May 31, 2010

madinah al munawarah


ok . before papepon , sile abaikan perkataan SINGAPORE di atas . tidak ade kene mengena ngan hidup atau mati . sebab ini je pic map yang paling ok jumpe dalam google . huhuhu . so tepek je la . :)

ok . seperti tajuk di atas . paham sendiri la kan . iye . kami berdua akan ke MADINAH minggu depan . yeayyyyyyy !!!

siap da booking hotel sume ok . semalam nak booking hotel pon gado2 . kih kih kih . well , biaselah . Nailah & Azman memang begitu . booking hotel pon kecoh semacam . ala . orang tu la . dok sebok suh survey hotel . bile da survey , mulut je bising lebey . bukan nak tengok betol2 pon . yang die sebok belek tengok gamba bilik hotel . macam la gamba bilik tu sejibik macam real punyer . kadang2 kan lebey indah kabar dari rupe . ye takkk ???

hmmm . Madinah ni quite far dari Jeddah . driving almost 3 hours la nak sampai . kire macam dari johor nak ke kl la camtu . kalo naik flight sejam je sampai . tapiiiiiiii disebabkan my Azman tu da ade gurlfren die yang keempat kot a.k.a merangkap madu sayer , so kami driving je la nanti g sane . senang . lagi pulak travel camni la best . baru thrill . :)

salah satu sebab nak datang Madinah :



MASJID NABAWI !!!


yeszaaaaa . kalo da g umrah & MasjidilHaram , mestilah kene g Masjid Nabawai . ye takkkkk ??? . ni dapat tengok gamba je dulu . next week baru leh tengok in realllll . woooot ~ wooooot ~ . suke sayerrrrr . alhamdulillah . rezeki . tetibe rase bertuah jadi insan terpilih camni . hahahaha . poyossss .

so nanti kat sane , nilah tempat stay kami berdua :



Inter- Continental Hotel


sebenarnye name die panjang lagi tapi taktau ape name panjang . tau name pendek tu jek . heh heh . hotel ni memang superb mahal . 5 star tapi disebabkan ade promotion . bilik yang kami amek tu pon dari above SAR700 jadi serendah SAR350 . murah kannnnnnnnnnnnn ? ape lagi . kasi grabbbbb laaaaaaa !!!! puas ati okeyh . kalo nak stay sini ikot harga yang betol2 , mimpi la dek nonnnn . tado maknonyoooo . hihihihi . hotel yang same camni kat Makkah pon ritu kami tengok paling murah SAR1300 . terketar2 la nak booking . last2 dapat rezeki jugak nak merase stay hotel ni kat Madinah . inilah rezeki namanya . ALLAH tu sentiase sayang hambaNYA . DIA selalu beri kami rezeki murah . :)

ok . until then . take care guys !

May 29, 2010

wikend yg super duper yippie !

hahahaha . tajuk jek sudah menunjukkan wikend yang baru berakhir ini adalah wikend yang sungguh menyenangkan & menggembirakan ati !

* terase seperti mahu lompat2 dan lompat lagi dan lompat lagik !!! *


bolehhhhhhh ??? weeeeeeeeeee ~


ermmmm . entry kali ini akan menjadi sangat la pendek sebab ati saye masih berlagu riang dengan ape yang berlaku on past these two days . ahaaaaaaaaaaaaaaa ...

uhhhhhh . sumpah ! . saye epy to the maxxxxxxxxxxxxxx !!!

.
.
.
.
.
.
.
.


nak tau tak kenapeeeee ????


jeng . jeng . jeng .


bende pertama :

setelah berbulan2 saye mengembara mencari purse baru bagi menggantikan purse CIK TANDA SOAL saye yang telah saye gunekan dekat 2 tahun nak masuk 3 tahun tu , finally , saye dapat purse baru !!!

and yang pasti , ini adalah limited . ia dari CIK MD ! . suke sebab finally pakai same brand purse ngan my AZMAN . tapi die pakai da setahun lebey . :)

aaaaaa . reallie heart the design of the purse . leather & simple !!!



dan bende kedua yang wat saye lagi sangat2 epy .


wal laaaaaaaa wehhhhhhhhhhhh !


saye dapat ADVANCE BESDAY PRESSIE !!!

sukerrrrrrrrrrrrrrr okeyh !!!

memang bulan may ni adalah bulan saye dapat barang lengkap !

dari kasut ,

clutch

make up MAC

purse CIK MD


and finallyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy .

semalam , my AZMAN telah baik hati membelikan saye beg idaman !!!


i got my CIK JURULATIHHHHHHHHHHHHHHHHHH !!!

nampak tak senyum saye ni sampai ke telinge ??? hihihihi .

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!

untungkan jadi sayer ??? rezeki murah . :)

padahal baru je few days ago my AZMAN tanye :

" if i bagi u pilihan , u nak blackberry ke CIK JURULATIH ? "

pantas saye menjawab !

" CIK JURULATIH ! "

again he asked me .

" blackberry or CIK JURULATIH ? "

and still my answer .

" CIK JURULATIH ! "

and he fullfilled the promise and bought me my idaman CIK JURULATIH yesterday !!

yippie ! yippie ! yippie !

plus kebetulan ade SALE . bonussssssssssssssssssssssssss ! jimat da kat situ .

sebab less almost 1k ok ! aaaaaaaaaa . it make me crazy !

so semalam da belek2 beg tu . then terus die cakap kat salesman situ :

" ok . take the new one for her . i buy it ! "

heavennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn !!!


papepon :

thanks to my AZMAN
i love u more & more !
hahahaha . :p


sorry . pic CIK MD or CIK JURULATIH tidak boleh upload . untuk mengelakkan keadaan di mana nanti akan timbul isu KETUK MENGETUK . hanye orang2 tertentu je yang tahu ape e2 CIK MD or CIK JURULATIH .

kan biebie ? kan dearie sylah ? kan ? kan ? kan ? heh heh .


p/s : now , da dapat beg idaman , next ? nak kumpul duit elaun yang my AZMAN bagi setiap bulan untuk beli satu sling beg purple pink dari CIK JURULATIH jugak . weeeeeeeeeeeeeee ~

May 25, 2010

still awake

aaaa . still awake . lom rase nak tido lagi . ini la kalo bantal busuk hikmat takderk . hihihi . so , mase tido pon jadi rase macam taknak tido pon takper . waaaaaaa !

die tak jadi balik rini . esok baru balik . die ngan ofismate len try to catch flight kul 4 petang esok . then , bile da sampai sini , nanti die nak bawak sayer g mamam berger sedap dekat sebelah kedai motor harley davidson tu . ape ntah name restaurant tu . lupe laaaaa . ngeeeeee ~

rini satu ari mengadap laptop . biaselah . inilah sayer . leh ngadap sampai ke pagi . huhuhuhu . entah ape saye dok belek kat internet pon , taktau la . tapi biasenye hanye setakat ngadap fesbuk , blog , paper online . kalo ade banyak mase , mule la nak bace gosip2 kat website murai or gua dot com tuh . errrrr . perkembangan artis kene la tau jugak kan even dok kat tempat orang ? . hahaha . padahal takdelah penting sangat pon . weeeeeeeeee ~

arini jugak saye kemaruk download game big fish . tapi takdelah banyak mane pon . setakat 5 game jek baru download . satu game pon ade limit . sejam je leh main . huhuhuhu . dulu macam ni jugak . lagi2 mase sang chenta ati keje kejap kat penang dulu . kalo saye datang sane , ni lah keje . download game banyak2 , then main sampai puas . tapi mase tu pakai epal sekerat . now , epal sekerat masuk hospital . bergantung kat HP ni je la . kalo men game kat epal sekerat tu , tak banyak sangat game leh main . sebab software kan tak same . rasenye men game kat HP lagi best kot sebab sumer game leh download . haih . * bini orang ni bilelah nak berenti jadi budak2 . hahaha * . ala , tak kesah la kan . saye masih muda lagi . lain la kalo my azman . die suda nak menjangka angka 3 . muahahahahaha . :p

ermmm . lately ni ade sindrom " perempuan2 yang ade simpan hati kat bekas kekasih saye " add sayer kat fesbuk . motif ? . entah . mungkin perempuan2 tu nak tengok kot saye ni bagus sangat ke sampai bekas kekasih sayer tu pon tak nak kat dorang . hahahaha . bile pikir balik rase sungguh lucu yang amat . penah jugak saye tanye bekas kekasih saye tu :

" ni kawan awk ke ? die nak add saye . "

and die pon :

" haaa . tu lah . dorang asik tanye saye , awak sape . so saye cakap la awak ex-gf sayer . e2 yang dorang nak add kot ? "

ok . bolehhh ? . hmmm . macam2 ragam betol la . hi perempuan2 , kamu jangan paksa bekas kekasih saye tu untuk terime kamu . rilek sudah la . tak perlu untuk melihat betapa hebatnye saye or betapa canteknye ke saye ni . saye tak hebat pon . cantek pon tidak . saye cume perempuan biase je .

errrrr . ini bekas kekasih sebelum EN AZMAN yek . bukan kekasih yang penah saye mimpi dulu2 tuh . harap maklum . hahaha . die je la bekas kekasih yang masih baik lagi ngan saya . mane ade gado2 . kami baik . tak bermakna da tak bercinta tapi kene bermusuh . ye tak ? . die pon baik terhadap sayer , takkan saye nak layan buruk pulak kan . tak adil . betol tak ?

bukan salah pon kalo baik ngan bekas kekasih kalo masing2 tahu batas . saye pon da kawen . chenta ati saye kan anak badak seorang tuh . mane ade orang lain . betol . tak tipu . sumpah ! . errrr . i love you so munch biebie ! . lalalalala ~ . cepatlah balik . rindu nih nak cium , nak geget , nak hug . hihihihi . * apekah ? *

back to the story pasal perempuan2 kat fesbuk tadi . hmmm . tapi kan . nak tak nak , saye approve jugak friend request dari dorang . kang kalo reject , nanti orang cakap saye sombong . bia la dorang tengok saye sepuas hati . ehem2 . kalo nak petua macam mane nak tambat hati bekas kekasih saye tuh , meh la sini sayer bagi beberapa tips ! . muahahahaha . * nakal nyer ! *

to bekas kekasih :

" awak ni pon . jual mahal sangat . ade orang suke kat awak da tu . ape tunggu lagi ? "

hihihihi . jangan mara awak . nanti tak laku . sian awak . hihihihi . senyum2 . awak jangan wat muke seposen awak tuh . :p

ok la . entah pape saye mengarut entry kali ni . tapi mata masih tak mengantuk lagi . huaaaa ! .

biebie oh biebie , cepatlah sampai ! . yayang takleh tido ni takderk biebie . huhuhu.

outstation


ok . rini for the first time sejak saye datang sini , ini lah wat pertama kalinye saye ditinggalkan berseorangan di umah ! . errrrrr . takpe . kat sini sayer tak takot sangat sebab mungkin dekat ngan Kaabah . hehehehe .

sang chenta ati kene outstation lah ! . kene g dammam . dammam tu kire negeri lain kat saudi la . tapi naik flight . sejam je da sampai dammam . kalo driving mungkin tersangat lame kot nak sampai ? . hihihi . yelah kan . da kate kalo naik flight pon dekat sejam nak sampai , apatah lagi if driving . mungkin agaknye jauh die macam dari johor nak ke kedah kot ? . huhuhu . lebey kurang la kot .

die kene pegi bukan lame mane pon . 3 ari 2 malam . tapi agak2 kalo takderk kawan nak gado or takderk kawan nak tido same2 , kire lame ke kejap ? . huhuhu . okeyh . bagi saye macam lame la jugak . mati kutu jugak camni kene tinggal . dah la ape pon tak leh .

nak driving takleh . nak naik teksi ? . haram sayer tak mahu ! . huhuhu . so, dok umah diam2 je la kan ?

lagipon sepanjang die takderk ni , saye membantai main internet ngan tido je la . macam tadi . seawal 4 pagi die da kene bangun sebab flight kul 7 pagi . so dalam kul 5 pagi tu die da gerak g epot la kan . saye pulak takdelah terus tido . seperti biase mengadap fesbuk dulu . main game kat fesbuk . tengok blog kawan2 . bace paper kosmo ngan metro online . dalam kul 6 lebey bru saye tido balik . umah haruslah terang benderang . kate dok orang kan . plus penakot lagi ! . hahahaha .

tido pon dekat 4 kali tido bangun tido bangun . sebab kalo bangun taktau nak watper . sebab takde keje nak wat . nak basuh baju pon , kejap je . nak masak , lagilah malas . kalo dok sorang camni , saye harap minum susu ngan makan buah2 je da kenyang . wahhhh , kurus la camni kan ? . hak hak hak . poyosssss !!!

tapikan tadi , lepas saye betol2 da siap2 mandi . sang chenta ati call . die bgtau sayer :

" keje biebie da abes . kalo takderk pape biebie balik arini la . "

bolehhhhh ! haih . ni bukan outstation namenye . hahahaha . tapi tak confirm lagi la die balik ke tak rini . kalo tak balik , saye tido sorang la malam ni . kalo die balik , maknenye ???

isk . isk . isk . jangan berpikiran biru laaaaaaaaa . aaaaaaaa .

kalo die balik , paling suke sebab ???

saye ade kawan tido laaaaaaaaa !!!

ape laaaaaaaaaaa ... hihihi . ;p

May 24, 2010

munch bakery !


finally ... im hereeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!

excited sangat ! rase macam nak lompat2 je bile dapat g kedai ni . punyelah excited ! hihihihi . da sebulan lebey da asik dok tengok2 website Munch Bakery ni . nak tau tak nape ???

huhuhu . agak sadis jugak la kisah ni tapi nak wat cemane kan ? hihihi .

sebenarnyer , kunun2 saye nak wat surprise la untuk sang chenta ati . yelah . besday die da nak dekat mase tu even mase saye tengok2 website Munch Bakery ni , lagi sebulan besday die . tapi biaselah . e2 memang sayer . kalo tarikh2 penting camni , saye memang da planning nak bagi sumthing or beli sumthing la kan .

punye la search kat google . last2 terjumpe website ni . Munch Bakery . website die memang sangat cumillll . tak cayerrrr ??? sile tengok website ni . sumpah ! . ini tak tipu :


da tengok ??? . cumil kan website dier ?? . tak tipu kannnnn ??? . kan ? kan ? ;)

tapi nak wat cemane kan ??? . kedai ni ade kat jeddah jek . maaf yek . tapi boleh dikatakan , Munch Bakery ni lebey kurang macam WonderMilk Cupcakes kat mesia tu tapi for me cupcakes kat Munch Bakery ni better lagi kot sebab kat WonderMilk Cupcakes tu too sweet la for me . * sorry to those yg suke wondermilk ! * . hehehe .

ok . back to the story . so , bile da tengok website die yang sungguh cumil & menarik tu , of coz ati pon meronta2 :

" nak ! nak ! nak beli ! nak beli ! "

rase macam kanak2 pulak . kanak2 ribena . hahahahaha . so , bile da view menu sumer and tengok price die , owh , ok . harga murah lagi dari kat mesia . kire ok la kan . so , saye carik no contact and email2 sumer la . dalam kepala otak ni da macam2 planning ni .

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .

problem la pulak sebab Munch Bakery ni da tak wat delivery . oh myyyyyyyyyy ! . da macam2 cara saye dok pikir . cemane nak wat surprise ni nak bagi die cupcakes kan ??? . nak drive sendiri , kat sini orang pompuan mane lah boleh drive . kalo tak , lame da tak jadi masalah .

ok . saye dok carik idea lain . pikir lagi .

naik teksiiiii ??? . oh tidakkkkkkk . sekarang da ade kes . ade pompuan kene rogol naik teksi then campak kat padang pasir kat mane2 . oh nooooooooooooooooo !!! . lagi2 bile teringat sorg driver teksi yang tengok saye semacam mase saye wat umrah sebelum ni . lagi la serammmmm !!!

ok . im out . i dun have any idea no more .

last2 , dalam 2 3 ari yang lepas la , mase tu sang hubby baru balik keje . dengan terkulat2 tak bape kulat sangat la macam ulat tuh , sayer terus gtau die :

" biebie , i jumpe kedai cupcakes kat jeddah . kedai tu paling femes kat saudi ni . i ingat nak beli mase besday u . "

aaaaaaaaaaa . kantoi sudaaaa . tak surprise da la kan namenyer ? . * ok . nak gelak sile gelak * . ok . tak peduli sebab saye sungguh excited ni nak rase cupcakes Munch Bakery tuh .

dan seperti biase mestilah die ade soalan sepatutnye :

" kedai tu katne ? . jalan ape ? . bagi biebie tengok . "

ok . fine . so, bile camni , sah2 la kan . takde da la surprise bagai lagi . ini da dikire surprise samer2 . hahahahaha . ciss ! ciss !

lepas da bagi die tengok website Munch Bakery and view map sumer . finally , semalam , sang chenta ati dengan rase baik ati ajak g carik kedai tuhhhhh . memule semalam , macam malas je nak kua tapi tengok die macam semangat je kan ajak , so ikot je la . kebetulan pulak , coffee panas untuk die da abes . so , kalo kua leh g beli sekali . ye takkkk ???

and alhamdulillah . jalan nak kedai tu tak busy . memule tu memang sesat la jugak sampai ke Thalia Street . last2 jumpe jugak kedai tu .

orang sangat ramaiiiiii okeyh ! . * pics tak dapat amek sebab takot la kan . kat sini tak leh sebarangan sangat amek gamba . boleh kene saman * .

tengah dok2 mate sungguh excited nak tengok cupcakes kan . tetiberrrrrr ...

jeng . jeng . jeng .

cube teka sayer jumpe ape selain cupcakes ???

aaaaaaaaaaaaa . mata sayer automatik ternampak ladure macaroonsssss !!!

ahhhhhhhhhhhhhhh ! . lagi rase macam nak lompat2 nih ! excited ! excited ! murah sangat rezeki . baru entry sebelum ni saye gtau mane nak carik . last2 terjumpe lak kat Munch Bakery . lagi la berganda2 saye super duper epyyyyyyyy !!! . hahahaha . ini lah rezeki namenye . alhamdulillah ~ .

tapi serius la . first time datang kedai ni , jatuh cinta ngan konsep kedai . macam mane kamu tengok dalam website , macam tu la in reality . memang kreatif betol la owner dier . macam ni la baru ramai datang nak beli . konsep , kaler , decorations sumer memang superbly menarikkkk !!! . i likeeeee . ;)

disebabkan sayer ternampak ladure macaroons yang saye memang nakkkkkk sangat tuh , so saye pilih macaroons dulu la . i bought a piece of each colour . tapi ladure macaroons kat cni tak banyak . ade 4 flavor je . so , amek 4pieces je la dulu . sebab first time beli kat sini kan . mane tau rase tak seberapa . tak mau tamak . orang tamak kan selalu rugi . hahahahaha . then for cuppies , amek 3 je . saye dua , hubby satu . hihihi .




ni cupcakes yang saiz besar . so each cost 6 riyal . for me harga standard . besa pon besa . sedap pon sedap . sampai sekarang rase excited lagi . over takkkkk ??? . hahahaha . lol . ;p



beli cupcakes and macaroon tu , dorang packaging dalam box . box pon cumilllll ! . aaaaaa . angau pulak da ngan Munch Bakery . abes la sang chenta ati . pasni mesti bini die da kemaruk nak datang Munch Bakery pulak ! . kih kih kih . takpekan biebie ? . kan ? . kan ? .

next time for sure la nak datang lagi . tapi next time nak beli yang mini cupcakes je . yang besa ni mcam larat tak larat je nak abeskan . kalo mini sekali masuk je da abes ! . hihihi .

and tadi , mase lunch , ade orang tu cakap kat saye :

" next time kalo datang time besday i , i dok lua je . u sorang je masuk dalam and pilih sendiri cuppies yang u nak bagi kat i . kire surprise jugakkkk la kan ??? "

bolehhhhhh ??? . saket ati takkkk ??? . eeeeee . geramnyerrrrr !!! . aaaa . tak kesah la memane pon . janji dapat beli lagi ! . heh heh heh .

papepon , to biebie :

" thank you very munch for susah2 find the Munch Bakery Shop for me . i love you so munch ! "

May 22, 2010

laduree macaroon


laduree macaroons !


aaaaaaaaaaaaa . tetibe craving nak mende ni . mane nak cari kat jeddah niiiiiiiiiiiii ??? waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!

kucing persian putih

aaaaaaa . bagi pecinta kucing kat lua saner agak tertekan takkkk kalo anda jumpe kucing sebegini cumil dengan harge yang sangattt murahhhhhhhhhhhhhhhh ???

adeh . adeh .

entah kenape , lastweek hati meronta2 nak g jengah kat kedai binatang . nak tengok kucing . saje2 nak tengok .

nak dijadikan cerita , wikend ritu , after dinner kat PADANG RESTAURANT , kami tersinggah la kat satu kedai binatang ni . kedai ni kat signboard kedai letak AQUARIUM . so kami ingat kedai ni jual ikan la . berangan2 jugak nak ade ikan dalam umah . huhuhuhu .

tup tup tup . sampai kat depan pintu kedai ternampak sekor kucing persian kaler putih plain . aaaaaaa dapat bayangkan perasaan dan muke saye di kala sungguh excited melihat kucing e2 ??? huhuhuhu . geram gilerrrrr . manja sangat2 . sayer terus pegi kat kucing tu and usap2 leher die . wahhhhhhhhhhhh , kucing e2 memang sangat manja . terus sayer dukung letak kat riba . alololololololo . geramnyerrrrrrrrrrrrrrrr ! . lame da ni tak pegang kucing sejak merantau kat tempat orang ni . huk huk huk . terus sang hubby tanye tokey kedai :

" how much ??? "

nak tau tak bape harge kucing tuh ???? . sile percaye bile tokey tu cakap :

" 300 riyal !!! "

saye yang dengar terus tercengang . bia betollll ??? . kucing secantek ni cume 300 riyal . oh myyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy . waaaaaaaaaaaaaaa . nakkkkkkkkkkkkkkkkkk !!! .

sang hubby pon macam tak percaya . die tanye lagi sekali :

" 300 or 3000 riyal ??? "

and tokey tu menjawab :

" la la la la . 300 riyal "

ok . ' la la la ' di atas bukan lalalala seperti menyanyi yek . la e2 bermaksud no . hihihi . jangan salah ok .

aduhhhhhhh . saye da dok lekat2 kat kucing tu . cumillllllllllllllll . jantan lak tuh . paling penting ianyer berkaler putih plain . susah ni nak cari kucing kaler camni . huhuhuhu .

mule2 tu kami berdua da agak2 sangat excited kan . rase gelojoh jugak la time tu nak beli time tu jugak tapi entah kenape , tetibe jadi terbantut . tapi hati saye meronta nak kucing tu jugak . elehhhh . EN AZMAN pon samer sbb die kan peminat setia segala bende berwarna putih !!! . hihihi .

last2 , kami kua kedai . tak jadi la . nak kene balik pikir dulu nak beli or tak kucing tuhhhh . tapi nasib jugak la tak beli lagi or bayar deposit sebab mase balik umah , kami discuss dalam kete . banyak bende jadi persoalan , terutamanyer :

kalo kami balik mesia nanti , sape nak jage ???

ok . so . cancel ! . terpakse . lagi pulak umah kami ni pon cumil je . takde space da nak letak sangkar kucing . soal nak bersihkan kucing tu tak jadi masalah bagi saye cume umah ni takde ruang . tambah pulak , ramai penah cakap , kalo planning nak anak , kene jauhkan diri dari kucing !!! . huk huk huk . so , terpakse lupekan kucing putih yang cumil e2 . wuaaaaaaaaaa !!!

tapikan yang bestnye , mase da kat umah , lepas je betol2 saye abes mandi , selambe je saye cakap kat sang hubby :

" dari you belikan i kucing tu , baik la u belikan i microwave "

hehehehehe . sebab microwave yang diidamkan tu lagi murah dari harge kucing e2 . hahahahaha . microwave oh microwave ! bile la nak sampai kt umah ni ? lalalalalala ~

rezeki


rezeki itu dari YANG ESA .
setiap manusia rezeki berbeza .
macam2 bentuk rezeki yang ALLAH bagi untuk hambaNYA .

tak kire la jenis ape pon rezeki .
rezeki e2 tetap dari YANG ESA .

rezeki dari segi makanan .
rezeki dari segi kerjaya .
rezeki dari kehidupan ilmu .
rezeki dari segi kekeluargaan .

setiap orang mendapat rezeki yang berbeza .

cume paling terkesan bagi seorang wanita mestilah rezeki dari segi anak .
betul tak ? bohong la kalo ade pompuan cakap tak kesah soal rezeki yang satu ni .
mesti kadang2 , paling teruk pon , mesti terdetik jugak .

tapi rezeki masing2 kan ?
kita sape nak menjangka rezeki yang satu e2 .
cume doa yang mampu dipanjatkan .
agar YANG ESA mendengar .
moga doa saye terus didengari . ;)

apepon saye tetap bersyukur .
walaupon rezeki anak tu belom sampai .
tapi dari segi rezeki lain untuk kami berdua tersangat la murah .
AMIN ~


p/s : mungkin betol kot ? orang selalu cakap rezeki murah kalo lelaki kawen ngan perempuan yang tinggi sket dari die . heh heh heh . ;)

May 19, 2010

sumpah . saye geram !


sumpah .
saye betol2 rase mara .
saye rase menyampah pon ader .
rase saket ati pon lagi la ader .

gilerrrrrr punye saket ati la .
aku ni dah la bukan jenis suke mara camni .
tapi arini ade orang wat betol2 aku maraaaaa !

grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr .
geramnyerrrrrr !!!
rase jantong ni nak meletop sebab tahan amarah !!!

menyesal .
kalo aku ade bukti kan bagus .
tak paham ngan orang camtu .
perkara tu bukan simple .
tapi orang tu pulak amek mudah .

aperrrrrrr ???
ingat aku ni orang yang mudah lupa kerrrr ???
sori sikittttt !

kalo perkara macam tu , aku ingat semuanya !!!
bukan macam kau .

bodohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!

fesyen yang salah



sharing is caring . terase nak share tentang bende ni pada sumer readers . sumber dari fesbuk kawan ( Bonda ) . renungkan lah :


Salam..Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau tentang perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially yg pakai shawl...mesti akan mengayakan tudung yg dipakainya dalam keadaan bersanggul.

Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic yg disertakan. Memakai tudung yg menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212"


mungkin agaknye dunia memang benar sudah makin dimakan usia or dunia sudah hampir kiamat . banyak tanda2 yang da keluar . harap2 semua umat islam mengambil iktibar . tak salah berfesyen tapi bia kene dengan hukum agama . sekarang pon kalo pompuan pakai tudung da tak rupe pakai tudung da . seluar singkat . takpon seluar ketat . baju pulak lengan pendek . takpun baju ketat . takpun, pakai tudung tapi nampak kat leher . atau pakai tudung tapi kain baju jarang sampai nampak warna kulit . hmmmm .


p/s : alhamdulillah . nasib tak terjebak dengan fesyen begini . ;)

May 18, 2010

summer

now , kat sini baru nak menjengah ke waktu asar . time camni kalo kat mesia nak masuk waktu magrib . well , well , well . even duduk kat tempat orang or negara orang , tanah air mestilah sentiase dekat di hati . ye tak ? . mase di mesia sangat penting untuk saye tahu . mase ni lah yang menentukan bile saye boleh call emak sayer or sebagainyer . yelah . mase da sah2 tak same . kang saye call mak time camni , kan tak elok . orang kat sane sebok nak maghrib , saye lak dok sebok nak borak2 dalam phone . kan tak elok . kene jugak menghormati waktu semayang . kan ? kan ? saye kan tengah belajar untuk sentiase menjadi seorang muslim yang lebih baik . hihihi .

sekarang kat sini musim summer . so , siang menjadi panjang and malam pulak menjadi sangat singkat . so , jadual waktu bangun tidur pon berubah mean waktu tido kadangkala tak menentu . macam sekarang ni , harus bangun seawal jam 4.45 pagi untuk menghadap YANG ESA . sebagai hambaNYA , kenelah menunaikan tanggungjawab kan ? e2 perlu . solat kan tiang agama bagi seorang muslim . ;) .

so , kalo da bangun awal tu , kadang2 tercangang jugak la nak watpe di pagi2 ari . huhuhu . sang hubby pulak masuk office pom pukul 8 pagi . jadinye banyak laaaaaaaaaa waktu yang terluang di pagi hari . syuruq pulak seawal 5.45 pagi . kalo kat mesia still gelap time pagi2 camni tapi sejak summer menjelma , pukul 6 pagi tu da terang benderang dilimpahi cahaya matahari ciptaan ILLAHI . awal kan ? sebab tu la kenape siang jadi panjang and malam jadi pendek .

dulu , lepas semayang subuh or even waktu syuruq da abes , saye jarang nak tido semula . sang hubby je rajin sebab die tak tahu nak watpe . saye pulak tekun mengadap laptop bagai . macam rutin la tapi nowadays , bile pagi da jadi terlalu awal , saye pon jadi tak tahu nak watpe jugak . hihihi . sudahnye sekarang ni , bak kate sang hubby , saye sudah ade pe'el baru . pe'el join die tido jugak . heh heh .

tapi kiteorang takdelah tido lepas betol2 da siap semayang subuh . kalo tido lepas semayang subuh kan tak elok . nanti pintu rezeki tertutup . tido pon lepas waktu syuroq da abes . bile agak matahari da turun and da menerangkan suasana kat lua umah , barulah kami dok masuk dalam comforter IKEA yang enak e2 . hihihihi . kadang2 kami berlumba sape tido dulu tapi seperti biaselah , mestilah saye jadi JUARA !!! heh heh . plus saye memang jenis senang nak tido . letak kepala kat bantal , terus tido . tak payah nak golek2 sane sini . senangkan ? . anugerah ALLAH untuk saye . hihihi . saye lagiiiiii senang tido kalo dalam dakapan sang hubby . dengan badan panas die , dengan die yang selalu bobok2 saye . hihihi . seronokkkk !!! . ni lah salah satu nikmat perkahwinan . hahahahaha . * kan ? kan ? kan ? *

today da masuk selasa . rase pantas sangat masa berjalan . inilah masa . kadang2 kalo dok tunggu sumthing , rase lambat sangat tapi bile tak tunggu pape , zuppppppppppppp . laju macam ape . tengok macam sekarang . sedar tak sedar , da masuk bulan lima . next month da bulan enam or june . eyhhhhhh ? . june is coming ? . wahhhhh ? . there is sumthing special bout june . heh heh heh . lagi bape minggu je . wahhhhhhhh biebie , you are almost 30 a year from now . tua bangka da kamu . wifey kamu ni juga masih muda . kui kui kui .

any request for besday pressie biebie ? . heh heh heh . macam banyak duit je kan i bini kamu ni ? . hohohohoho . takpelah . ade rezeki kite celebrate simple2 je eyh ? . tak kesah la macam mane sekali pon . huhuhuhuhuhu .

and next month jugak , expenses banyak nak gune . so both us kene berjimat cermat . tapi alhamdulillah sebab at the moment segalanyer da selesai . lepas ni boleh la fokus untuk menyimpan membeli rumah idaman . weeeeeeeeeeeee ~ . harap2 ade rezeki untuk kami nnt . insyaALLAH . ;)

owh ya , now lagi bape hari je yang friends yang same2 study kt uitm shah alam aritu nak konvo . ritu sempat jugak view some pics of them mase dorang amek jubah konvo . so pathethic . am i ? . not so . hepi for them . at least i know , i already had my degree scroll . hope ade rezeki , i could hold master scroll and also PHD scroll . insyaALLAH . e2 kire impian jugak . cume bukan sekarang la . sekarang untuk merehatkan otak dan minda ni . tunggu la bile da balik mesia ke . kot2 ade mase , boleh la saye memenuhi impian saye yang satu e2 . to them :


HEPI GRADUATION DAY !

May 16, 2010

Teacher's Day !

wanna wish :

HEPI TEACHER'S DAY !

to all teachers especially my beloved mak :
PUAN MARDIANA SAJADI

she worked as teachers now almost over 20 years if im not mistaken . lame kan ? hihihihi . sampai she still on it but now , of coz la . murah rezeki . pangkat da naik sikit demi sikit . now , lagi sikit je nak ke jadi ORANG BESAR sekola tapi unfortunately , she is not interestedddddd ! muahahahahahahahaha . ;p

not forget to other my members of family :
my sister , CIKGU ANNA
my aunties , CIKGU LIZA & CIKGU LEHA
my uncle yang poyos , EN ABDUL JALIL ( lecturer MPTI )
my kazen , NURUL
and oso my other auntie , MAK LANG ( retired jadi cikgu da )

wahhhh ? . ramai kan kaum kerabat saye seorang pendidik ? . hehehehe . mak keje cikgu . kakak pun cikgu . saye sorang je sesat ke bidang construction ! muahahahahaha . ermmmm , bukan tak minat but for me belum tiba masenye kot ? . saye minat tapi cume ke arah nak jadi CIKGU TADIKA - teringin nak wat bisnes nursery . jage budak2 . sure besttttttttt ! . takpon , saye minat untuk jadi LECTURER tapi tunggu laaaa . bukan sekarang !!! huhuhuhu .

time kaseh untuk cikgu2 yang penah curahkan ilmu untuk sayer . cikgu2 kat sekolah :

ST ANNE CONVENT PORT KLANG ( 1992 - 1994 )
SK KAMPUNG RAJA UDA ( 1994 )
SK MAJIDI BARU ( 1994 - 1997 )

SMK PASIR GUDANG 1 ( 1998 - 2000 )
SM TEKNIK PERDAGANGAN ( 2001 - 2002 )


tak lupe jugak untuk LECTURER :

POLITEKNIK PORT DICKSON ( 2003 - 2006 )
UITM SHAH ALAM , FSPU ( 2008 - 2009 )


semoga kalian sentiase dirahmati ALLAH !

May 15, 2010

wikend

this wikend penuh mud tak menentu . macam2 dalam kepala . kadang2 sampai diri sendiri pon tak tahu pikir ape and ade dalam kepala ni . tapi macam2 la . kadang2 rase macam nak duduk dalam dasar laut je . lagi tenang kot ? * apekah ? *

last wednesday finally ke hospital again . yes ! . saye g jumpe doc . hahahaha . setelah seminggu saje melarikan diri . kui kui kui . ah ! . buhsan . bukan takot . tapi buhsan . asik2 pegi hospital . dari kecik macam ni . macam2 ubat dalam perot ni da rase . sampai nak termuntah da . paham ? . saye tak takot hospital tapi saye da jemu dengan hospital . asik2 hospital . hospital ! hospital ! hospital ! . adehhhhh . kenapelah ade wujudnye hospital ni ? . * oh , again . soalan apekah ini ? *

sampai hospital , seperti biaselah . hati cuak tak menentu . haih . asik g hospital pon neves lagikah ? . uhhhhh ! . e2 tidak boleh lari . neves ni selalu datang time camni . padahal bukan takot pon . saye bukan seorang yang takotkan jarum . suke adelah ! . kadang2 siap tengok dengan tekun dan teliti setiap kali doctor cucuk nak amek darah or nak masukkan air dalam badan ! . macam last week . nak wat amek darah . nurse orang pinoy . dari start die carik jarum nak amek darah , saye sangat cool . sampai die pelik . sampai die tanye :

" are you afraid of this ? "

dengan confident saye menjawab :

" nope . im ok with that . "

wahhhh ? nurse tu sangat suke sebab da lame die keje amek darah , ni la agaknye wat pertama kali die jumpe pesaket yang sangat cool seperti sayer . heh heh heh . saye siap offer die lagi :

" if you wanna have it more , just pull it untill the end . i am ok with that . "

punye suke nurse tu . senang ati die amek darah sampai penuh satu botol tuh ! . hahahahaha .

hmmm . sampai hospital , terus register and bayar kat kaunter . luckily saye ade insurans dari company sang suami , kalo tak mau da beribu2 abes kes g hospital kat cni . yang amek blood test tu pon da dekat SAR 500 . e2 belom lagi masuk duit kos ubat . mau la pengsan ! huhhuhuhu .

this time jumpe doc agak seronok sket sebab doc tu lagi friendly dari biase . mungkin sebab sang suami saye takderk kot ? . biasenye die rajin je teman masuk dalam bilik doc but this time , die taknak pulak . mungkin . so saye jadi agak fun la dok dalam bilik tu . puas ati . ngan explanation die sumer . sungguh teruja ! . suker sebab saye dapat doc macam ni . banyak bagi nasihat dan dorongan . harap usaha dan doa yang diiringi memakbulkan impian saye yang satu e2 . insyaALLAH . ;)

the next day pulak , seperti biase . berjalan2 di fish market ! . oh saye sangat suker ikan . ikan sangat sedap . memang suke ikan . suke sangat ikan . hahahahah . selalunye kalo sekali makan tuh , saye leh makan sampai 2 3 eko ikan sekali . lain lah hubby sayer , sekali makan setakat sekor je . macam kedekut je kan die makan ikan ? hahahahahaha .

this time g fish market sgt puas hati sebab ikan sangat la banyakkkkkkkkkkkkkk ! tak macam minggu lepas . ikan takderk . pas2 lagi malang kiteorang kene tipu bli udang ! ciss ! ciss ! tak berkat sungguh orang yang berniaga macam tuh . haih . so , this wikend macam balas dendam . lagi seronok bile sume ikan or seafood yang memang nak beli , sume memang ade . siap dapat harga yang murah2 lak tuh ! heavennnnnnnnnnnnnn . ;)

malamnye pulak , after saye bertungkus lumus siang sume ikan , sotong , udang kat dapur , saye telah dipakse oleh anak badak peliharaan saye yang memang sekor ni je ha untuk kua di waktu malammmmmm ! arhhhhhhhhhhh . mase ni memang saye suda dilanda kemalasan nak kua da sebab saye malassssssssssssssssssss nak bersiap ! . dekat sejam die dok merengek , memintak , memujuk juga merajuk untuk ajak saye kua tapi saye tetap taknak ! hahahahaha . tapi disebabkan dalam hati saye ni ade cinta , saye akhirnye terpakse akur dengan kehendak chenta ati . kang merajuk panjang lagi susah . lelaki merajuk kan burukkkkkkkkk ! . huhuhuh . kua pon setakat beli berger kat HARDEE'S ngan donut kat DUNKIN DONUT . dalam kete mase nak balik umah tu saye da selamat diulit lena mimpi . hihihi . sangat ngantok ! plus saye rase malam tu sangat2 penat . tak tahu ape punca nyer . huhuhuhu .

the last day of our wikend mean semalam , petang tu , kami lepak2 kat STARBUCKS corniche . ala2 macam lepak kat pantai miami . syiok tengok gelagat manusia kat situ sambil menikmati angin yang sepoi plus pemandangan ciptaan ILLAHI yang sungguh menakjubkan ! tambah lagi , kat tempat cni la kami cuci2 mata tengok gaya mewah saudi people kat cni . ngan kete mewah . urhhh . and for the first time semalam kami dapat tengok in person kete mewah PORSCHE PANAMERA . pehhhhh ! . memang kaya la pak arab saudi ni ! . kete tu bukan calang2 . harga die ? mak aiiiiiiiii . dok usah la tanye . silap2 dapat beli umah teres dua tingkat 10 biji or lebih ! huh !

lame jugak la dok lepak situ . kebetulan pulak , geng2 moto HARLEY datang lepak situ gak . so dapat la cuci mata tengok moto skalik . owh . saye suke moto tapi bukan type moto macam HARLEY . saye suke tengok naked bike . macam sang chenta punye dulu kat dubai . cumil ! . kalo moto tu suke yang dari YAMAHA or DUCATI ke . * oh biebie , bile nak merempit naik moto besa lagi nih ??? * . hihihihi .

paling best , bile da magrib tu , ingat nak balik umah tapiiiiiii kami telah memanjangkan perjalanan ke RED SEA MALL . lame da tak menjenguk rumahku yang ketiga ini . hihihihi . arghhhhh tapi agak sadis sebab akhirnye saye telah tergoda untuk 'mengorbankan' duit allowance saye di MAC . ciss ! ciss ! hahahaha . tapi takpelah . bukan beli eyeshadow pon . beli studio fix sayer yang da pecah and nak abes da tu ngan eyeliner pencil skalik . naseb murah dari price mesia . untung ! ;)

and setelah e2 baru kami pulang ke syurga ... ;)

May 12, 2010

Nurses Day 2010


for the first time today , saye baru tahu kewujudan NURSES DAY ! . jakun tak ? . ke tinggalan zaman ? . hik hik hik .

dapat tau pon dari status fesbuk kak maz . hihihihihi . should say thanks to her ! * tq kak maz ! *

macam2 day yang leh celebrate sebenarnye . ritu MOTHER'S day and today NURSES DAY !

wah , seb baik saye jauh kat perantauan , kalo saye kat mesia , sure da ajak one of my personal & the best nurse that i ever had to celebrate the moment !

here is she :



name : NOR ZAIDA REHAN BINTI OTHMAN
place of job : HOSPITAL SULTANAH AMINAH

actually she is the best friend of mine . close since form 1 until now . we are still besties kan hannn ??? . hihihihi .

yeah . she work as nurse . rasenye nak masuk 2 or 3 tahun camtu la kalo tak silap . congrats han ! . teruskan kerjaya anda yang kamu sukerrrrrrrrrrr bangat nih . okeiiiii ???

ingat lagi mase die dapat offer belaja nursing , ade jugak die ngadu abang2 die ade yang tak setuju tapi disebabkan die nak sangat , so die diberi peluang untuk membuktikan yang kerjaya nurse ni takdelah seremeh yang disangkakan and now , she did it !!! yeahhhhhhhhhhhhhh !!!

tapi biaselah . keje nurse ni lebey kurang macam cikgu or doctor or seangkatan . perlu banyak kesabaran dalam diri melayan karenah patient yang macam2 perangai . kate orang saket kan , so , macam pe'el la akan kua . almaklum lah , saye even xde qualification jadi nurse tapi penah berpengalaman menjage orang saket selame beberape bulan okeiiii ! . opsssss ~ hihihi .

tapi kire pengalaman berharga pe jage orang saket . lagi2 kalo orang yang kite jage tu adalah orang yang paling kite sayang . ingat lagi , ade sekali tu , mase jage orang saket tu kan , adelah sekali tuh , kesabaran memang teruji jugak la . banyak kali la tahan air mata dari mencurah tapi ade sekali tu entah kenape , memang agak tension and ... gedebushhh . macam air terjun niagara terjun . huhuhuhu .

mase ni lah saye call besties saye ni yang memang keje nurse ni . mujur la die ade . die la banyak nasihat suh banyak2 bersabar . huk huk huk . kalo tak , tak tahu la . plus saye ade adik2 ipar saye yang menemani and tolong jage orang saket tuh jugak .

orang saket ? . sapekah beliau ? . jeng . jeng . jeng .

sape lagi kan ? . mestilah sang chenta . yesssssssss . saye jage die sepanjang kat hospital mase eksiden dulu tuh . alhamdulillah ALLAH permudahkan segala urusan walau kadangkala ati saye ditebak dengan perkataan2 yang kadangkala agak menghiris jugak la . tapi biaselah kan . ragam orang tengah saket . macam tu la . hihihihi .

saye tak tau la die ingat lagi ke tak certain2 kejadian yang die perasan die telah buat saye banjir entah ke berapa kali . tapi bukan die tahu pon sebab mase tu bukan banjir depan die pon . depan adik2 die jek . nasib la adik2 die ade . sampai kadang2 mase tu , adik2 die pon jadi takot . hahahaha .

tapi nak wat cemane kan ? . saye kene la tunaikan tanggungjawab saye yang sepatutnyer . tapi bile ingat balik , bile pikir balik , kadang2 rase macam tak percaya lak saye boleh wat sumer tu . congrats to myself ! . and disebabkan e2 jugak la , ade orang sudah pasang niat :

" nanti kalo ade rezeki , time u berpantang , i jage u pulak ek ? "

huhuhuhu . kite tunggu dan lihat je laaaaaaaaaa ~ . kih kih kih .

and on this NURSES DAY 2010 , nak wish may all the nurses all the over world terus berbakti menjalankan tugas memasing . semoga mereka terus diberi ketabahan & kesabaran dalam melayan karenah manusia yang pelbagai ragam ni .

especially for nurses kat HOSPITAL FATIMA , IPOH . they did such a great job by helping me taking care of him along we stayed in the hospital . thanksssssssssssss ~

May 11, 2010

kisah amal & cuppies .


haaaaaaaa . amacam ? . terliur tak nengok cuppies ni ? . rase lapa tak tetibe ? . rase macam air liur da bergelen2 telan tak kat tekak tuh ? . hahahaha .

hmmmm . cuppies tu hasil kerja kawan saye . si amal tuh . iye la . si amal . dulu saye penah promote mase die nak jual kain sutera terengganu tuh . now , die nak berjinak2 merpati ayam hutan kucing segalanya binatang la dalam bidang ni pulak .

and last wikend , die finally telah berjaye attend baking class under lynn hassan . kenal tak lynn hassan ? . rasenye sape yang betol2 memang minat cuppies ni , sangat tau ngan sangat kenal la ngan lynn hassan ni . almaklum la , dor me she the expert bout cuppies . memang femes . berangan je selalu nak g baking class die tapi apekan daya , kene berangan je la tika saat ini .

tapi alhamdulillah . sebab finally saye berjaya mempengaruhi amal untuk g baking kelas under kakak lynn hassan ni . berbaloi kan amal ? kan ? kan ? . hihihihihi .

now , insyaALLAH , kawan tersayang saye ni dalam perjalanan untuk mengembangkan bisnes online nyer . * amallll , jeles ! nak belaja jugak ! huk huk huk *

tengok ni :



amal bersame hasil design cuppies mase die g attend baking class lynn hassan lat week . cumil kan ? . sedappppppppppppp ! mahu ! mahu ! . walaupun tak rase tapi tahu memang sedapppppp . arghhhhh . mara ni ! mara ni ! isk . isk . sadis la dok saudi ni . cuppies pon takde . telan air liur je la PUAN AZMAN oi . hihihihihi .

bile da attend baking class , pulang ke ganu , harus lah mempektikkannye ! . ye tak amal ? . now die tengah usaha la tu . tapi biaselah . kalo baru2 ni , banyak modal . segala bende nak beli . paling penting mestilah OVEN ! kan amal ? kan amal ?

pssst . psssst . amal , nak cakap ni :

" ko da nak dapat oven , tapi sampai sekarang microwave aku takde nampak ghupe ! "

kah kah kah . hanye amal yang mengetahui . dan hanye yang makan cili api terase pedasnye . wakakakakakaka ~

pssst . psttttt . amal , nak pesan lagi nih :

" nanti da beli OVEN , jangan lupe ape aku pesan tau ! bia ade orang saket mate sket "

kih kih kih . amboi nailah ! nakalnyer ? hik hik hik . biaselah . tengok la bini sape ? kan biebie ? kan biebie ? . bukan nakal je tapi macam AZMAN KAMARUDIN cakap semalam :

" kepala keras . batu pon tak keras macam kepala u . haih . "

telah terbukti okei . hanye AZMAN je tahu . hik hik hik .

untuk amal :

gud luckkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !
wat cantek2 !
wat cumil2 !
wat sedap !
make sure kalo wat , jangan bagi usop sebok2 tengok .
sebab nanti usop yang abeskan cuppies tu sume !
tak aciiiiiiiiiiiiii ! okeiii . ;)

panggilan ke RUMAH-NYA .


tengok ? cantekkan view time ni . ;)

alhamdulillah . ALLAH beri kami peluang sekalik lagi untuk berkunjung dan menunaikan umrah bersame2 minggu lepas . sukerrrrr ! rase tenang jek .

ritu pegi siang . sekarang tukar hangin . pegi malam pulak . planning nak pegi lepas semayang asar tapi nampaknyer . hehehehe . laki bini terbongkang tak hengat petang tu . so kire terlajak . berangan nak semayang jemaah magrib ngan isyak kat masjidilharam pun terkubur . huuuuu ~ . takpelah . takde rezeki . nak wat camne kan ? . ;)

so petang tu , lepas magrib , kami da bersiap2 da . tapi saye sempat lagik online fesbuk plus melantak baskin robin yang sedap e2 . huhuhuhuhuhuhu . tapi seperti biaselah . setiap kali nak ke sane mesti hati berdebar2 . huuuuuuu ~ . tak tahu lah kenape . sentiase rase gemuruh nak melihat 'bangunan' keajaiban dunia e2 .

dalam dekat pukul 7 kot , gerak g mekah . budget macam dapat la kan nak sampai time isyak tapi terlepas jugak sebab on road mase tu agak banyak kete and jalan pon macam agak sesak . biaselah . kat tanah arab ni , wikend is for family . so time wikend ni la jalan penuh sesak . kalo ari biase kosong jek jalan ni . hihihihi .

bile sampai sane , kunun2 berangan lagi nak parking kete kat tempat yang selalu kiteorang parking tu but unfortunately , that day , orang tersangattttttttttttttttttttttttttt la ramai ! . fuhhhhhhhhh . gile kete banyak . sampai tetibe polis trafik la halakan kiteorang ikot jalan lain . isk . isk . isk . lom pape lagik kesabaran suda diuji deh . huk huk huk .

bile da masuk jalan yang memang kiteorang tak penah lalu , maka seperti biaselah , akan terjadi adegan2 yang tak diingini dalam kete . heh heh heh . e2 perkara biase . tapi takpelah kan . mengeratkan silaturahim perrr ? . huhuhuhuhuhu .

pusing punyer pusing sampai pusing kat mane pon kiteorang tak tahu semata2 nak cari parking , still parking tak dapat jugak . mak aiiiii bayangkan la , punyer ramai umat manusia . ini baru umrah . kalo haji ramai2 tu , camne la ek ? . huk huk huk . dugaan sungguh la nak wat umrah kali ni .

last2 kami decide nak parking kete kat memane and cari teksi je sampai ke masjidilharam and tak lame tu . alhamdulillah . dapat jugak carik parking kat tepi jalan area al-jazia kot name tempat tu . sangat tak bape pasti . hihihihihi .

sampai kat situ agak tercangak2 jugak la nak carik teksi . nasib sang suami telah memaniskan muke dan penuh confident pegi tanye kat kete sebelah . nasib la orang tu paham . last2 orang tu nasihatkan , carik teksi je . kat area masjidilharam tu memang penuh sangat da .

so , kiteorang siap2 amek beg and bawak segala buku . tahan la teksi . memang rezeki sebab tak lame tunggu teksi tuh . hmmm . cite pasal teksi ni kelaka . hak hak hak . * tak tahan ni , nak gelak je rase bile teringat kisah teksi ni *

masuk2 teksi tu je kan . si hubby awal2 da tanye driver tuh , ape name tempat yang kiteorang parking kete tu . so , driver teksi yang memang tersangat baik ati tu pon bagi la name and siap suh kiteorang save dalam phone lagik . tapi kannnnn . yang tak leh tahan tuh , dalam dok die sebok bgtahu tu , sekejap2 die tengok saye kat belakang . sekejap2 tengok belakang . asal cakap je mesti tengok belakang . memule tu takde la rase ape sangat tapi kalo da asik cakap tengok belakang * padahal laki saye yang borak ngan die * . jadi pelik la kan . pehal lak si pakistan ni dok tengok nih . haih . seram lak . last2 saye yang kat belakang terus duduk mengadap tingkap ke lua . tapi dalam ati . * mamat ni nak kene ni ngan aku . cisss *

sampai je kat masjidilharam tu , terus saye cepat2 kua teksi after saye ucap 'syukran' . si hubby lak , kua je teksi terus die cakap :

" isk pakistan ni . dok tengok2 bini aku . nak kene cepuk agaknyer ! nasib la aku ni nak g wat ibadah . kalo tak ... "

saye yang dengar dok gelak je la . ingat die tak perasan . saye dengan selambe :

" ha . tu tandanye memang betol . bini u ni cumil . kalo tak , takdelah sampai orang toleh kat i dua tiga kali . "

kah kah kah . perasan tak sayer ? . tapi bukan nak masuk dalam bakul then angkat sendiri . tapiiii . da banyak kali camni . e2 baru pasal driver teksi . kalo nak cite time kiteorang jalan2 kat mall ke , tak payah cakap la . asal kat mall tu nanti , kadang2 ade setengah pak arab ni , even bini ade kat sebelah pon dok tergedik2 nak senyum2 kat saye . padahal , si hubby ade kat sebelah ni . haih . nasib badan la encik azman oi ! . hihihihi . ;p

masuk je masjidilharam , nampak kaabah untuk kesekian kali , rase seronok sangat . terdetik dalam hati betapa bertuah kami menjadi insan terpilih olehNYA dengan memudahkan perjalanan kami untuk selalu berkunjung ke RUMAH-NYA . ini lah hikmah di sebalik kejadian yang terjadi pada kami sebelum ni . rase seronok la . rase syukur .

kali ni pegi , walaupun malam orang ramai . rasenye lagi ramai dari mase kiteorang g time siang ritu . tapi malam ni tenang sket la sebab cuaca sejuk kan . so orang takdelah macam gelisah . kalo macam aritu , masyaALLAH , ade yang main tolak2 jek . da la dorang badan bapak2 besa stock punyer . huk huk huk . kali ni ok . puas hati .

so , masuk je , nampak KAABAH , terus berdoa la . biasenye kalo nampak je KAABAH , elok kite mintak ape yang kite nak sangat2 . hajat saye ? . jeng . jeng . jeng . e2 rahsia saye dengan YANG ESA . moga2 DIA dengar & makbulkan hajat saye yang satu tu . insyaALLAH . AMIN ~

malam tu sebelum start wat umrah , kami semayang isyak dulu . then baru perform umrah . kali ni memang betol lah . sesak . mase nak wat saei' tu pon agak berhimpit2 jugak la kat bukit2 tuh . time tu jangan cakap la . agak cuak la . bayang kan la . saiz orang mesia ni apelah la sangat nak compare ngan pak arab ni . huk huk huk . tapi alhamdulillah . segalanyer berjalan lancar . tapi ritu memang macam agak letih la berbanding biase . tak tahu nape . pinggang pulak meragam . si hubby lak sempat mengadu :

" i letih la . lenguh kaki . rase saket lak kat lutut . "

tapi letih cemane pon , kiteorang takdelah nak wat dengan pantas . memang dua2 rilek je la . jalan santai . nak lari2 anak kat mase saei kt lampu ijau tu pon , bukan boleh sebab kaki dia pon terbatas pergerakan . setakat mampu jalan laju2 sket la . hihihihihi .

abes je umrah terus kiteorang kua and saye lak amek kesempatan untuk amek gamba . bukan dapat banyak pon . 3 pic je dapat sebab iphone abes bateri . huk huk huk . nampak sangat saye memang memerlukan compact camera . kan biebie kan ? kan biebie kan ? . * mesti die senyum2 bace ayat ni . hahahaha . kantoi ! *




tengok la pic atas tu . nampak sangat die memang suke trademark MATA SEPET die tu kan . time ni pon da dekat kul 2 pagi tapi kiteorang takdelah terus balik . mase ni amek gamba je pastu terus carik tempat untuk wat semayang sunat and mengaji . seronok g malam macam ni sebab time malam pihak masjid bentang sejadah panjang dekat2 ngan KAABAH . so , bile ngaji depan KAABAH tu , rase lain la . seronok je . kagum dengan kebesaran ILLAHI . ;)

that day , kiteorang sampai umah almost 4 am . sampai umah , tunggu masuk subuh . siap2 subuh . abes je subuh and masuk je abes syuruk ...

buuuuuuuummmmmmmmmmmm !

apelagi kan ? . saye lena tak ingat dunia la . hahahahahhahaha .

penat tapi seronok . tenang .

May 10, 2010

hari yang penuh berangan .

hari ni was the day yang penuh berangan . entah . banyak bende dalam kepala . macam2 . rase kalo type ke tulis ke , mahu penuh sampai boleh buat novel kot ? huhuhuhuhu .

" what are you thinking off nailah ? "

urhhhh . i think a lot of things ! . lots ! . loads ! . banyak ! . bertimbun ! . berbukit2 ! . bergunung ganang ! .

tadi tengah seronok2 tukar bedsheet dalam bilik pon sampai lutut tercium bucu katil . aduhhhh ! . takdelah saket mane pon . tapi tengok2 , darah macam 'berpesta' plus 'berlumba' turun dari lutut ke betis sampai la ke tapak kaki and lantai . end up ! . patut la terase macam lutut basah .

belek2 lutut , luka takdelah besa mane cume ade lubang citoet tu jek . tapi mak aiiii , darah kua macam ape . tibe2 terase badan saye ni memang penuh dan kaya dengan darah . iye . sebab tu sayer suke bile ade kempen derma darah dan doc pon memang penah bgtahu :

" awak ni untung . badan banyak darah . sehat darah awak . "

sehat ? . sehat kebendenye cik doctor . dalaman saye ni ha banyak saket . punyer paru2 tak sehat . perot kadang2 memberontak gastrik bile angin tak lalu makan saye datang . sehat ke ? . huk huk huk . agaknye darah je sehat tapi organ dalaman tak kot ? .

lately ni , jadi susah nak tido . tak tahu kenape . macam2 yang ade dalam kepala otak ni . lagi2 mase da nak dekat MOTHER'S DAY ritu . kalo da nak dekat , saye jadi camni la . emosi tak menentu . plus sekarang jauh ngan emak . jauh .

bukan macam dulu . dulu kalo emak rase tak ok , mesti die akan call :

" ilah sebok ke ? meh la balik . emak tak ok ni . "

mase tu laju je balik . lagi2 kalo da masuk highway . pecut macam berlagak bawak kete berjenama kuda kaler merah . padahal kete hanya made in mesia jek . made in mesia pon laju ape . kalo tak laju takdelah sampai saye berpengalaman eksiden sampai dua kali setakat ni . cukup da kot ? . hihihihi .

emak saye busy sekarang ni . meeting . meeting . meeting . penah sekali tu , mase saye dok sebok ikot die tolong tandakan buku budak2 , mak selalu cakap :

" boring la mak . asik g meeting . tak enjoy langsung walau da naik pangkat camni . "

saye senyum kambing je la . tapi e2lah emak sayer . lagi suke melayan budak2 dari dok dalam office or kene pegi meeting . huhuhuhuhuhu . emak oh emak . macam2 ragam .

paling sedey mase saye nak fly ke jeddah dulu . dua tiga hari tu sebelum tu , kejap2 masuk bilik . tolong saye kemas kan baju . sedey je rase mase tu . bukan tak penah duduk jauh2 pon . tapi mase tu sebab memang akan jauh kan . da tak kan macam dulu . dan mase tu jugak , emak asik pesan :

" kat tempat orang jangan keluar sorang2 "

" kalo jadi pape , banyak saba . jangan menangis . orang pompuan hati kene kuat "

" jangan tinggal semayang . rajin bace quran . "

banyak lagi la . terlalu banyak . e2 biaselah kan . kasih seorang emak . macam tu la jadinye . lagi2 saye anak bongsu . kehidupan saye dari kecik memang diabeskan bersame2 dengan emak . mane ade emak , e2 ade saye . sampai kadang2 orang cakap saye orang kanan emak . hihihihi . macam2 . mestilah . sebab susah senang emak saye , die selalu kongsi dengan saye . dari kecik dulu .

saye ingat lagi , mase saye terpinga2 kat sekolah . mase tu kalo tak silap darjah dua . waktu tu saye baru abes sekolah . umah dengan sekolah tak jauh pon . dekat sangat tapi hari tu , entah kenape , mase yang sepatutnye emak kat sekolah tibe2 terus die datang and dukung saye masuk dalam kete . mase tu emak datang amek ngan kawan baik die . terus die bawak saye pegi sekolah die . seharian sampai ke petang saye kat sekolah emak . tau2 je , malam tu emak cakap :

" esok tak yah sekolah kat convent da . ilah sekolah kat sekolah emak . "

agak2 terpinga2 jugak la tapi mase tu kecik lagi kan . takdelah nak tanye sangat . ikot je la . tapi tak lame pon sebab dua minggu masuk sekolah emak , tibe2 terus emak cakap :

" kite pindah johor . kite duduk menumpang duduk umah atok . "

mase tu takde nak tanye ape lagi la . lagipon mase tu 'keadaan' memang da genting . kesian tengok emak mase tu . tapi mase tu saye kecik lagi kan . ape la sangat . nak tolong pon bukan boleh tolong . hanye mampu tengok la 'kejadian2' yang tragis depan mata . sedey .

sampai la bile da kat johor tu , nasib baik sekolah dekat . so pegi sekolah , saye , emak ngan abang jalan kaki je pegi sekolah . kadang2 je tumpang sape2 yang emak kenal sampai kat sekolah tapi biasenye memang jalan kaki je la sebab emak suke singgah kedai makcik maria kat atas bukit tu . singgah beli kuih . sebab anak die yang sorang ni suke kuih . ;)

sekolah kat johor memang best la . seronok . kawan2 sume best . mase da pindah johor tu , saye naik darjah tiga . ingat lagi , ade sekali tu , waktu rehat , pegi bilik guru . jumpe emak . saye bawak beras ngan susu 2 kotak . sekotak bagi kat abang saye . datang2 kat emak , emak muke macam confius . mungkin die tengok dari mane saye bawak beras ngn kotak ni . terus emak tanye :

" mane ilah dapat ni ? sape bagi ? "

saye dengan selambe terus jawab :

" tadi ade cikgu datang , die tanye sape takde ayah atau emak . ilah angkat tangan . terus cikgu tu bagi . "

erkkk ? . mak terus diam . tapi mase tu saye tengok emak macam sedey . hmmmm . bile saye masuk darjah lime barulah saye paham segalanyer . emak cerite satu per satu kat saye dan abang .

dan start dari situ , baik saye atau abang , dua2 seakan memberontak . tak tahu kenape . emosi terganggu . dua2 lak tu . nasib punye emak yang sungguh penyabar tahap burj khalifa pon kalah . huhuhuhuhu . tapi tu la kan . nak wat cemane . jiwa muda remaja .

dan saye pulak mase tu jadi seorang protective . pantang tengok ade orang 'usik' emak sayer , mule la saye mennyinga tak pasal . penah saye cakap kat emak :

" ilah tak kesah orang saketkan ati ilah ke ape tapi ilah tak boleh tengok orang cakap pasal emak macam2 . "

mase tu saye tengok emak menangis lagi . hmmmm . tapi tu la emak saye . hidup die penuh dengan air mata . tapi setiap air mata yang jatuh tu la yang buat die jadi semakin kuat . buat hati die jadi semakin kukuh sekukuh tembok besar china tu .

e2lah kehidupan kan ? . tak seindah mata yang memandang . orang kata , berat mata memandang , berat lagi bahu yang memikul . saye ingat lagi , penah terdengar emak bgtahu seseorang :

" budak2 tu tak salah . dorang jadi macam tu pon sebab efek ape yang jadi kat dorang dari kecik2 dulu . "

baik kan emak saye ? . selalu memahami anak2 nyer . ;)

now , sumer anak2 emak da besa . ingat lagi mase saye nak kawen dulu . emak antara nak percaya or tak . mane taknye , saye ni dok tukar2 kawan2 lelaki . sekejap orang ni , sekejap orang tu . kang minggu depan orang lain . e2 belum kira bulan depannyer . hahahahaha . mase tu mak asik dok bising :

" isk . tukar lelaki macam tukar baju . macam tukar kasut . tak baik tau mainkan perasaan orang . tak kirelah lelaki or perempuan . "

masuk tu masuk telinge kanan keluar telinge kiri . bile bgtahu nak kawen tu , saye dengan selambe cakap kat emak :

" kawen kot senang . takdelah ilah tukar2 lagi . " . hahahahahaha .

ingat lagi mase akad nikah , emak nangis beriye2 . padahal sebelum tu , mase emak jenguk bilik tengok saye make up , emak sempat cakap :

" mintak2 la tak nangis . kene baca tazkirah tu laju2 ni . "

tapi tu la kan . air mata laju je mase tazkirah tu dibacekan . saye ni lagi la . da tak pikir make up da . sedey . macam tak caye saye da kawen . kesian emak . hihihihi . tapi emak pon tak sangka saye akan kawen seawal begitu . huhuhuhuhu .

and last sunday , mase MOTHER'S DAY , kunun berangan la nak call emak , nak wish tapiiii . baru je nak cakap , baru je dengar suara emak , air da mencurah2 . tak boleh nak cakap . emak pon diam . tapi mase tu saye dengar , suara emak pon da lain . terus saye letak . hanye mampu anta sms untuk wish :

" mak , epi mother's day "

dan malam tadi teringat kat emak lagi . hmmm . harap2 emak ok . harap2 emak tak disakiti lagi . harap2 emak sehat . harap2 emak panjang umur . ;)

May 9, 2010

wanita AGUNG


hepi MOTHER'S DAY !
to my beloved mak :
PUAN MARDIANA HAJI SAJADI . ;)

May 5, 2010

graduation day !


eyh ? . tajuk macam sayer ni melompat kegirangan je kan ? . muahahahahaha . tapi takdelah girang mane pon sebenarnyer . sebab ?

saye sudah mengesahkan kehadiran convocation saye tuh . cube teka ? saye hadir ke tak ?

jeng . jeng . jeng .

ehem2 . ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee .

dengan sukacitanye saye announce yang saye sememangnyer :

TIDAK DAPAT HADIR !

iye tuan2 dan puan2 dan cik2 sekalian yek ? . saye tak mahu ulang untuk sekali lagi . announcement hanye sekali je . no more repeat ! . hihihihihi .

aik ? . macam senang ati je kan tak datang convo ? . hahahahahaha . nak kate sedey tu , saye rase mase tekan TIDAK HADIR tu , takdelah rase perasaan sedey tu . ntah . tak tahu kenape . serius . tak tipu .

mungkin orang or kawan2 akan cakap :

" rugi tau tak konvo , sekali je camni ! "

takpun :

" laaaaaaa , asal tak datang , rugi tau ! "

ehem2 . saye bukan nak bangga diri tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .

saye sememangnye tak merase rugi sebab saye tak dapat datang konvo ! fullstop . saye bukan saje2 taknak datang tapi saye ade reason yang kukuh .

tapi , reason yang paling utama :

hubby tak dapat cuti banyak2 . almaklum la . baru keje . plus cuti sebenarnyer nak simpan untuk balik berhari raya di negara yang terchenta !

die bagi je sayer balik mesia . die boleh je belikan tiket flight tapi takkan la saye nak convo ngan korum tak cukup kan ? . yelah . saye bukan bujang . saye suda kawen maaaa ! . isteri orang maaaaa ! . takkan mak abah je kan ? . for sure la saye nak orang yang bernama suami ade bersame on the big day macam tuh . betol tak ? . kalo saye g nanti , mesti sedey sebab teringat die . ati tak tenang wooooooo ! . walau ade restu tapi takde bersame , tetap takkan same . betol tak ? .

tapi kan . ade skali dua tuh . saye saje jek nak menyakat die , saye dok asik cakap je kat die :

" ala . i balik laaaa . leh g convo . best ! "

tak pon kadang2 , saye saje cakap kalo time tengah nak menggedik kan :

" ok . fine . i balik mesia . leh g convo ! "

muahahahahahaha . nakal tak ? . die pon takdelah kan nak mendiam kan diri seribu bahasa antarabangsa . takde maknenyer . mestilah kadang2 tu die balas balik :

" ohhhh . ok . fine . kalo nak convo , g je la . i belikan tiket flight tapi u boleh balik cni bile i balik raya je laaaaa "

bulehhhhhhhh tak die cakap camtu ??? tak pon die balas :

" nak balik g convo balik la tapi u pikir la balik , rugi wooooooooo . duit tiket flight tu leh beli miss C . bukan satu tapi leh dapat dua tau miss C !!! "

bulehhhhhhhhhh ??? . grrrrrrrrr ~ . cisss . cisss . ini suda menimbulkan kemarahan kat budak commot ni ! haih . hihihihi .

tapi sebenarnye bukan soal dapat balik lepas raya or sebab harge tiket flight tu same ngan miss C tapi sebenarnye sebab die tak dapat join kalo sayer nak g convo tu . e2 jek .

sebab nanti kan . kalo saye g , ati asik dok terpikir je sape nak masak kan untuk die ? sape nak gosok baju untuk die ? sape nak watkan air panas untuk die ? sape nak gado ngan die ? sape nak berebut basuh pinggan ngan die ? and paling penting , sape nak berebut laptop tengok Social City ngan die ? muahahahahaha .

tak leh . tak leh . nanti ati mesti tak tenang wooooooooooo ! . hihihihihi .

so takpelah . takde jadi masalah pon untuk saye . plus dalam agama pon ade cakap :

" sebaik2 isteri adalah selalu berada di sisi suaminye "

chewahhhhh ! kui kui kui .

ok lah . stop here . gonna update lagi soon . now , cannot update malam . nanti ade orang majuk and wat muke seposen kalo saye asik duk tekan2 keyboard nih . hihihihi .

plus saye tak suke tengok die majuk sebab burukkkkkkkkk ! wakakakakaka ~

take care guys !


p/s : hepi graduation day to all my frens !

berasap, anniversary & wikend

haaaa . banyak tak tajuk entry kali nih ? hihihihi . tapi rasenye berasap tu paling utama kot ? . sebab semalam , ade orang awal2 da pesan :

" gtau kat blog u yang i da belikan u tong gas ok ? sebab sume org da tahu tong gas umah kite da abes ! "

hihihihi . cumil je kan pesanan e2 . penuh bermakne . da la makhluk tu senyum2 sorang mase bace blog sayer before dinner lastnite . entah ape yang lucu sangat tak tahu la . hahahaha .

iye kawan2 . dapur sayer suda kembali berasap ! . semalam dengan penuh rase kasih & sayang sang chenta untuk sayer , die dengan ikhlas dan penuh rela hati * ikhlas tak ni biebie ? hahaha * kua g beli tong gas baru untuk sayer . kesian die . balik2 keje , semayang magrib sume trus kua smule cari tong gas . nasib la die tau tempat nak beli & he's lucky gak sebab semalam die dapat cab driver yang sangat baik hati sebab tolong die angkatkan tong gas tu sampai naik ke tingkat atas . kesian . sebab yang menolong tu pon orang agak berusia jugak tapi tua2 pon kuat perrrr ! syukran ya habibi sebab tolong . semoga kamu dirahmati ALLAH selalu . nasib la ade orang tolong , kalo tak , masak la nak angkat ! huhuhuhu . e2lah hikmahnye kenape sayer beriye taknak bagi die pegi beli hari sebelumnyer sebab ALLAH da takdirkan yang sang chenta ati sayer akan berjumpe dengan seorang yang baik ati yang sudi menolong die . * paham tak sayang ? *

dan dengan tong gas yang baru dibeli malam semalam , sayer dengan senang hati memasak untuk dinner . perot lapa wehhhhhh ! dua2 ekor lak tuh . maklum la . separuh ari tak jumpe nasik . hak hak hak . sekali skala rase idup susah sikit , takpelah kan ? . hihihihi . tapi kalo lunch megi kire susah ke tuh ? . takdelah sangat kan sebenarnye kan ? . bersyukur je . at least dapat jugak mengalas perot untuk beberapa ketika . dan malamnye pulak finally dapat jugak makan kepak ayam goreng . hihihihi . alhamdulillah dengan rezeki yang diberikan olehNYA . AMIN ~

and today , guess wut ? . rini kan da 5 mei kan ? kan ? kan ? hihihihi . mean saye suda 1 year & 5 month kawen and oso suda 3 years , 1 month & 1 weeks being tugether ! . walllllaaaaaaaaaaa ~ . sekejap je kan ? . rase macam baru je kawen . kadang2 rase macam belum kawen pon ader . bulehhhhhh ? . hihihihi . so :

HEPI ANNIVERSARY TAYANGGGGG !

our marriage truly blessed by ALLAH . even kami lom ade rezeki lagi untuk ade anak sendiri tapi as long as we're truly hepi tugether , takdenye salah kan ? . huhuhuhu . hati kadang2 sedey bile asik diasak or dihentam or diaju or ditanye or dipersoal dengan :

" eyh , bile lagi ni nak ade ? "

" ni nak tunggu bape lame lagi ni ? "

" planning anak ke ni ? "

" bile nak lekat ni ? "

" asik sebok pegang baby org je , bile nak pegang sendiri punyer ? "


lagi2 bile da dok same2 ni . lagilahhhh :

" haaa , cepat2 . nnt bawak balik hasil "

bolehhhhhhhhh ? isk . isk . isk . ingat soal anak ni men leh order2 je ke ? . arini order , esok tup terussssss ade sorang lekat dalam perot ! . wah ! kalo gitu boleh jadi , takpelah jugak kan ? kan ? kan ? tapi ni kan keje ALLAH . DIA YANG BERKUASA . nasib la sayer ni jenis takde nak amek pusing or takde nak amek peduli cume kadang2 tu terase jugak la . almaklum la . kate mulut manusia kan ? mane leh tutup kan ? . so , masuk tinge kanan kua tinge kiri . ye tak ? . e2 lagi baik kan ? . tak dinafikan la kadang2 agak stress jugak bile asik ditanye e2 ini . ayorhhhhhh ! kasi tunggu je la . adelah tu rezeki untuk saye . doa2 je la . kan ? kan ? kan ? kan amal ? kan ina ? hihihi . takpe . usaha tangga kejayaan ! hahahaha .

yang penting , semoga ALLAH sentiase merahmati rumahtangga sayer bersame encik AZMAN KAMARUDIN tuh . ye takkkkk ? . i love you sayang ! tak tipu . tak tipu . hihihihi . ikhlas ni . nampak tak muke i yg sangat cumil lagi ikhlas ni ? hahahahaha .

eyh lupe lak nak tanye kat u biebie :

" pressie anniversary takderk ke ? "

muahahahahahahahaha . i tak mintak lebey . i nak miss B kotak2 jek . bulehhhhhhhhh ??? . sile jangan tepuk dahi ye encik suami ! . kih kih kih . rilek la . baru B kotak2 . lom lagi kuda mera . bape la sangat kan ? . u kan makin murah rezeki sejak join group LOGIN FACEBOOK DAPAT 4 JUTA DOLAR US ! . wakakakakakakakakaka ~

" jangan kate kuda mera , bugatti veron pon laki i mampu beli kan tau ! i tell youuuuuu ~ "

eyh , nak kate sayer demand ke ? . or maybe lagi pedassss , ketuk duit suami . sile kan . tak penah halang pon . lantak la . ade aku kesah ? . suke aku la kan . nak ketuk ke , nak kikis ke , duit laki aku . sebokkkk ~ . i dun care on wut people said :

" ketuk duit laki jek . macam takde keje len "

helloooo . nak cakap ape , cakap je la . aku tak kesah . ko yang sebok kenape ? . da kalo laki aku mampu , ape salahnye kan ? yang penting die yang bagi . bukan aku yang mintak . kalo rase tak suke tengok , tak payah sebokkkkk . fullstop .

and today , its wednesday and the wikend just begin here . biaselah . cni wikend ari kamis & jumaat . rase kejap je da wikend . then weekdays balik . mase sangat pantas ! . huhuhuhuhu . and today jugak , i've appointment ngan doc . wish me get well ok ? . sayer pon berdoa semoga segalanya ok . result pon ok je setelah dirujuk pada nurse peribadi & terhormat saye . hihihi . * time kaseh miss zaida ! * . eyhhhhh , nanti dulu . ini bukan test pregnant tapi test lain . saye lom ade rezeki yek . harap maklum . terus mendoakan rezeki buat saye yek kawan2 ? .

ikutkan sebenarnye kan , minggu ni nak ke Makkah . nak wat umrah tapi nampaknye rezeki belom menyebelahi kami lagik . mungkin akan ditunda ke minggu depan . ye takkkk biebie ? huhuhuhuhu . rindunyer nak cium kewangian dinding Kaabah e2 . bau Kaabah tu sangat harummmmmm . bertuah kan saye dapat peluang macam ni ? . alhamdulillah . mudah2an rezeki e2 sentiase bersame kami . dan sayer juga berharap moga2 kalo ade rezeki , saye mau mencium black stone or batu Hajarul Aswad . mudah2an doa sayer ini di dengari & dimakbulkan YANG ESA . Amin ~

ok la . got to go . now baru kul 10.15 in the morning kat jeddah ni . and same dengan kul 3.11 petang kat mesia . betol takkkk ? . saye kene prepare lunch for today . pagi tadi sebelum sang chenta g keje , kami da diskusi mahu menu ape untuk tengahari ini . and the menu will be : Telur Goreng Sambal and the sayur will be : Sayur Campur . tapi tadi die sempat pesan :

" make sure telor goreng ok not telor rebus ! "

hahahaha . die memang sangat tak menggemari telor rebus . or leh dikatakan die memang tak suke telor tapi well , mungkin die nak jage ati bini die yang memang sangat menggemari telor ni , so die ok je ngan menu tu untuk arini . muahahahahahaha .

until then peeps ! muah !


p/s : cite pasal telo teringat semalam saye diskusi thru YM ngan amal pasal telor ni . hahahahaha . sile jangan otak biru . ops ~

May 4, 2010

what a day .

sejak musim summer datang ni , bangun pon kene seawal pagi . mane taknye , kat cni abes waktu subuh area 5.50 pagi . mungkin terlalu awal kan kalo kat mesia tapi kat cni da terbiase . tapi sungguh . even kadang2 nampak macam seksa kan sebab bile summer ni , siang panjang dan malam jadi pendek . so paham je la . mase tido pon agak terbantut . memula agak ralat jugak nak menjengah shower seawal waktu begitu tapi tulah kan . duduk dekat ngan tanah haram ni , segalanya bagai memberi seribu satu keajaiban .

kenape ?

sebab : even kene mandi seawal pagi , saye suke sebab air die tak la sejuk mendingin yang boleh sampai rase ke tulang temulang . airnye kadang2 suam or panas . kan biebie ? . menyenangkan lagi rase nak mandi pagi . heheheheh . mungkin juga dirahmati sebab rutin selepas mandi seawal pagi e2 mestilah mahu menunaikan tanggungjawab kepadaNYA .

e2lah rutin harian . mangun2 , mesti nak mandi dulu . kadang2 saje nak mandi or kadang2 sebab , isk malu ni . paham2 je la . hahahahahaha . sunggguh otak biru kamu ni . kih kih kih . tapi e2 kewajipan saye sebagai isteri . so takdelah salah mane kan saye cakap sebegitu rupe . hishhh . hihihihi .

selalunye mangun pagi , saye da menjengok dapur cumil e2 . nak tengok dalam fridge ape yang leh dimasak untuk tengahari nanti tapi sejak kes kehabisan gas semalam , arini jadi banyakkkkkkkkkkk sangat mase free . huhuhuhuhu . buhsan . sampai kadang2 tatau nak watpe . sebab saye suke masak memasak ni . now rutin memasak da terbantut !

dapur elektrik e2 memang sangat tak berbaloi untuk digunekan melainkan dapur elektrik yang build in . e2 baru puas ati . tapi yang ade ni .... hmmmmmm .

demandkah sayer ? . oh tidak . e2 tidak boleh dikire demand sekirenye mulut saye mengomel pasal dapur elektrik . sungguh rase tidak puas okeyh memasak begitu . sungguh . tak tipu .

then tadi , mase iron baju keje sang chenta ati , otak saye dok memikirkan . apelah nak masak arini . kesian dia . nanti die lapa . planning nak masak bubur nasik tapi same je . kalo ikan bilis kene goreng jugak . uhhhhhhh !

tension pulak rasenye bile kehabesan gas nak masak ni ! isk . isk . isk .

last2 tadi , die suggest :

" erm , lunch kite makan megi je la . petang nanti i bungkus beli nasi mandi ke . ape ke . "

sadis tak ? . heeeeeeee . tapi still bersyukur sebab TUHAN tu beri rezeki sentiase . even gas takde tapi still dapat makan sedap2 . patut rase syukur kan dari orang len yang kadang2 makan pon tak menentu . haihhhh .

dan this morning jugak , saye berbekpes kan coklat snickers bersame air masak . kenyang !

May 3, 2010

dapur elektrik

tadi ade lah orang tuh . balik2 keje terus mengadap game social city die . tup tup tup tak lame tuh . dengan muke sangat sedey dan memang muke sangat kelaparan berkata2 :

" sayang , i lapa ! " die cakap sambil pegang perot .

kesian kan ? . kesian tau . sayer tau die memang betol lapa kalo die da start ngadu sambil pegang2 perot die macam tuh . hihihihi . kadang2 rase sangat cumil .

jadinyer lepas siap semayang magrib tadi , sayer bereksperimen dengan dapur elektrik . dapur elektrik ni memang die beli dulu tapi die tak gune . alasan die bagi :

" dapur tu lambat . tak best . tak bunyik2 shrrrr macam kalo pakai dapur gas tuh "

okeyh . saye paham tapi saye nak cube gak gune sebab dulu penah gune mase kat dubai mase saye prepare lunch kat umah kawan die . mase gune dapur elektrik dorang ok jek tapi tak tahu la yang satu ni . hihihihihi . harap2 ok .

tapi .

betol la . dapur elektrik yang satu ni memang sangat menguji kesabaran . dekat 10 minit nak kene tunggu minyak betol2 panas . masak okeyh ! . padahal sayer hanye nak masak lauk ikan bilis bodo2 jek . mau pengsan camni kene tunggu lame2 . ini baru lauk simple2 jek . bayangkan kalo lauk2 macam sambal tu ke . apatah lagi macam kari . masak la weiiiiii ! mau pengsan dok dapur lame2 .

ok biebie . saye tak mau gune dapur elektrik ni . memang betol kate kamu . sungguh tak best . ok tu ok tapi rase macam lain la or mungkin sebab dapur elektrik tidak berjenama ? . huk huk huk . tak tahu la . bukan tak nak pakai tapi tak kan sebab nak masak saye nak kene duduk berjam2 kat dapur semata2 ? . mati telan asap la oiiiii !!! hihihihihi .

tapi cemane pon . lauk tetap dapat masak . cume sayur kobis goreng yang sempat saye masak tengahari tadi saye lupe nak panaskan . huhuhuhu . nasib mendapat suami yang tak cerewet kan ? . hihihih . alhamdulillah .

e2pun tadi mase nak makan tu , saye cedok nasi untuk die ke dalam pinggan . banyak jugak la . dua pot okeyh . die memang buruk lantak ! . tapi pura2 kate tak buruk lantak padahal die lagi buruk lantak dari sayer . bluerkkkkkk !!!

memule konon kate nasik sayer cedok tuh banyak sangat la ape lah . tup tup tup . tengah sayer leka ngan fesbuk . tengok2 nasik dalam pinggan die tinggal suku jek . kesian sayer . sayer tengah lapa tapi die tak offer pon tau ! hahahahaha . tadi da puas puji suami sendiri sekarang kene la kondem la . baru la adil dan saksama . hahahahaha .

takdelah . bukan die tak offer . die ade je suap ade 2 or 3 kali . romantik tak die ? . kih kih kih . kalo suapkan nasi kire romantik ke ? . or sayer yang manja ? . saye memang manja pon . e2 tak dinafikan . plus saye anak bongsu . tapi manja2 pon saye ati sangat keras . tapi tetap dalam ati ade e2 taman yang indah mekar dengan bunga2 ros putih . hik hik hik .

now , die da kenyang . duduk kat kosi pon macam da tak rupe duduk da . melunjur macam ular kekenyangan . tapi tak le cakap die ular kan . sebab die kan anak badak . so , macam anak badak yang gemokkk tu kan . bile da sangat kenyang . gerak pon mcm ulat . hihihihi .

ok la . nak tido . die ajak tdo . da ngantok . tapi kene la tunaikan tanggungjawab dulu pada YANG ESA .

p/s : today kene awal sebab ade ' keje ' di malam ari . hahahahaha . ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...