara kiteorang and mase tu memang aku rase , antara aku ngan mamat tu memang sesuai jadi kawan baik compare tu bf-gf . Alhamdulillah , even da break , kami masih baik sampai sekarang . Tak tahu kenape . Tapi memang baik la . Mase aku kawen pon , die datang tapi aku perasan , die tengok aku dari jauh . =_=

Da abes ngan die , kebetulan pulak tempat yang aku keje ni memang sangat la dekat ngan bekas kekasih kesayangan . * bluerkkkkkkkkk * . Gile mase tu . Aku punye la tak ingat bekas aku ni keje kat negeri yang same . Dekat pulak tu . Da seminggu keje , baru aku tepuk dahi kat office bile aku perasan yang aku keje same negeri ngan bekas aku tu . Mase tu aku da agak ape akan berlaku .

Cukup sebulan keje , aku ni yang selalu berpikiran positif , beranikan la diri untuk lepaking bersame bekas aku tu . Ala ... kengkawan je kan . Ape salahnya ? Tapi tu la kan , orang cakap , first love tu la boleh membuatkan kite jadi seorang yang pemaaf . =_=

So , mase tu memang rapat balik la . Tapi mase tu agak konflik jugak la sebab bukan die sorang , ramai lagi skandal kat belakang . Hahahahaha . Sane sini skandal . Ngan orang tu la . Ngan budak ni la . Ngan budak tu la . Mase tu aku tak pikir ape pon . Sekadar nak enjoy . Selagi rase tak nyusahkan aku , aku layan je la . Pulak mereka sumer bukan sebarangan orang . Kan aku cakap , aku ni choosy . Tapi mase tu tak bermakna aku ni dok kikis duit orang okeiiii . Aku tak suke nak kikis ni . Kang kikis sane sini , abes tergadai diri sendiri . Naya jek .

Lame jugak aku hanyut dunia camtu . Mase tu untuk seronok jek . Lagi pulak mase tu memang idup sendiri kan . Jauh dari family . Memang takde nak pikir ape sangat lah . Dalam kepala mase tu asik nak enjoy je la memanjang ... huhuhuhu .

Until one day ...

Mase tu budak umah ade krisis . Tak syok gile mase tu . Mase awal sampai dulu , satu umah rapat tapi disebabkan nonsenses things , sume makin hari makin jauh . Nasib aku ni jenis malas nak amek port and aku ni memang jenis keras hati sikit . So , mase tu memang banyak kua ngan bekas aku la sebab die orang yang aku paling rapat mase tu . Yelah , kate kawan dari sekolah kan . So , die da paham la aku cemane and aku pon paham sangat die cemane . But mase rapat tu , aku memang tak terlintas la nak die balik or sebagainya .

Dalam rapat ngan bekas aku tu , rupenye die pulak ade agenda lain . Eyh , kate rapat ngan bekas kan . Dah sah-sah la mesti die nak aku balik . Huhuhuhu . Gile panik la mase tu bile tahu tapi aku cool . Wat bodo je memanjang . Asal die dok bagi aku hint , aku asik wat tak paham je . Bile die da start camtu , aku jadi macam tak selesa plus aku tau , mase tu ade sorang pompuan ni dok obses giler ngan bekas aku tu . =_=

Konflik kat umah pulak mase tu macam agak kronik . Rase macam nak resign pon ade gak mase tu . Tapi tulah kan . Ade hikmah pada setiap kejadian dalam hidup kite sebenarnya .

Ingat lagi mase tu . First time ever aku jumpe mamat ni . Mase jumpe pon , di pagi buta sebab die dok melepek kat taman bawah kondo yang aku stay . Asalnya ade orang mintak tolong aku pujuk die . Frust bercinta la katakan . Huhuhuhu .

Aku ni ngan muke mengantok , ngan baju tido : pakai boxer ngan singlet pulak tu , dok la turun nak g pujuk mamat ni . Sampai bawah , aku tengok mamat ni memang frust betol la . Kuikuikui . Dengan selamba macam da kenal lame aku dok pujuk mamat ni :

" Alaaa die da taknak u tu , sudah la . Jangan pakse die . Bende da jadi . Balik la . Pukul bape da ni . Esok kiteorang keje tau tak ? "

Mase tu berbasa basi la sebab mengantok kan . Tetibe ...

" U ke Nailah ? "

Aku mase tu dalam hati : " E'eh mamat ni . Sempat lagi nak tanye name aku ? "

" Yelah . I la Nailah . Sudahlah tu . Ngantok la wei . Balik la . "

Ok . Itu pertemuan pertama .

Berbulan-bulan lepas kejadian pujuk memujuk tu , adelah jugak mamat tu dok call and sms aku . Bukan nak dok usha aku pon . Aipppppp , jangan pikir bukan-bukan dulu ekkkkk ! Cume sekadar nak tanye seseorang tu . Cume bile da lame sikit , bile mamat ni memang da betol-betol redha yang jodoh die memang takde , baru lah topik perbualan mase tu berubah sikit . Kire jadi kawan la .

Until la satu malam ni ...

Dengan perasaan gentleman dan berani mati die tanye aku :

" Aaaaaa kalo i nak u , u nak i takkkkk ??? "

Boleh bayang tak ape reaksi aku mase tu ??? Mabuk kot aku rase mamat ni . Aku mase tu dah la dok pening pasal skandal tak sudah , mamat ni pulak nak cucuk jarum . Dengan rase angkuh dan ego , aku terus reject !

" U ? Iskkkkk taknak la i . Gile pe . U're not my taste okeiiii ! "

Len kali korang jangan jadi angkuh macam tu okeiiiiii . Sebab ? Orang yang aku reject tu la jodoh aku sebenarnyer . Huahuahuahua . Betol la ape orang-orang lame pesan :

" Jangan dok benci or tak suke orang sangat , kang orang tu la jadi suami/isteri kite . "

Hambekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!! Amek pengajaran ye kengkawan . Kuikuikui .

Tapi siape sangkakan , perkenalan singkat tu rupenye jodoh aku ngan mamat tu . Mamat tu la laki ku sekarang . Laki ku si anak badak yang semakin sehat dan membesar bagai johan sekarang ni !!!

Kekadang bile pikir balik , ingat balik tentang kenangan mase lalu tu , aku jadi senyum sendiri . Yelah . Kenal tak lame . Tak sampai setahun pon . Pastu tunang and 8 bulan lepas tunang tu , kami ...



kawen !!!

Heh heh heh . Tapi ape yang berlaku sume memang terlalu pantas . Tanpa sedar . Padahal mase tu , aku takot nak rapat ngan die sebab aku pikir mase tu , aku memang tak kenal die langsung . Sebab die bukan kawan kepada kawan aku or so on . Tapi tu la kan .

Sebenarnye ALLAH tu Maha Adil . DIA temukan kami mase kiteorang pon da give up nak bercintan cintun bagai . Sebab tu la , kekadang tak semestinye orang yang kite kawan & bercinta bertahun tu jodoh kite . Kekadang orang yang kite baru kenal tu la jodoh kite sebenarnyer . :)

Aku ingat lagi , bile aku kawan & da rapat ngan laki aku mase tu , ade jugak yang cakap :

" Awak ni , percaya sangat kat die . Dah la tak kenal die tu sape . "

Itu antara cakap-cakap kengkawan aku . Biaselah . Ade yang suke , ade yang tak . Then , bile da tunang tu , ade jugak menyumpah :

" Aku doakan ko putus tunang . Ko tengok la . "

Fine . Time kaseh pada manusia itu . Sesungguhnya die silap . Doa die telah diterbalikkan oleh Ilahi . Kuasa Ilahi kan ? At least sekarang ni da ternyata , aku semakin ari ke arah pelangi yang indah , tapi die ? Alahaiiiiiiiii ...

Itulah kehidupan . Realiti kehidupan . Telan sendiri je la . Biaselah kan . Tak sume manusia sempurna . Ade cacat and celanya .

Yang pasti , setiap jodoh itu ketentuan Ilahi . Cepat or lambat jek . Sumernye memang da tertulis di Loh Mahfuz dan jodoh itu la yang terbaik dari Ilahi buat kite . Sebab ALLAH itu tidak akan menganiaya hamba-hambaNYA .

Sekarang , i am hepi for what i've . Orang kate , rezeki berbeza setiap manusia . Betol . Aku setuju . Macam sekarang . Even orang keliling dok tanye pasal rezeki anak , bagi aku itu kerja Ilahi . DIA tahu ape yang terbaik buat kami berdua . Sebab kami percaya setiap bende ade hikmah di sebaliknye dan aku bersyukur , walaupon , rezeki paling nikmat itu belom sampai , namun kami mendapat rezeki dari sudut lain . Bak kate my ex-teacher :

" Dun worry dear . Even you dun have any child yet but ALLAH Maha Adil . ALLAH gave you the easiest acces to Haram . To Kaabah . To Madinah . "

And yes , its true .... :)

To those yang still looking for jodoh , jangan dok risau sangat kalo umor meningkat tapi tak jumpe sesape lagik . Yang penting usaha & berdoa . Jodoh korang ade cume belom tiba masenye ...

Live life to the fullest bebeh !!!

August 23, 2010

cekmekmolek & kuih arab .


salam .

Hey ! Hey !
How puasa today ?

Lately ni sume post pasal makanan .
Tak makanan mesti pasal pegi bazar .
Tension betol la . =_=

Sekarang da 2 minggu kite puasa kan ?
Sekejap je kan ?
Maknanye lagi 2 minggu je kiteorang nak balik !
Eksaited !
Tapi tak leh over sangat .
Sebab orang selalu cakap :

" Jangan suke sangat , kang bende tak elok jadi "

Tapi memang betol pon kekadang .
Macam tahun lepas .
Eksaited nak 'kenduri' durian kat Melawati ngan cuzzy .
Tapi kesudahannya ???
Kenduri darah & airmata kat hospital seminggu . =_=
Haih . Terus serik nak eksaited semacam da kalo ade pape .

Semalam for Iftar , korang buka ape ?
For the first time semalam aku wat kuih cekmekmolek .
Dulu bebudak umah selalu wat .
Tapi aku tukang tengok & makan je .
Memandangkan da 2 orang tukang wat . Hihihi .

Aku ni kalo bab makanan memang la sangat tak cerewet .
Apetah lagi kalo kuih muih .
Lagi kalo kuih tu berasaskan keledek .

Da lame berangan nak wat .
Tapi asik terbantut memandangkan keledek sangat mahal .
Cume lastweek keledek jadi murah .
Terus beli tanpa pikir panjang !

So semalam baru berkesempatan wat .
Nak wat bukan susah pon .
Korang rebus keledek tu sampai empuk .
Da empuk kopek kulit keledek .
Pas2 lenyek keledek .
Then sambil lenyek tu letak tepung sikit-sikit .
Jangan over pulak letak tepung , kang keras kuih tu .
Bile da rase doh tu lembut and tak melekat sangat ...
Korang bentuk la kecik-kecik .
Tapi penyekkan kat tengah untuk ruang letak gula .
Nak bentuk tu pon , bentuk bujur .
Semalam bentuk kuih aku ade macam bentuk .
Nampak sangat tangan tak bedung . =_=

Lepas da bentuk tu , korang goreng la dalam minyak yang bebetol panas .
Siapppppppppp !!!
Sedappppppppppppppp , cair di mulut tidak di tangan .
eyh ? eyh ? itu M&M's . huhuhuhu . =_=



Alamak !
Kuih aku kene hempap ngan kuih bulat-bulat itu ~
Kejam betol la kau si kuih bulat ! Hihihi .

Kuih bulat tu kuih orang Arab .
Tapi tatau ape name kuih tu .
Since bentuk kuih tu bulat so aku namekan itu kuih bulat .
Takpekan ? Hahahaha .
Kuih bulat tu cicah ngan air gula dalam mangkuk tu .
Sedap jugak kuih Arab tu .
Licin kami makan ! Tee hee hee . :)

Itulah menu semalam .
Kari udang , ayam goreng berempah , kuih cekmekmolek & kuih bulat .
Rini nak masak asam pedas ikan kembong ngan goreng kuih cekmekmolek lagi .
Semalam wat banyak . So goreng sikit-sikit .
Rini menu takyah meriah sebab buka sorang-sorang .
Biebie buka kat lua dengan kengkawan opis die . =_=
Aippppppp jangan nak pikir bebukan .
Kalo die ajak pon , ku tak mahu . Maluuuuu ~ :P
As payback malam nanti lepas Terawih die nak belanje makan tomyam sedappp kat Asian Restaurant . Yeayyyyy !!!

Got to go .
Sini da pukul 5petang but aku tak masak pape lagi .
Tata .

krisis identiti

Situasi #1

Ramadhan 1 , Terawih Malam ke 2

mase ni aku super eksaited sebab finally just found out that masjid belakang umah ade jemaah pompuan untuk Terawih . So , setengah jam sebelum masuk Isyak aku da terpacak kat tempat pompuan tingkat atas dalam masjid . Eksaited kan ? Seronok . Rase macam da lame da tak berterawih . Lagi seronok bile dapat pegi Terawih sesame ngan chenta ati . First time ever since kawen . :)

Lagi 10 minit nak azan tu , jemaah pompuan makin ramai datang . Ade yang semayang kat tingkat bawah . Ade yang kat tingkat atas . Tingkat atas ni kire macam untuk orang sehat-sehat la . Tingkat bawah untuk makcik-makcik yang tak larat nak berjalan . Juga untuk orang tua .

Bile da ramai jemaah pompuan sampai , sebelah kiri aku , orang Indonesia , sebelah kanan , minah arab . Seperti biaselah , adat orang sini , tak kire la kalo jumpe ke ape ke , mesti bagi salam dulu . Minah Indonesia ni datang ngan majikan die . Aku ni berbahasa-basi bagi salam . Minah Indonesia ni jawab tapi dengan muka yang penuh berkerut and puzzled tengok aku . Korang dapat agak tak kenape ? Heh heh heh . Yang aku ni da biase kalo orang wat muke camtu kat aku . Huhuhuhu .

Nak dijadikan cerita , mase da start solat Isyak tu , mase duduk tahiyat akhir , aku yang debot ni terduduk kat minah Indonesia ni sikit . Biaselah kan . Kate semayang berjemaah . Keadaan camtu memang biaselah kan . Abes je semayang ... :

" Maaf ya terduduk kat kakak . Tak sengaja . "

Aku dengan baik hati terus mohon maaf . Tetibe minah Indonesia ni punye la terkejut ...

" Ya ampun , ingat kamu orang sini ! Indonesi ? "

Haaaa aku agak da . Mesti minah Indonesia ni ingat aku orang sini based on muke die yang berkerut-kerut bile aku bagi salam tadi . Huhuhuhu .

" Eyh , tidak . Malesi . "

Aku jawab sambil tersengih-sengih . Bangga weih kalo bab cakap asal orang mane ni . Sebab orang-orang sini memang suke Malaysia . Dorang selalu cakap : " Mahathir is a great muslim . " .

" Ohhhhhh . Tadi lihat kamu , ingat kamu Saudi , tapi bile kamu bagi salam macam beda intonasinya . "

Aku sengih-sengih lagi . Tetibe majikan minah ni cakap sumthing kat aku . Of course la cakap arab kan . Aku ni bertuah la nak paham kan ape die cakap . Yang minah Indonesia ni terus translate untuk aku ...

" Ibu bilang , die ingat kamu Saudi juga macam kakak tadi . Ibu tanya , kamu memang orang Malesi atau kamu ada campuran Saudi ? "

Aaaaaa kalo orang da banyak tanye ni yang aku malas ni ... Huhuhuhu .

" Saya memang orang Malesi kak . Campuran jawa . "

Bangga okeiiii kalo cakap ade campuran jawa ni . Kuikuikui .

" Iyaaaaa ? Kakak orang jawa Indonesia . Kamu boleh cakap jawa ? "

" Cakap nye nggak la . Tapi paham sikit-sikit , iya boleh la . "

Minah Indonesia tu senyum je dari tadi . Yang majikan die pulak tak sudah cakap aku ni takde rupe Malesi . Huhuhu . Ok . Fine .



Situasi #2

Ramadhan 5 , Terawih Malam ke 6 .

Time ni agak kelewatan sikit sampai masjid . Mase sampai pon , jemaah pompuan memang da ramai tapi saf depan still ade kosong sebab ramai wat semayang sunat kat saf belakang . Minah Indonesia yang selalu semayang sebelah aku tu pon da sampai . This time tak dapat semayang sebelah die sebab da ade orang . Nak taknak , aku dok semayang sebelah minah arab ni .

Baru je abes wat semayang sunat , belom sempat lagi aku nak betolkan bontot , minah ni da borak sumthing ngan aku . Alamakkkkk , sudaaaaaaaa ! Ni lagi sorang . Kebetulan pulak , arini aku g semayang pakai abaya sebab lepas Terawih nak pegi beli barang .

Minah arab ni macam eksaited gile bagitau sumthing kat aku tapi aku ni pulak tak paham ape die cakap . Selalu begini . =_= . Kesian kat mereka . Cite bersungguh kat aku , padahal aku satu ape pon tak paham .

Abes je minah ni bercakap , aku terus cakap :

" Errrrr ... Aaaaaaa ... Ana arabic mushkil . Ana malesi . "

Which mean : Saya tak pandai arabic . Saya Malaysia .

Minah arab ni terus mengucap panjang : " MashaALLAH . "

Aku seperti biase . Akan sengih-sengih kambing atau versi kerang busuk . Huhuhuhu . Kebetulan mase ni , minah arab ni dekat ngan Minah Indonesia yang tegur aku aritu . Terus minah Indonesia ni , tolong translatekan aku sekali lagi . =_=

" Ibu ini bilang , kamu muka Saudi . Benar kan ? Ari lepas , kamu bertelekung putih itu pon , orang nyangka kamu Saudi . Ini kan pula kamu pakei abaya gini . "

Ok . Fine ! Minah arab ni da tergelak sakan . Macam suke pulak . Sadis betol la situasi begini . Haih . Bilelah aku boleh cakap arab dengan pantas ni ?????

Yang si minah arab ni terus cakap ngan aku even die tau aku tak paham bahase arab tapi minah Indonesia ni dok translatekan untuk aku lagik .

" Ibu bilang , muka kamu memang Saudi . Mata kamu . Bla bla bla bla ... "

Aku taknak cite penuh ape minah arab tu dok puji-puji aku . Kang korang kate aku riak pulak . Aaaaa tapi tak kesah la . Minah arab ni pulak macam eksaited bile tau aku dari Malaysia . Alahaiiiiii ... lagi sekali . :)

Kekadang bile selalu camni , rase macam nak endorsement kat dahi aku ni : " Made in Malaysia " . So that takdelah aku kene berjawab berpuluh-puluh kali tentang identiti diri . Huhuhu . Tapi apekan daya . Selagi kudrat diberi Ilahi , kene redha je la untuk menjawab tentang asal usul diri . Sekian ~

August 20, 2010

25 .


August 16, 2010 .
6 Ramadhan .

what a blessed .
this year my besday on Ramadhan !

i am 25 nowwwwww !!!
tua ke ? tak la kan ?
selagi lom reach 30 , still young .
lain la budak lagi sorang tu .
less than a year nak 30 da .
bluerkkkk ! :P

even puasa pon .
tot is was nothing .
but azman will owez be azman kan ?
surprise is owez on his side !
aku je kalo nak surprise kt die selalu tak jadi .
menyampah ! =_=

that time pon ...
heh heh heh .
things complicated kan .
after nak balik from terawih tu .
he went at the back of car and ...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


a bouquet of roses with small card on it !
enuff to make me smile in heart .
tee hee hee . :)

such a lovely card with loves at the front .
aaa die ni kalo bagi aku pape ...
mesti die bagi aku kaler pink !
padahal die tau aku ngan color pink ni cemane . =_=



and kat card tu die tulis :



korang bace la sendiri .
abaikan tulisan yang seperti doktor tuh !
aku ni kekadang leh bace writing die .
but sumtimes macam orang buta nak bace .
tak paham kenapa arkitek sorang ni mempunyai tulisan begini ! =_=
padahal ikotkan tulisan arkitek mesti senang nak bace kan ? kan ? kan ?
tulisan camni kalo suh cikgu mardiana bace ni ...
mau kene ketuk tangan sebab tulisan cakar ayam !
hahahahahahaha . :P
* raya mintak ampun ! *

ikotkan on that day .
he would like to belanje aku sahur kat hotel .
but then i was thinking ...
macam membazir je nak makan-makan hotel ni . =_=
baik la bwk aku g makan kat Asia Restaurant tu ke .
lagi puas hati .
aku ni kalo makan buffet camtu nnt aku makan ciput jek .
rugi da kan kat situ .
tapi one day la sayang eyh ?
nanti kite g makan hotel .
not now okeiiiii . :)

so the besday just celebrate camtu je la .
wish and die ade belikan cake eskim BR cam ritu .
this time tak cair daaaaaa cam dulu .
aku makan abesssssssssss !!!
except the cream sebab manis sangattttttt .

and the best part about my besday was :

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



enuff said .
she super cool .
gojez .
adorable .
meet her . ALEXANDRA .
not in black but yellow . love the color !

finally after i keep stalking her thru website .
super duper hepi to the maxxxxxxxx !
thanks much to hubby who owez full filled my desire . :)

ikotkan it was not only the ALEXANDRA .
oso with KRISTIN .
because last June i bought KRISTIN .
dat time I'd told him the KRISTIN will be the advance besday pressie for me .
but now , for besday , i have ALEXANDRA pulak .
you could see me sengih-sengih kambing sampai ke tinge .
2 in 1 .

and now make me fening nak pakai mane time raya .
coz not only between them , i have the sister's of them which is he bought for our 1st anni .
but maybe will bring home ALEXANDRA coz she is the latest .
lom pakai lagik . sayanggggggg . =_=
tee hee hee . :)

and not that only .
this is the super damn cool paper beg yang aku cakap tu .




pink ! pink ! pink !
paper beg yang sungguh cool .
fancy . colorfull .
aku dengan muke tatau malu siap mintak extra paper bag lagikkkkkkkk !!!
huahuahua .
tak ku pedulikkkkkkkkkk !!!
janji dapat extra kannnnnn .
bukan selalu . :P

to those who wished my besday :
thanks much !
especially my families , cuzzies , BFF and so on .
i love you ! sayang kamu !
may ALLAH bless all of you . insyaALLAH . Amin ~

nak wat iklan jap :

ritu aku ade bgtau kan nak wat kuih kasturi ?
jadi la wei aku buat ! sedappppppppppppppppppppp ...



sekian .

take care sayang-sayangku .
selamat menjalani ibadah puasa ari yang seterusnya .

got to go .
nak ASAR . nak masak for berbuka .
menu for today : sup ketam , ikan goreng , sambal belacan , jemput ikan bilis .

till then peeps !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...