June 30, 2010

Master ?


semalam petang , sembang2 dengan shira - she was my besties geng mase sekolah teknik dulu and until we still even we are so apart away by the distance and the rest of class oso . time tu ofcos la kan kat Mesia pon da malam tapi minah tu lom balik lagik . still kat office . kuat berkerja minah ni sekarang sejak2 lelaki yang diharap menjadi suri idupnye langsung takleh harap lagi da . you goooo gurl !

sebenarnye lebey nak kepada tanye kabar jek but the conversation jadi lagi interesting bile topik sambung belaja . aaaaaa sambung belaja ? tak salah kan ? gud for future and for investment too . si shira ni dapat offer sambung master tapi course yang UTM offer tu tak menepati kehendak die , so die taknak plus yuran pon mahal so die postponed la .

and u know what , suddenly my gerak ati said : " aaa why dun u follow shira ? ". ok owwwwww ! am i serius on it ? entah la . still consider with this matter . paling eksaited nak further mestilah sebab shira nak sambung master course yang same aku nak sambung gak ! wasn't that interesting ? she really interested to go master in Construction Management . hohohohoho . i like that ! same course yang aku amek for degree in uitm shah alam dulu .

then semalam sambil2 sembang2 and gosip segala bagai ngan shira , sempat jugak view website UTM . looking for postgraduate la kan . aik ? mesti tertanye2 kan , nak wat master kat UTM ke ? why dun Uitm ? aaaaa takpelah kan . nak jugak merase environment tempat study yang berlainan . macam dulu amek diploma kat politeknik port dickson . course civil engineering and bile sambung degree tempat laina nd course lain jugak , uitm shah alam for Construction Management . sume lain2 tempat . baru ramai kawan2 sikit . :)

ala mane2 pon same je kan ? ye tak ? but this time rase maca menarik jugak kalo sambung kat UTM . dekat ngan umah pulak . boleh ulang alik or maybe cari umah sewa ke . * isk berangan dulu ni * . lagipon boring da la dok FSPU tu . lotih da nak naik panjat tangga batu caves tu . seksa wooooo ! da la fakulti dulu atas bukit nun . jenuh !

aaaaa ni just planning je . tatau lagi la jadi ke tak nak sambung master . memang ade planning nak sambung master tapi dulu plan nak sambung master bile da balik Mesia for good . maybe mase tu ade anak ke ? baru la challenging kan . heh heh heh . tapi anything could epen kan ? manusia ni merancang tapi ALLAH yang menentukannya . :)

tapi semalam bile da sembang2 ngan shira pasal sambung master ni , jadi rase teruja pulak . macam seronok je kan ? kalo da ade master , mesti brcita2 sambung Phd pulakkkk ! howyeahhhhhhhh , sumpah kuat berangan aku ni ! adoi laaaaaaa .

shira ajak sambung master by the end of this year but aaaaa there was lots of things i have to consider with anddddddd the worst macam shira cakap and tanye kat aku : " aaaa larat ke ko nak jauh lagi ngan hubby ko ? korang baru nak rase hidup berdua seumah . kesian korang " .

isk isk isk . sadis betol la ! aaaaaa bile da camtu , ok rase eksaited jadi berkurang sikit sebab dalam kepala da macam2 terlintas . erk ? yelah , kalo aku sambung study , for sure kene dok mesia la kan . takkan la aku dok nak berulang dari jeddah ke mesia pulak kan ? banyaknye duit lakiku ! muahahahahahaha .

tapi kalo balik mesia ...

" sape nak masak untuk die ? "
" sape nak gosokkan baju die ? "
" sape nak teman die tido ? "
" sape nak teman die jalan2 time wikend ? "

aaa banyak lagi la sape2 soklan tuh . tak tersenarai rasenyer . huhuhuhuhuhu . banyak sangat . almaklum la , di mana ade azman , di situ ade nailah !

ok . paling sadis mestilah nnt aku takde kawan nak tido . aaaaaaaaaaaaaaaaaaa . akan terjadi kekurangan bekalan air yang tak cukup di situ ! aipppppp . aku da kawen . so , tiada unsur lucah di sini . wakakakakakakaka . :p

tapi semalam ade jugak discuss ngan encik ajeman ku itu . die macam biaselah . sentiase menjadi supporter saye in anything . tulang belakang dalam segala2nye tentang kehidupan aku . tapiiii aaaaaa die cakap kalo da amek master , haruslah aku menjadi lecturer ! oh nooooooooo . aaaaaa patut ke ? kadang2 memang macam patut pon sebab selalunye kan orang amek master ni sebab nak jadi lecturer ! waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .

ok yang tu memang kene pikir balik . tapi aku memang da planning dulu , kalo amek master and jadi lecturer , for sure la akan ku sambung ke Phd pulakkkk . harusssssss la kan ! baru la lebey ade kepuasan di situ . howwwwwwwwwwwwwwwyeahhhhhhhhhhhh !

papepon , bende ni kene consider balik sebab nak further study for really need commitment tinggi . kene fokus lagik . haih . takpelah . nak try apply dulu . if dapat , kene pikir pulak , mahu atau tidak kata hati ini .

till then & epy wikend for me + mr ajeman !

June 29, 2010

dunia itu kecik .


aaaa comel tak pic bumi di atas ? cumil kan ? biaselah setiap kali nak update blog kadang2 mesti rase nak letak pic yang berkenaan . terase baru meriah . ye takkkk ??? baru lengkap sket entry tu kalo ade letak pic yang berkenaan ngan tajuk entry yang nak dipost . betol takkkk ???

tapi tak tau aaaaa kan entry kali ni kene mengene tak dengan gambo bumi yang super yippie yeayy comel e2 . ku pon tak pasti . muahahahahaha .

ok . orang kate bumi e2 kecik or simply way orang kate dunia tu kecik . kite pegi la mane2 pon , pusing2 mesti jumpe orang yang same balik . betol takkkk ? tak kesah la if in term tu berbeza ke ape . paham tak maksud kat sini ?

ok . contoh kat sini . macam , ermmm nak amek contoh ape ek ? ok . macam baru ni . pakcik kepada couz aku kawen . nak tau die kawen ngan sape ? kawen ngan senior mase aku sekolah teknik dulu . tapi yang paling best , bini die tu oooooohhhh sangat la tak suke kat aku sebab ? entah sebab yang tak pasti . cume yang aku tau , time dok hostel sekolah teknik dulu , ade lasesetengah senior tak suke aku sebab aku suke langgar rule yang dorang cipta sendiri . hebat tak aku ? heh heh heh .

aaaaa muke aku nak ikot rule senior ? boleh blahhhh aaaa . tak kuase aku . lagi dorang bengkek ngan aku lagi la aku melanggar rule dorang yang entah ape2 . ingat lagi , dorang konon2 la kan , wat rule , ok junior tak boleh pakai baju baby shirt . istilah baby shirt kat sini adalah baju fit ikot body . ala body aku pon bukan macam model tapi gebu2 la . wakakakakaka . gebu itu menarik . baru ade feel bile dipelukkk . setuju tak ???? * kepada si tubuh kerempeng sile jangan terase hati okeyh ? *

memule tu budak2 ni macam ikot jugak la ok kate betolnye macam tertipu . then one day ni , aku ade ternampak sorang senior ni pakai baju baby shirt , mak aihhhh ... betol2 melekap kat body die . so , aku ape lagi la kan ??? lagi2 senior2 aku ni banyak yang bajet2 sket . bajet bagus la . aku sekali tu , aku turun semayang magrib kat surau pakai baby shirt . sekejap lagi jekk , masuk surau , senior ade yang da pandang . ade aku kesah ke korang nak pandang ???

so , dari situ la , ade certain senior ni , siap datang dorm aku . ceh konon nak bagi ceramah la . ala bukan ceramah la . lebey kepada nak mara aku la . bajet aku ni takot la nak nanges macam certain budak lain . tapi dorang dok mara2 aku , tolak2 aku , lagi aku wat muke basiiiii depan dorang . kah kah kah . last2 dorang bengang sendiri sebab aku dapat tau dari budak dorm , dorang expected aku nanges bile kene mara . mane dapat bebbbb ! muahahahahahaha .

so dari situ la , wife couz pakcik aku ni pulak kebetulan mummy dorm or ketua dorm dekat blok aku . muke je cantek . putih tapi perangai macam cibai . bajet gua takot la kan ? ape taknye , kalo aku datang prep die ke , mesti die nak wat muke ketat . ape die ingat die baik ngan ketua pompuan asrama mase tu , aku takot la kan ??? silap la bebbbb !

tapi nak dijadikan cerita , mase tu senior da nak abes sekolah jugak la . tup2 mase da last2 tu , senior2 yang same dok tunjuk samseng lagik kat aku . datang dorm lagik . ingat kan nak ape rupenye dorang dok sebok nak korek pasal lelaki senior kire sebaya dorang la yang dok sebok setiap kali rehat datang kelas aku and borak2 ngan aku .

aku mase tu dok bantai gelak je la . ek eleh budak2 ni . macam bagus je nak sebok2 hal aku kan . mase tu aku sempat gak perli2 senior2 aku tuh . " pehal ? korang minat kat die ke ? " . mase tu tak payah cakap la . ade yang da hangin ngan aku tapi aku cam biaselah , wat muke basi lagik . eeee nak termuntah aku tengok manusia2 yang konon bajet orang nak takot ngan die la . hahahaha .

last2 aku cakap kat dorang , " korang esok tau la sape laki tuh . pastu korang tau la nasib korang " . nak tau pe jadi esoknyerrr ??? . senior2 tu terus tak kacau aku daaaaaaa . hahaahaha . elehhh takot la tuh . nak dijadikan cerita , aku dapat tau , pakcik couz aku tu g jumpe budak2 tu . kene sound tepek sekali la . itu yang dorang takot nak kacau aku lagikkk . paling kelaka , ade yang kene siapkan lukisan engineering pakcik couz aku tu sebagai denda dorang da buli aku kat hostel . wakakakakakaka ! . tu lah cari pasal lagik ngan aku . kan aku da ngadu ! tapi memang time kaseh la kat pakcik couz aku tu . * tq hud * . heh heh heh . sejak tu , senior sume baru nak respect ngan junior . termasuk la wife pakcik couz aku tu . ecehhhhh . tau takot ! padan muke . carik pasal lagik ngan aku . :p

eyh ade kene mengene ke cite di atas ngan tajuk entry ???? . adelah weiiii . tu la korang . bace jek tapi tak pandai nak wat kesimpulan . :P

kesimpulannyer , dalam tak suke tak suke wife pakcik couz aku tu kat aku , last2 die jadi kind of macam part of family la ngan aku . paham takkk ? even macam jauh tapi still family jugak laaaa . betol takkkk ???

ok . itu cerite pasal mase zaman sekolah . now akan ku cerita tentang sekarang .

jeng . jeng . jeng . sile amek mud eksaited sikit yek !!! :p

ok la . aku dapat inspirasi wat entry tajuk camni pon on wut had epen yesterday . macam korang la kan , korang penah terpikir tak yang korang akan terjumpe balik orang yang korang tak nak jumpe or orang yang tak nak jumpe korang lagi ? * eyh , betol ke ayat nih ? *

ok . senang cite macam ex-boifren la . dulu bercinta sakan , tup2 putus di tengah jalan . kalo memang break cara ok tu , ok la kan . kalo jenis yang dulu tak le terime kite pilih orang lain , cemane pulak ? mestilah ade gado2 kan . time ni la terkua : " aaaaa sumpah la , saye taknak jumpe awak lagi " , tak pon , " please lepas ni jangan contact lagi " . lebey kurang la macam tu la . sebenarnye kat sini lebey kepada ego masing2 .

and for had epen to me , one of my ex-boifren ni , dulu penah la kan . nak kate kiteorang ni break cara tak baik , baik je kot . takdelah gado2 sebenarnye cume mase tu die lebey kepada rase mara and kecik ati la sebab die cakap la aku ni macam tak bagi die peluang even aku rase aku ni macam da terlebey2 sangat2 amat2 bagi die peluang . urhhhhhhh . ok kat situ da konflik . lagi die bertambah bengang , bile die mase tu dah la macam biskut , kejap ade untuk aku , kejap takde . tup2 datang jumpe aku ajak kawen , bolehhhhhhh ??? aaaaa lagi serabut okeiii . lagi pulak mase tu baru je nak berputik rase asmaradana kat en azman kesayangan merangkap encik hubby aku sekarang ni . wakakakakakaka . tup2 mamat ni pulak datang nak ajak kawen ! adoi laaaaaaa .

so taknak panjangkan lagi emosi die yang tengah terganggu tuh , terus la aku cakap , aku tak nak sebab aku memang mase tu da lost gile any feeling kat die . more too kesian dari rase sayang or cinta wut so ever la kan . starting dari situ la , relationship yang we build since secondary school hilang macam tuh jek . lagi best sebenarnye kalo boleh kawan even da takde pape lagi . betol takkk ? tapi tu la kan . aku pon takde nak pakse2 die . bile da benti keje kat penang and sambung study kat shah alam , terus la ilang masing2 . aku tak carik die , die tak carik aku .

cume bile mase aku nak kawen tu , adelah jugak niat nak jemput tapi jadi lain pulakkkk . niat disalah erti . yang dapat ? aku kene mara . bengong betol . aku kawen pon nak mara ke ? huhuhu . adoi laaaa . tapi aku takdelah nak amek ati sangat . aku paham la kan kenape die macam tu . tup2 lepas aku jemput die datang wedding aku tu , die pulak msg aku bgtau die nak kawen lg awal sebulan dari tarikh aku kawen ! aikkkkkkk ? ok owwwwwwwww .

so since dari situ la , kiteorang memang lost contact la . aku pulak memang takde dah la nak tau pasal die ke ape . cume mase tu , aku just harap die berjaya capai segala impian die dalam kerjaya die . almaklum la , dulu kan penah kongsi rase hati bersame , so sedikit sebanyak , tau la ape yang die impikan dalam kehidupan die . tak dinafikan la kannnnn ?

bile da setahun lebey tak contact , tup2 dunia jalur lebar , ecehhhhh . jalur lebar la pulak , gara2 muke buku la , jumpe balik . tu la aku wat tajuk entry ni : " dunia itu kecik " .

sejauh mane nak lari ? sejauh mane nak elakkk ? masing2 da ade kehidupan masing2 . die da kawen and paling hepi aku tengok , die da ade anak . baby boy . comel . mata bulat . ikot muke die la . kan bahagia namenye tu ? betol takkkk ? aku pulak sekarang dok hepi enjoy sakan ngan encik azman ku yang sorang ni kat negeri padang pasir . kan such lovely hepi ending story . betol tak ???

kadang2 ade hikmah kenape kite takde jodoh ngan orang yang penah same2 ngan kite . setuju takkkk ? sebab jodoh itu hak ALLAH . DIA je yang berhak tentukan segalanya .

untuk individu yang berkenaan , im hepi see you hepi . :)

kan ade pepatah mengatakan :

" if you love someone , let him/her go . if she/he back , his/her yours , if not , they are really not meant for you "

aku da buat ape yang patut aku wat and segala2nya aku tau , ia berbaloi !

so to those outhere yang still mengejar cinta yang tak pasti , tak salah if you just let it go ! percayalah , ade hikmah disebaliknye malah insyaALLAH , di penghujungnya nanti , kamu akan rase kebahagiaan yang sungguh nikmat diberi olehNYA .

to azman :
i love you owez and owez ! still & forever till the end . :)

take care readersss ! until then ... :)

June 28, 2010

kawan ? bestfren ?


lately agak saket ati sikit . sikit je la . tak banyak .
errr , eyh tak ! banyak jugak la .

seseorang yang aku anggap kawan , rupenye masih tak berubah .
tetap kaki kelentong malah lebey dari e2 .
ops ! tak boleh dedah segalanya . tak mahu aibkan die kat sini .
biarlah aku saje yang tahu die siapa sebenarnye .

agak terkilan di sini .
sebab ????
hmmm ingatkan da besa gabak ni , da berubah la kan .
tapi makin ari , i just realize . she's not !

dulu ade je sorang dua dok cite pasal die .
" ala die tu cakap nak megah je . padahal habuk pon tarak "
takpun :
" ala die kan selalu nak die je paling atas "
or
" eyh , die memang camtu la . takleh tengok orang lebey dari die "

selame ni kalo orang cakap camtu pon ,
aku jenis kua masuk tinge kanan kua tinge kiri .
bukannye aper , malas nak amek port .
jenuh da weiiiiii .
ikotkan la kan , kalo pasal die , ramai da dok nasihat aku .
tapi entahlah . aku bukan taknak dengar .
tapi lebey kepada :
" lantak kau la ! "

aku tak tau arr nak describe kau ni macam mane .
kawan da lame .
perangai buruk kau tu mase sekolah menengah ,
rilek je aku simpan lagik .
plus aku takde nak cite2 kat orang .
kalo aku ni memang mulut jahat ,
lame da beb aku nak aniaya kau tapi nasib je kan ?

bukan aku sorang je tau .
ade lagi 2 3 orang kawan kite yang tau kau ni sebenarnye macam mane .
plisss la beb . kau sampai bile nak macam ni ?

kau dah la asik tipu orang sane sini tentang hidup kau .
kau canangkan kat orang yang ko ni hidup kau ni hebat sangat .
keje kau memang nak tipu orang je ke ?
or kau ni memang tak suke tengok orang lebey dari kau ?

aaaaa aku ni yang penah dekat ngan ko .
aku rase macam bodo je kan .
bengang sehhh aku dengan kau .
gile penipu la kau ni .

kau kire nasib baik la .
sebab aku bukan jenis nak bising2 ke ape .
aku malas beb nak gado2 .
aku bukan budak2 sekolah lagi .
aku da kawen . ade laki . anak je belum ade .
takkan kau nak aku belasah kau macam aku belasah budak pompuan sekor tu kat toilet ?
kau nak ke ? haih .

tapi kadang2 aku tengok kau ni .
aku kesian .
mak ayah kau memang manusia sebaik2 manusia .
jujur & layan orang dengan baik . tapi kau ?
kalau la dorang tau perangai kau sebenarnye macam mane , aku tatau la .
mau sedey dorang lagi2 ayah kau .
kau tak kesian ke kat dorang ?

plissss la .
kite sebaya . aku kenal kau da lame .
ko tak payah nak pelik la kalo kat fesbuk aku tak layan kau .
aku malas . aku da menyampah . sumpah !

kalau kau bace blog aku sekali pon and terase , lagi bagus .
sebab aku nak kau berubah jadi yang lebih baik .
tak payah nak baik sangat . sedang2 jek .
aku pon bukan baik sangat pon .

kalo cakap pasal kau ni .
aku rase kalah novel lagenda budak setan .
perangai kau dari zaman sekolah .
adoi laaaaaaa .

tolong la berubah . jangan asik nak tipu sane sini .
aku tak suke perangai kau macam ni .
betol la ape orang cakap tentang kau :
" muke je cantek tapi perangai buruk "
erk ? mungkin .

aaaaa malas dah la .
kalo kau rase macam aku da jauh dengan kau .
kau jangan tanye kenape .
kau pikir kan sendiri .
bukan aku sorang je ko akan terase jauh dari kau .
ramai lagi kawan2 yang lain .

pikir2 kan la !

June 24, 2010

jijik


berkongsi tentang betapa pentingnya solat e2 dalam kehidupan sebagai seorang Islam . kredit to Jannah who share her email with me .


AIR TANGAN ORANG TIDAK SOLAT

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa a.s.

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), “kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.” Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak.

Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita.

Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak ‘ kan ? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia.. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware (berhati2) apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra’ Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), “As-solah as Solah wa amalakat aimanukum”. Maknanya, “Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu”

Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak. Sahabatku, Jika hari ini aku terlalu gembira, sedarkanlah aku dgn amaran2 Allah. Jika ku bersedih tanpa kata, pujuklah aku dgn tarbiah Pencipta. Jika ku lemah sedarkanlah agar aku berubah. Dan jika esok ku lena tanpa terjaga, iringlah lenaku dgn kalungan doa.. Berjanjilah sahabatku, ukhwah kita utk selamanya.. ~


solat itu tiang agama . tapi zaman sekarang ni , melalui kehidupan yang penah saye lalui , melalui kawan2 , saye penah lihat , ade macam2 ragam umat manusia . ade yang tak amek kesah langsung pasal solat . bukan nak kata saye ni baik sangat . dulu saye penah leka jugak tentang solat tapi sekarang , Alhamdulillah . ALLAH beri saye peluang untuk perbaiki kehidupan menjadi seorang Islam yang lebih baik .

ade saye tengok , tak kesah langsung nak solat . macam lantak la . semayang ke tak semayang ke , tak memberi efek langsung . tak tahu macam mane kehidupan orang macam ni . takde rase kosong ke jiwa die ? hmmm .

takpun , ade jugak saye tengok , ade yang semayang , tapi semayang ikot suke ati . rase nak semayang , semayang . kalo takde rase nak semayang , die malas nak semayang .

lagi satu , jenis manusia yang nak ingat semayang bile da ditimpa kesusahan atau mahukan sesuatu macam contoh time belaja dulu , ade kawan2 yang semayang bile nak nak dekat final exam . lagi nak dekat , lagi macam gile la semayang . siap wat solat sunat lagi di tengah malam . sini kite boleh lihat , manusia e2 ingat YANG ESA bile dalam kesusahan .

paling sedey, bile ade yang saye jumpe , kawan2 yang memang jenis menutup aurat . pakaian sopan . tapi rupenye , semayang pon jarang2 . ikot suke jugak la . ade mase semayang , ade mase tak semayang .

tak tau la kan . kehidupan masing2 . nak tegur takot nanti dibalas , " kubur masing2 " . semoga ALLAH ampunkan dosa mereka yang selalu mengabaikan perintahnye .

sebab ?

di akhirat kelak , perkara pertama sekali diadili adalah SOLAT !

beringat la . ajal maut tidak kira usia . tidak lewat or tidak cepat . on time . bertindak sebelum terlambat . :)

sesungguhnye kehidupan di syurga e2 sungguh indah . tak rugi untuk berebut tempat untuk kehidupan di syurga .


June 22, 2010

summer !


It's summer ! Summer is cominggggggggggggggggg thru middle east . woooohooooooo !!!

sekarang baru terase summer e2 menjelma . awal summer dulu tak terase eve temperature time tu baru setakat 33 celcius camtuh . now ? guesss whatttt ? temperature da cecah sampai more than 55 celcius ok ????

sape yang rase kat mesia tu panas , sini lagi panas la weiiiiii ! so stop complaining panas la , bahang la . sini lagi panas okeiiiii ! suke tak suke , e2lah kejadian alam ciptaan ILAHI . :)

so tak payah la rebut2 lagi cakap kat utara mesia lagi panas la , selatan mesia lagi panas , sebab the fact it , negara2 kat middle east sekarang memang tengah on the of summer ! hohohoho .

boleh bayangkan tak , kalo air nak gune for daily use to like for masak , mandi , amek wuduk tu panasnye macam kite jerang air ? boleh bayang takkkkkk ???? haaaaaaaa ... tau pon ! lagi panas tau . kalo kat mesia tu , panas cemane tu takde efek kat suhu air . leh lagi mandi pakai air sejuk2 bagai . tapi kat sini , terase sampai ke air . tauuuuu ??? * ade korang kesah ke ? hahaha *

kalo masak tu , ok lagi la . setakat cuci sayur , ikan ke udang ke , cuci pinggan ke , leh blahhhh lagi arrrrr tapi korang bayangkan la kalo nak mandiiiii ??? ape perasaan kalo korang mandi kan , pastukan , air yang korang gune untuk mandi tu kan , panasnye kan macam korang pakai air yang korang baru betol2 lepas korang jerang . panassssss takkkkkkkkkkkk ???

yeeeeeeee , pandai pon !!! macam tu la kat sini sekarang . macam tadi . memule mase nak masak tu , rase air , mak aiii panasnyer ! tapi takdelah pedulik sangat pon sebab biasenye kalo mandi air pon suam2 jek .

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ... bile mandi tadi , ouchhhhhhhhhh !

lagi2 bile nak basuh muke , aaaaaaaaaaaaaaa rase macam melecur kulit kejap . bile da masuk shower , sampai duduk termenung duduk atas jamban tengok air shower yang adoiiii laaaaaa , aaaaaa macam taknak mandi jep ni . hahahahahaha . 5 minit kot termenung and dok pikir , nak mandi ke tak , nak mandi ke tak . wuuuuuuuuu ~

tapi mandi jugak la sebab nanti kang , si azman tu balik makan tengahari kang , tengok bini die yang gebu dan cumil ini masih tidak mandi plus sangat busuk tambah lagi dengan bau masak kat dapur ... euwwwwwwwwww , kan ke tak sedap untuk dibau oleh seorang suami yang sentiase mengharap isterinye berbau wangiiiiii ??? wakakakakaka . :p

so , mandi je la . kulit kepala rase terbakar . memule nak mandi pon , sipi2 je kenekan air kat badan . aderhhhhhh , seksa sungguh la kalo nak mandi pon camni . wuwuwuwuwuwuwu ~ ini memang betol summer lahhhhhhhhhhh !!!

dulu mase winter seksa nak mandi pagi sebelum semayang subuh . sebab air terlalu sejuk macam kene curah dengan ais . ehhhhh , jap2 , saye takdelah kate setiap ari saye mandi sebelum semayang . saye mandi pon kalo berasmaradana malam sebelum tu , mestilah mandi kan sebab nak mandi wajib , kalo tak cemane nak dating ngan YANG ESA . ye tak ???? aippppp , saye da kawen , takpe ! takde unsur2 lucah di sini bagi yang da kawen okeiiiiii ??? :p

jap iklan , cakap pasal mandi wajib ni , teringat pulak . ade sekali tu , mase tu kat kampung perak . kebetulan memang saye mandi pagi , heh heh heh . tup2 kua bilik air , terserempak ngan adik ipar yang kebetulan nak ke bilik air untuk amek wuduq . saye senyum kambing je la . tup2 die bersuara :

" ooooooooo mandi wajib eyhhhhhhh ??? "

time tu tak terkata apelah . malu tak terkata . waaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

back to the story .

now da summer kan , so mandi pagi cemane pon tak kesah sebab air suam2 . kan ke syiok kalo mandi pagi dinihari yang dingin dengan air suam2 . betol kannnnn ? tapi kalo saye tak berasmaradana malam sebelum tu , takdelah saye rajin noooooo nak mandi sebelum semayang subuh kan ? saye kalo mandi pon , lepas saye da siap masak untuk tengahari . kire mandi sebelum azan zuhur la sebab kalo mandi2 , wangi2 , lepas tu boleh terus semayang sebelum siapkan makan tengahari . tapi sekarang ? aderhhhhhh . masak wooo mandi tengahari . macam kene rebussss !

tapikan bile summer camni , kadang2 , jap eyhhhh ... nak masuk mode insaf jap .

bayangkan la zaman Nabi dulu . sahabat2 Baginda yang gigih menyebarkan Islam . cemane lak eyh dorang ni tempuh padang pasir ngan musim summer camni ??? naik unta lak tu . ngan kawasan gunung ganang , bukit bukau yang kering kontang . tak kagum ke koranggggggg ???

saye ni mase nak g Madinah ritu . mase da masuk highway and tengok padang pasir yang terbentang luas sepanjang kiri kanan nak ke Madinah , terdetik jugak dalam ati : " betapa kuatnye iman mereka menempuh perjalanan sebegitu semata2 nak menyebarkan agama ALLAH " . hmmmm . tapi kite ? baru uji sikit dengan panas yang tak selalu , mulut asik mengomel je cakap panas la , ape la . haih .

ok . mode insaf versi keagamaan da abes .

so bile da summer camni , dengan bahang yang membara , tekak ni pon rase macam ...



aaaaaa ... terliur tak tengok ice lemon tea tuhhhh ??? sedap kannnnnnnn ??? time summer ni la , minuman camtu memang mampu menghilangkan dahaga selain air mineral . hoooooyeeehhhhh !!! nikmat sungguh laaaaa . tadi pon lunch , makan nasi ngan minum ice lemon tea . terase dingin tekak . huhuhuhu . air feveret ni . memang umphhhh abes laaaaaa !

aaaaa ni nak kene ajak my azman g beli ice lemon tea banyak2 la sekarang ni . letak dalam fridge . mesti syiokkkk punye la . kan ? kan ? kan ?

ok la . until then . hepi summer to all who live in middle east !!!

enjoy the summerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ! :)

June 20, 2010

congrats !


congrats to MIA & ZAIHAN for their new babyborn !

it baby girl .
they give her name as NUR RANIA IRDINA .

but tak nampak lagi ikot muke sape .
rase macam banyak ikot PUAN MIA jek . heh heh heh .

papepon , to MIA :
enjoy ur pantang moment !
congrats again .


p/s : asik congrats kat orang je bile la turn sendiri kan ? haih . :(

fathers day .


not saying much .

HEPI FATHER'S DAY

to both abah . :)
and oso to all daddy in the entire world !

world cup 2010


ok . sekarang ni sumer tengah demam piala dunia . sane cni orang cakap pasal world cup ni . rini nak komen sikit pasal world cup 2010 yang wat kat south africa .

perasan tak world cup 2010 ni macam hampeh ?
sape yang perasan ? betol tak ape yang saye cakap ni ?

nak tau kenape saye berkata begitu ?
sebab :

pasukan gempak2 sumer kalah ngn team ayam .
bolehhhhh ???

like game before ni .
france kalah ngan mexico la .
germany kalah ngan serbia la .
spain kalah ngan swiss la .

boleh diterima akal ke ?

sedangkan kite tahu yang france dulu penah menjulang piala emas e2 .
takkan boleh kalah kot ?

mujur la azman tak g beli channel khas untuk world cup .
kalo tak , saket ati je tengok . sengal betol .
kene beli pe team2 yang hebat ni ?
main macam ilang akal . huhuhu .

team yang boleh harap pon mungkin argentina or brazil or england .
england pon macam cap ayam jugak main .
main ngan team tak femes pon boleh seri .
adoi laaaaa . ape nak jadi la .

tak tau nak sokong sape tahun ni bile tengok team hebat sume macam team ayam !

sekian .

June 19, 2010

gelagat manusia shopping .


ok . rini and entry kali ni nak kongsi sket tentang gelagat or perangai minah2 arab kala bershopping di mall . since da dekat 4 bulan dok kat negeri padang pasir ni , tatkala bershopping , memang suke la cuci mata tengok gelagat minah2 arab bershopping . kadang2 kami senyum je tengok perangai yang kadangkala tak masuk akal . heh heh .


PERANGAI 1

situasi ni kat Mall Thalia Street . mase ni , kami tengah beratur kat cashier nak bayar barang . eyh , mase tu saye sorang je sebab azman sebok belek2 aksesori kat tempat lelaki . depan saye ni , ade sorang minah arab tapi bukan local saudi la . just agak die mungkin dari lebanese camtu la . saiz badan agak besa la . serba serbi besa . leh bayangkan tak ??? . hah hah . minah ni pakai abaya tapi tak pakai selendang . so , sebab tu saye cakap die bukan local saudi . tengok muke pon da boleh recognize . minah ni saye tengok kat tangan takdelah banyak mane .

mase ni kat butik RIVER ISLAND . minah tu amek selai sua jeans , 1 pair of sandal , baby T shirt ngan 2 piece suit of bigini ( bra & panties ) . ok sebelum tu , kamu leh bayangkan tak ? minah ni badan dah la besa . giler besa okeyh . die boleh beli bigini yang saye rase saiz untuk budak form1 kot ? kaler pink terang pulak tuh . yang tak senonohnyer , bukan nak try kat fitting room . selambe je minah ni tepek bra kat tooooot die tengok ok tak ? . guess what , saye agak die beli bra e2 mungkin hanye untuk menutupi puting sahaje . * maaf agak lucah . hahahaha * . entah bile nak pakai pon tak tahu la .

yang geram tu , minah tu da nampak orang ramai sebok beratur tapi die pulak , da sampai kaunter baru sebok nak pilih2 bra mane sate yang die nak beli . mujur la customer selepas die tu , saye . so , saye pon agak malas la nak bising . tengokkan aje gelagat minah ni . yang cashier tu pulak macam da serba salah sebab sayer da menunggu lame kat kaunter tu . memule macam nak entertain saye dulu tapi saye suh cashier tu abeskan minah tu dulu . manusia2 belakang saye tak payah cakap la . ade yang da bising2 . ade jugak yang da geleng2 kepala . sayer ? dok gelak je la .

ok . tu satu hal . bile minah ni baru perasan ramai da dok bebel2 tunggu ni , baru minah ni terhegeh2 ke kaunter balik sambil bawak bra citoet yang kunun die muat sangat tuh . ingatkan da sudah la kan . sekali jek , bile cashier da siap scan sume and da total sumer barang die , lebey kurang total sume dalam 800 riyal la . tup tup , bile die tengok 800 riyal , terus die cakap kat kaunter tu , die taknak sua jeans . bile da tolak sua jeans , total tinggal dalam 500 riyal . pon die macam taknak jugak . minah tu boleh pulak tanye cashier tu , setiap barang yang die amek tu bape riyal . bolehhhhhh ??? * oh , mase amek tak ingat dunia , nak bayar macam ape kan ? * .

cashier pulak macam da agak bengang ngan minah tu . last2 , minah tu amek sandal ngan bra je which only cost about 200 riyal . baru die nak bayar . lepas minah tu blah je , saye ngan cashier ngan minah2 arab yang kat belakang sume da dok gelak je ramai2 kat minah tu . alahaiiiii ...

moral of the story : len kali kalo nak shopping , sendiri mau ingat la . ingat mall ngan cashier tu ko punyer ke ? orang len pulak nak kene tunggu ko . pastu beli barang konon banyak sangat duit . tup2 sampai cashier takde duit . siap tolak2 lagi barang yang taknak . huh !


PERANGAI 2

ok . kejadian baru lagi . wikend baru2 ni . kami ke Hera International Mall . hajat di hati or tujuan utama sebenarnye nak membeli kasut idaman pujaan azman kat MD tapi apekan daya , rezeki selalu tidak menyebelahi die . heh heh heh . kasut yang diidamkan tu , takde saiz die . yang tinggal cume saiz untuk kaki gajah or gergasi . so , tak jadi la kan . mungkin kene tunggu bulan depan baru stock sampai . so seperti biaselah , time die takde rezeki tu la , rezeki saye murah . bende tak dirancang .

kami separate mase tu . azman masuk ZARA , saye masuk MEMPELAM . kebetulan kat MEMPELAM memang tengah sale giler2 ! . masuk sorang pon sanggup . hahahaha . baju giler berlambak . murah2 pulak tu . mule2 berkenan kat satu baju ni . kaler merah . yang penting labuh . tutup bontot . almaklum la sekarang zaman da berubah and saye makin selesa berbaju labuh yang menutupi bontot . sopan . seiring imej wanita islam . cewahhhhh ! tambahan pulak , saye kan sudah bersuami . suda tak mahu pakai baju singkat2 or jarang2 da . mahu berubah ke arah yang lebih baik .

so , tengah belek2 baju tu , azman pulak tak berkenan . huhuhu . jadi terpakse la pilih baju lain . plus baju merah tu panas . kain linen . last2 saye amek satu baju ni . rezeki saye kot ? penah nak beli mase kat mesia tapi too pricy . last2 jumpe kat sini and harga murah ikot currency mesia . heh heh heh . so amek je la .

ok . bile da masuk bab tunggu nak bayar barang ni la ade kes . tengah dok saba beratur tu , * dekat sejam okeyh * , lame giler nak kene tunggu . nak tau ape punca ? punca ni la yang menyebabkan keje cashier jadi makin lambat ! huh . hangin jugak la .

ade sorang minah ni . tak beratur terus g kat cashier depan . bawak satu beg plastik MEMPELAM yang penuh dengan baju2 yang die da beli & bayar . guesss what kenape die g kat cashier tu ?

she RETURNED all the stuff back !

yessss . sile percaya ! tak tipu . saye yang first time tengok keadaan camtu pon jadi tercengang okeiiii . oooo myyyyy !

the worst is bukan sket okeiii . almost more than 2000 riyal ! . nak taknak cashier tu terpakse scan sume baju2 and dress2 yang minah tu bayar and wat resit baru as returning receipt ! adoiiii laaaaa . bolehhhh ???

ini kalo camni kat mesia , sumpah kene maki ngan cashier ! hua hua hua . giler betol la . tadi beli and bayar tak hengat , tup2 datang balik , nak return sume barang and mintak balik duit . wuuuuuuu ~ . sadis betol la .

ingat abes kat situ , rupe2nye bukan minah tu sorang je camtu , ramai customer yang datang , nak pulang balik baju2 yang da beli then nak duit balik . bolehhhh ?? . agaknye memang camtu kot ??? wuuuuuuuuu ~ . gile kelaka !

no wonder la cashier lambat . saye da geleng2 kepala da tengok perangai yang macam2 . minah salleh sebelah saye da dok senyum2 je macam saye tengok gelagat certain minah arab macam tak tahu malu tuh . huhuhuhu . eeeeeeeeeeeeeeeee ...

bile cite kat azman , die wat kesimpulan sendiri . mungkin yang pulang barang tu , other reason sebab bile sampai umah , husband dorang tak berkenan and suh pulangkan . hihihihihi . macam2 la .

moral of the story : len kali beringat ! :p


the end .


tapi sebenarnye kan , kalo yang wat perangai camtu bukan local saudi . yang memang betol local saudi , takkan perangai camtu . senang je nak bezakan local saudi or arab lua . kalo local saudi , dorang memang takkan camtu . dorang jenis , amek barang yang berkenan , g kaunter terus bayar . yang arab lua je banyak songeh like cairo , lebanese etc . konon berlagak la macam banyak duit tapi sebenarnyer ... heh heh heh .

June 15, 2010

12JUNE


suppose update mase 12JUNE ritu kan ? tapi disebabkan ade bende tak dapat nak elak , so terpakse lah update today . heh heh heh . * kukuh tak alasan ? *

sape yang ikot blog ni mesti tau kisah pasal 12JUNE ni . sape yang tak tahu leh click & bace kat entry ni :


so , 12JUNE2010 lepas , genaplah setahun selepas kejadian e2 . rase macam kejap jek . and now alhamdulillah . my azman getting fast recovery !!!

cume besi je la . kene tinggal dalam tangan ngan kaki die lagi setahun . da cukup dua tahun baru leh kua kan . die bercita2 nak kua kan besi tu . sebab ?

menyusahkan die & nak merempit !

keh keh keh . almaklum la , mamat tu bercita2 nak aktif ngan aktiviti motorbike die balik . huhuhuhu . macam2 moto da survey . syok gile tengok superbike kat sini . murah2 . hampir separuh harga mesia . tapi cemane pon saye tetap suke kalo die beli DUCATI or YAMAHA or HONDA . yang penting nak naked bike . tak mo yang macam racing punyer tuh . okey biebie ? :p

papepon , semoga ALLAH terus memberkati rumahtangga kami & kami sentiase tenang dalam menghadapi ujianNYA . :)

Madinah Al-Munawarah


salam ! . erk ? lame da tak update blog kan ? . bukan busy mane pon but lately ni agak kurang sehat la . badan asik panas memanjang . until now still . air rasenye da terlebey minum . maybe orang akan cakap : " musim summer kot ? " . ahaaaaaa e2pun mungkin jugak tapi selebeynye mungkin sebab ritu mase g Madinah , saye balun air gas tak hengat dunia ! . muahahahahaha . * padan muke ! len kali minum banyak lagi *

ok . last wikend saye & Azman ke Madinah Al-Munawarah . akhirnye tercapai juga . lame da planning . especially bile da dapat baby baru ni . lagi panjang la langkah ! . ye tak ? hihihihi .

kiteorang g on thursday . planning nak gerak lepas subuh tapi last2 gerak dekat kul 8pagi jugak . saye dengan baik ati prepare bekpes untuk makan dalam kete : nasi goreng + hotdog + grapes . yummy ! yummy ! . lame da saye tak masak nasi goreng hubby terchenta sejak terjebak ikot die tido selepas waktu syuruk . heh heh heh . :p

so the journey begin . ade orang tu memule la kan , dulu la , gtau saye yang die tau jalan nak ke Madinah but tup2 the day nak g tu , rupenye die bukan tau pon . then , gunelah GPS GARMIN yang baru beli tu but unfortunately , map dalam GPS tu macam berkurun sangat da . map sumer back updated . tension sungguh ! . tapi gune jugak la . jumpe pon men redah je jalan . saye kalo da jadi camtu haruslah tarik muka muncung itik tak sudah dalam kete . hihihihi .

dari Jeddah ke Madinah dalam 400 km ++ . rase macam jauh kan ? . tapi kiteorang bile da tempuh tu , rase macam takdelah jauh mane . tak tahu la kenape . mungkin niat yang betol kot ? so perjalanan yang jauh pon terase sungguh dekat ! heh heh heh .

kami sampai Madinah betol matahari tengah terpacak naik . suhu kat Madinah pon lagi panas dari Jeddah . almost 43 degree . giler panas ok . kulit muke terase terbakar . merah2 . tapi bile pikir nak wat perkara baik , terus tak jadi asik nak komplain panas je memanjang . hahahaha .

bile da sampai tu , lagi selagi saket ati ngan GPS . direction entah ke mane . langsung tak jumpe jalan . saye sekali lagi tarik muke . bengang . rase macam nak campak je GPS tu keluar kete . lalalalalalalala ~ . jumpe hotel pon lepas tanye orang yang jual barang2 dekat ngan Masjid Nabawi .

ingat bile da jumpe hotel tu , boleh la nak check in kan sebab nak rehat tapi sampai kat lobby , orang tu inform yang boleh check in dalam kul 4 ptg . lagi sekali saye muncung itik . kesabaran macam agak teruji tapi nasib la beringat yang tujuan datang untuk beribadah . hihihihi . so , kiteorang terus parking kete dulu and terus ke Masjid Nabawi . kebetulan waktu zuhur da masuk .


on the way ke Masjid Nabawi .


Masuk je Masjid Nabawi da agak kagum dengan design masjid . everything is superb . cantek giler okeyh ! paling suke ngan 'payung' yang mengembang waktu siang and menguncup waktu malam . payung tu sebenarnye macam tiang la . aaaa cemane ek nak describe ? . tak reti la . tapi memang hebat la . :) . erk ~

ingatkan nak semayang dalam masjid tapi mase sampai tu pon , orang da abes semayang plus kat pintu gerbang nak masuk masjid tu memang tersangat ramai la orang . nak berebut tapi pikir banyak kali sebab kejar waktu semayang . last2 , semayang kat lua je . malam nak semayang magrib baru nak masuk . :)




pic ni kat perkarangan masjid la . dekat ngan main gate .


abes je semayang terus cari makan . sebab perot memang sangat lapa . ngan cuaca panas and tekak pon haus . ingat nak cari makanan cam nasi tapi macam susah je nak jumpe kan . tambah pulak malas nak cari sebab da lapa sangat . last2 makan KFC je la . e2 paling senang sebab kua je main gate da jumpe KFC kat deret2 kedai tepi tu . abes je makan & da kenyang terus jalan2 kat lua and well , well as usual , saye 'ter'shopping abaya putih . muahahahahaha . azman cakap baju tu leh wat baju raya & saye sukerrrr . baru lain dari yang lain ! . heh heh .

then kiteorang survey2 perfume . perfume kat situ murah . macam kat dubai kualiti perfume tu . memang original . kalo tengok perfume tu , ikot nafsu memang dua2 da terpengaruh nak beli tapi bile memasing teringat perfume yang ade pon berlambak lagi and kiteorang pon memang lame lagi kat sini , so , tak jadi la beli . azman seperti biaselah , tersangkut ngan perfume kegemaran die yang terbaru dari CK . saye pulak survey perfume GUCCI ngan ESCADA . alahaiiii sedapnye bau tapi apakan daya ....

last2 terus kiteorang kua dari mall tu and heading off to hotel . alhamdulillah , kami leh check in da !!!! . rase sangat lega dapat rehatkan badan jap . bilik memang besa . more to family concept la . no wonder la kalo peak season bilik camtu leh cecah SAR1200 . gulppppppp ~

everything was perfect la for that room . bilik air besa . tv pon plasma . katil besa . super single . selesa . kiteorang dok bilik pon tak lame sebab bukan ade banyak mase pon . terus mandi & siap2 sebab nak ke Jabl Uhud .


suasana di Jabal Uhud .

sampai kat sane mase tu dekat kul 5 pm jugak . takdelah jauh mane pon dari hotel . dekat je . tapi kejar mase sebab nak masuk masjid awal time magrib nanti . sampai kat situ , ramai jugak orang . kua je kete ahhhhhh kulit muke da perit ngan matahari yang agak panas . * isk , kalo ade burqa ni best sket * . mase kat Jabl Uhud tu , masih leh nampak kemerahan lagi bukit tu . orang kate e2 menunjukkan merah e2 semerah darah para syuhada yang gugur semasa menegakkan syiar Islam . subhanallah ~

kiteorang panjat Jabl Uhud . takdelah tinggi mane tapi agak scary jugak sebab jalan nak naik tu banyak batu besa and pasir2 halus . memula mcam takdelah nak naik atas sangat sebab risau kaki sang chenta tu . takot tak capable nak panjat but rezeki kot , kat lereng bukit tu ade jalan yang memudahkan orang panjat sampai ke puncak . so , ape lagi kan ???




kami di lereng Jabl Uhud .


kat Jabl Uhud ni jugak la ade kubur para syuhada . terdapat 10,000 kubur sahabat2 Nabi Muhammad SAW yang disemadikan disini juga kubur puteri baginda , Fatma Az-Zahra . bile dapat sampai tempat bersejarah macam sini rase macam seronok sangat sebab ALLAH tu bagi rezeki wat kami berdua untuk datang sini dalam usia yang camni . muda tak muda sangat la tapi bukan sumer orang dapat peluang macam ni . macam kami da memang dekat sangat . bile2 nak datang pon boleh . kalo orang terpakse bayar mahal2 . alhamdulillah , bersyukur dengan rezeki yang satu ni ~


dalam pagar tu la kubur 10,000 sahabat2 Nabi & puteri Baginda . :)


paling rase kagum , dekat ngan kubur tu ade papan tanda dalam bahase melayu .




sebelum balik hotel semule kami sempat beli kurma Nabi or orang kat cni panggil tamar ajwaa' . sedap ! . kami borong sampai 2kilo . kunun simpan la untuk bagi kat famili & sedara mara kat mesia tapi tak tahu la kesampaian ke tak sebab nak redah ramadhan kan . silap2 kurma tu abes time bulan poser . muahahahahaha . aaaa tapi takpelah . kalo abes beli lain je . ye takkk ???

balik hotel terus siap2 nak semayang berjemaah magrib kat Masjid Nabawi pulak . mase tu rase excited gile . tak tahu kenape . giler punye excited . dalam kepala mase da pikir macam2 nak buat . nak semayang sunat ni la , tu la , bace quran la . macam2 la . yelah . time ni la nak beribadat sebaiknye . :)


suasana senja di Masjid Nabawi .


suasana malam di Masjid Nabawi .


alhamdulillah , saye dapat masuk dalam masjid after berebut2 kat pintu gerbang masjid . giler ramai orang okeyh . yang berebut2 pulak macam2 saiz orang . aderhhhhhh ! . saye pulak terpakse berkelakuan agak ganas . keh keh keh . yelah . sebab pompuan turki ramai giler . ganas pulak tu . dari kat Mekah mase wat umrah la saye da nampak keganasan mereka . muahahahahahaha . kadang2 geram je . tak saba langsung . mentang2 la besa , gabak & tinggi ! hik hik hik . suke2 je nak tolak2 orang . eeehhhh , terlebey sudaaaaaaa . opsssss !!!


Nailah & Azman


abes semayang magrib tu ingat nak ke Raudhah tapi ade kesilapan teknikal . so kami tunda ke Raudhah esok ari . terus balik hotel . bile balik hotel macam biaselah , lapa . kunun nak dinner la kat hotel tapi tengok2 , restaurant tak semegah mane . tengok menu memang mantap la . pas2 takde orang nak layan pulak tu . last2 balik bilik tapi dalam mase yang same , tuntut candle light dinner jugak la dari encik azman . heh heh heh .

malam tu punye la susah nak decide . memule nak service room jek tapi saye terpikir ajak dinner kat hotel hilton sebelah . die pon excited la . last2 tak jadi jugak sebab saye amatlah malas nak bersiap bagai nak ke sane . hahahahaha . nak tak nak , kami order menu service room jugak . menu pon ok je tengokkan tapi agak berdebar jugak la . takot tak sedap tapi cube jugak la . :)

and finally ...



sedap giler weyhhhhhhhh ! banyak . fries tak abes . sket je makan sbb da kenyang belasah lamb chop ! encik azman saye siap sambung makan esok paginyer . hihihihihi .

the next day , kami tak pegi mane pon . duduk bilik . sebab lokasi yang nak tuju sumer jauh2 . maybe next kalo ade rezeki sampai sini lagi baru pegi . so , kebetulan that day ari jumaat , for the first time saye berpeluang solat jumaat di Masjid Nabawi . sebelum ni tengok laki je pegi , last2 saye berpeluang wat solat jumaat . new experience for me !!!

lepas solat jumaat tu la , saye berpeluang ke Raudhah and melihat sendiri makam Nabi Muhammad SAW . aaaaaa bile da kat Raudhah and tengok makam Nabi tu , siyes la , air mata da berjurai . macam2 perasaan ade . giler sedey ! . macam tak percaye je dengan ape yang saye tengok depan mata tapi e2lah kan , nikmat yang ALLAH beri untuk kami . alhamdulillah , saye dapat wat solat sunat sebelum kene halau . hahahaahha . biaselah . takkan nak lame2 kan ? bukan saye sorang . beribu2 lagi yang ader . kene beringat jugak . tak leh tamak . heh heh heh .


inside of Masjid Nabawi . :)


da siap solat sumer , kami terus balik hotel . check out and home sweet home ! balik Jeddah . :) . cuaca seperti biaselah . panas memanjang . before masuk highway , kami singgah beli coffee dulu . tapi kami tak beli coffee pon . die beli cappucino , saye beli hot choc tapi ade lah orang tu kan , sejak lidah and tekak da terbiase ngan cappucino starbucks , bile minum cappucino dari brand len , sume cakap tak sedap , poyossss tak ? :P



pemandangan hanye desert ye sepanjang jalan . :p

paling penting ini:

driver terbaik sayer !!! :p

hahahahahaha . kesian . saye dalam kete dok sedap wat peta , die sorang2 melalak nak hiburkan ati sambil driving semata nak ilangkan kebuhsanan . kui kui kui .

papepun, time kaseh abie for the great wikend !

p/s : i love you . :)


tertarik dengan kata2 seseorang tentang Makkah & Madinah :

" Secantik-cantik Big Ben di Kota London, Eifel Tower Paris dan Duomo Milan tak sehebat kebesaran Kaabah dan Masjid Nabawi di Madinah. Sehebat-hebat kerdipan neon di kota lain tak seindah dan senyaman suasana disekitar Masjid Nabawi dan Kaabah. Sedingin udara Milan dan London tak sesyahdu ketenangan di Madinah dan Mekah. Walau sibuk macam mana sekali pun Milan dan Paris tak seindah suasana malam disekitar Mekah. Semerdu-merdu suara Pavaroti tak setanding keasyikan dan ketenangan azan pada setiap waktu. "

and for me , yes its true . sape yang penah sampai sini je akan dapat merasakannya . percayalah . :)

June 9, 2010

4


aaaaaaa patut la jodoh saye bersame HTC or Blackberry takde , ghupenyer jodoh saye bersame CIK 4 ni kot ?

ok . Apple telah membuatkan sumer penggune iphone 3G or 3Gs menggigit jari . mesti yang baru beli Iphone 3Gs lastweek agak kiciwa bile Apple telah innounced yang dorang akan kuar kan iPhone4 by this coming 24th June !

wallaweiiiiiiiiiii . first time tengok pon rase da kagum . the design more to square terus & it slim summore from the previous iPhone .




see ? bak kate slogan terbaru apple . " This changes everything . Again "


aaaaaaaa . hati da meronta bile lagi this iPhone4 leh wat video call . cisss . macam je selalu wat video call kan ? . hahahaha .




then the superb one is the retina display . this is the highest resolution screen ever and ever on a phone . fuhhhhhhh !




furthermore , it is more multitasking ! it give everything on your divided attention without sacrificing performance or battery life . uhhhhhhhhh . :)




last but not least , it has HD video recording ! aaaaaaaa . memang best la . since gune iPhone first model tu pon , sampai sekarang , even da gune for almost 3 years , picture still sharp & cantek compare to other phone . :) . apatah lagi yang ni yang sampai 5 megapixel !




ehem2 . nak wat request la kat my AZMAN . ehem2 .

to biebie :
boleh tak ??? may i have this one ???
namau HTC da or Blackberry .
nak ni jugak . boleh kan ? kan ? kan ?
* sambil2 senyum kambing & taktau malu *

alaaaaaa , boleh laaaaaaa .
* aaaa , i tak pandai la gedik2 nak goda you * :p
ok . tak pon camni .
iPad utk anni tahun depan .
iPhone4 untuk besday tahun depan .
ok tak ???
wakakakakaka . lol .

terbaik !


finally today dapat makan menu ni :



udang sambal petai !


terbaikkkkkkkkk beb ! . sape kate kat jeddah takde petai ? . heh heh . setelah pusing2 and kebetulan rezeki kot , my AZMAN jumpe petai dekat satu kedai indon ni . kedai ni near to Hera Street . dekat jugak la dengan umah . so da jumpe petai , ape lagi la kan ?

kasi bedal la ini lauk ! hahaha .

kadang2 , name je dok kat Saudi tapi menu ari2 kat umah , still Malaysian food or lauk or dish like asam pedas , ikan masak sambal , kari bawal , ketam masak lemak cili api , sup daging . just name it . kadang2 sampai tatau nak masak ape sebab ari2 da masak . kadang2 tu tanye jugak kat my AZMAN tu kot if he has any request lauk for lunch ke . :) . so far , lauk pauk takde ape la sangat . so setakat ni, takdelah rase kempunan sangat kan craving lauk pauk Malaysia yang so heaven tuh . hihihihi . cume kalo mengidam pon , more to like laksa johor and laksa utara . aaaaa , tak saba nak tunggu raya ni . :)

June 8, 2010

GPS .


finally ....

yesterday we went out to JARIR BOOKSTORE at Sari Street after few month back we had planned to buy this thing . it's GARMIN NUVI 715 model . :)

it easy . im not saying that GPS in my phone not working anymore but unfortunately , few weeks before i came to Jeddah , i had tried to change the country map to Saudi Arabia but the booth that where he installed the GPS software not there anymore & when i asked some people there , they just said that i've to update at Garmin . So , thats it ! If update at Garmin , maybe they will charge and maybe it costly more .

so , we bought this gadget . easy peasy to use . just use your finger to touch the screen and choose what u need in there . anywhere . just name it & insyaALLAH it will bring you to the place that you are looking for with no hectic traffic nor lost at somewhere ! . yippieeeeee . :)


plus , the main reason is , we bought it to use while we are away in Jeddah by this weekend . so , takdelah tercangak2 nak jalan to some place that we really to visit there & we dont have so much time in Jeddah . Just one night only . so we should use our time wisely as it is limited . but maybe we not visit to all places . we just choose the main & famous la kot like tamar farm , bukit uhud etc . :) . the rest we want to spend our time at Masjid Nabawi . kind of excited jugak la . sebab this will be the fisrt time , we are traveling together with our baby . * teka2 siapakah baby kami di sini *

it such been a long time we did not traveling tugether as before after the bad accident on last June 2009 . :( .

but now , we could do it again ! hope we will enjoy the weekend heppily together . just hope everything going well .

till then . hepi tuesday all !

June 6, 2010

BFF wedding !


she is my BFF . i knew her since i move out to tcsjb on 2001 . she was my classmate . cumil kan ? orangnye kecik je . kurus . memule takde nak bercakap ngan die sangat la sebab die pendiam . maybe baru jumpe . but lame2 kami rapat . satu kelas rapat . we all tugether . macam adik beradik . tak kire laki or pompuan . dat is why until now , kami sume still rapat . even jarang jumpe tapi selalunye sumer akan curik mase jumpe time wedding budak2 kelas . but unfortunately , her wedding day i could not to attend ! . sedey . tapi nak wat cemane kan ? . saye jauh sangat . kalo tiket flight tu macam tiket bus , lame da saye balik & cantek2 g wedding die ni . kalo saye banyak duit lagi , saye siap akan belanja amal untuk balik johor dari terengganu untuk same2 datang wedding BFF kami ni . tapi nak wat cemane . masing2 terbatas waktu & keadaan . * mohon ampun ya epa ! *

arini , 6 JUN 2010 , her BIG DAY ! . iye . die suda tamatkan zaman kehidupan single mingle or zaman anak dara nya . nak tahu tak sape kah orang yang berjaya mengambil hatinya sampai die terbuka pintu ati untuk berkahwen ? . heh heh heh . * da macam cerite novel pulak ! *

lelaki e2 adalah RIDZUAN JAAFAR . sape yang same2 sekolah mesti kenal lelaki tu . sebab ridzuan or wan satu sekolah . sekolah tcsjb jugak . cume die kelas lain . course pon lain . wan amek electrical mase tu and kami sebaya .

di sebalik kisah percintaan mereka , ade kenangan2 manis yang satu kelas tahu . well , well . tu lah . jodoh e2 sudah tersurat kan . cume kite tak tahu . tapi kuasa ALLAH mengatasi segalanye . meh saye cite kisah permulaan kisah cinta mereka ... :)

ok . zaman sekolah . biaselah kan . lagi2 time tu kami sekolah teknik and student pon tak ramai sebab sekolah teknik hanye ade student form 4 & form 5 sahaje . so , nak dijadikan cerite , ade satu hari tu , saje borak2 and kebetulan saye perasan yang BFF saye sorang ni tersenyum sorang2 . tengok punye tengok , baru lah saye tahu kenape . until one day , die sendiri cakap kat sayer :

" effa minat la budak tu . nampak cool je . "

ok . e2 pengakuan ikhlas pertama die dengan sayer . mase tu saye takdelah amek serius sangat . ingat kan si BFF ni main2 je tapi rupe2nye tak . die memang berminat sungguh ngan mamat tu . so , nak dijadikan cerite , since dari situ la , setiap kali saye nampak mamat tu or die yang nampak mamat tu , mesti kami senyum kambing ! . ala senyum gedik la konon excited nampak SA . hahahaha . kate zaman budak2 kan . hihihi .

then , nak dijadikan cerita , kat sekolah selalu ade anta gift kat kakak2 angkat ke , abang2 angkat ke , SA ke . contoh macam CHOCOLATE DAY la , APPLE DAY la . dari situ la , saye suggest kat BFF saye ni :

" effa , why dun effa bagi kat wan ? "

memula die tak bape confident sangat but then die setuju jugak ngan cadangan sayer tu . tapi takdelah letak name betol . mase tu just gune name DES07 . nak tahu kenape BFF saye ni gune DES07 ?

asalnyer , D e2 untuk Duta while E e2 untuk Effa and S07 tu adalah untuk Sheila On 7 . kebetulan pulak time tu group tu memang tersangat la femes and my BFF ni adalah kipas-susah-mati group tuh . so , e2lah kenape die gune name secret DES07 . :)

so , start situ la . asal senior or sape2 ade wat anta2 gift , mesti BFF ni wont miss untuk bagi gift kat pujaan ati die yang sorang tuh . * epa ingat lagi ? *

paling kelaka , mamat tu pengawas sekolah and setiap kali ade perhimpunan sekolah mesti die naik pentas untuk bace doa . almaklum la , mamat tu memang pandai bab2 doa or agama . plus mamat tu memang aktif ngan kumpulan nasyid sekolah and kat hostel , kalo time semayang magrib or isyak , memang mamat tu jadi imam or kadang2 ari jumaat mamat tu lead bace yassin kat surau . kire mamat ni dari segi agama , memang respect la . :) . so , setiap kali time perhimpunan sekolah . asal die naik pentas jek , kiteorang da macam excited la kan . ape lagi si BFF ni . senyum kambing je memanjang tengok pujaan ati bace doa atas pentas . kih kih kih .

paling meriah bile pulak satu kelas tahu yang BFF ni memang minat giler kat mamat tuh . so , setiap kali mamat tu lalu tepi kelas or ikot tangga dekat ngan kelas kami tu , sume da macam apa . mesti nak panggil si BFF ni :

" effa ! effa ! wan . wan . "

kelaka pulak rasenye bile teringat balik . kebetulan mase tu kelas kami memang dekat ngan tangga and menjadi laluan mamat tu untuk naik kelas . mase tu kelas kami paling bawah and kelas mamat tu tingkat paling atas .

until time tu , bile da form 5 . sekolah da nak abes . plus mase tu kami tunggu abes sekolah pon sebab tunggu SPM abes . time tu la , baru BFF ni beranikan diri . expose la diri die . andddd she was so lucky sebab dapat respond yang baik ! since dari situ la . the relationship going on until mereka bercinta , bertunang & today , they getting married . macam telenovela kan ?

but for me , bile teringat kisah dorang ni , it was such like a fairytale story tapi this is reality . lagi pulak , e2 cinta pertama & juga cinta terakhir BFF saye sebab BFF saye ni memang tak penah bercinta langsung since skul . bertuah la BFF ni . orang yang die minat akhirnye sah menjadi milik die untuk selamanya !!!

congrats EFFA & WAN !



HEPI NEWLY WEDS !
semoga bahagia hingga ke akhirnye .
banyak kan bersabar menempuh alam baru .
be a gud wifey effa dearie !
cepat2 dapat baby ! * wish for me too *

* hugsssssssssssssssssss *

sori tak dapat datang . hanye doa yang mengiringi on your big day !
i luv u effa . :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...