July 31, 2010

Umrah again . :)


finally we are here again !


Makkah Al-Mukarramah !
I could say that this is the 'peace-iest' place ever !
Even you will come it over and over again . :)
You could feel 'something' while you were here .
Even this place crowded with peoples 24/7 .
But with the sight-seeing of Kaabah ...
oso with the sound of people reading the verses of Quran ...
aaaaaa really peace of mind lah !

This time we went after Subuh .
So , it is quite early when we arrived there .
Around 7.45am .
The special about Umrah this time was it not just the two of us .
We go along with Tini & Fifi . They joined us !
Know them thru Fesbuk as Tini was Azman junior in UiTM .
And Fifi was Tini colleague in Jeddah .
So now , we are like family in Jeddah . :)

Once arrived , as usual we did Solah Sunat before started the Umrah .
We started the Umrah with Tawaf by 7 times walked around the Kaabah .
This time rase cam smooth gile !
Kejap je . Less than hour da siap wat Tawaf .


During Tawaf .

After done the Tawaf , we continued with Solah Sunat near to Multazam ...
and this time , it is quite lucky because i could performed Solah Sunat at Hijr Ismail .
As from what Azman told me , the Hijr Ismail was the original Kaabah once upon a time .
Which mean , who prayed at Hijr Ismail , they prayed inside of Kaabah itself !
Alhamdulillah , i was so hepi thennnnnnnnnnnnnnn !!! :)



During Sa'ei .

Then we continued to Sa'ei which we have to walked 7 times oso from Safa - Marwah .
During Sa'ei pon rase macam kejap gilerrrrr even quite tough .
To those yang penah wat Umrah tahu la macam mane jarak between Safa - Marwah .
That is why in Rukun Islam it is stated Haji bagi yang mampu .
Which is mampu tu from side money and also kesihatan or keuzuran . :)



Aaaaaaa nampak tak macam batu kehijauan kehitaman yang manusia dok diri2 tu ?
For those yang tak penah sampai , ni lah sebahagian dari Bukit Marwah .
Now kan da maju . They cut down part of it and put it as part of in MasjidilHaram .
The place still original . Never change it . Cume potong je la .
Same goes with Bukit Safa but Bukit Safa , they put barrier around it .
So , Muslims just could see it , could not step on it like Bukit Marwah .

After done Sa'ei and Tahalul , finished !
Which mean u already done the Umrah !
Alhamdulillah . :)



Nampak tak like tingkap yang 4 tu ?
Tu la tempat where Bilal melaungkan azan and Imam lead the Solah .
This place really near to Kaabah .


Nailah & Azman .


Tini & Fifi - sisters !


Selesai je sume , ape lagi kan ???
Misi mencarik makanan la . Perot pulak da lapo .
Even pagi tu makan nasi goreng & cekodok that made by them .
But we still looking for food .
This time kami dapat bekpes kat Felda D''Saji - Malaysian Cuisine .



Masing-masing melantak roti canai , teh tarik , teh ais , teh o ais .
Feel like in Malaysia kejap . muahahahahahaha . lol . :P

We tot nak lunch terus but dorang pon served lambat sangat .
So we decided to performed Solah Zuhur dulu .
Abes Solah , kami ingat nak datang balik kat situ makan ...
tapi ....

heh heh heh !
kami dok pusing2 dulu .
yelah cik tini tu nak mencari minyak attar ngan cd utk kanak-kanak .
minyak attar mmg quite tough la sbb kedai-kedai yang kami survey sume mahal gile .
ikotkan nak carik yang botol kecik2 tu .
baru senang nak bawak g semayang . leh simpan dalam poket .
bile da almost give up tu , suddenly jumpe satu kedai ni .
kedai ni kat Al-Safwa Tower tapi tak ingat floor bape .
Memang rezeki la orang cakap .
Kedai tu jual botol2 kecik tu and murah !
It just costed 10 riyal only !
Beli beli jangan tak beli . heh heh heh .
So , sesi memborong minyak attar la !
Giler best beb !
Minyak sume wangi2 . Likat pulak tu . Memang lost lasting la .
Untuk kami , kami amek minyak Kaabah , Raudhah , Sultan , 1000 Bunga , Amira .
Banyak weiiii !

Like minyak Kaabah tu , the smell exactly same macam kain Kaabah !
Wangi like heavennnnnnnn ~
So , tak rugi memborong minyak sebegitu .
Sebab non alcohol . Leh bawak semayang .

Da puas dok bau2 kat kedai minyak attar tu .
Baru kami dok makan tengahari kat Felda balik .

Poyosss je kami2 ni .
Macam la da lame sangat tak makan lauk Malaysia .
Padahal ari2 makan je kat umah . Masak je .
Muahahahahahahaha . :P
Bile da kenyang , baru la balikkkk dengan senang hati !!!!
Lalalaalalalala ~

Eyh jap , nak tunjuk sumthing .
Sape rajin g travel mesti tau kan Big Ben tu ape and kat mane .
And guess what , one day sumthing will defeat record Big Ben as the bigger tower clock !

Let see this !


I took this picture when i passed by at Tawaf .
Could you see the tower clock ?
That tower clock will defeat the Big Ben once it finished construct soon !
Giler takkkk ?
This is what we called : DUNIA DA NAK KIAMAT .

renung2 kan la . selamat beramal & kembali ke jalan yang diredhaiNYA . :)

Jika ISTERI menangis ...


Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...

Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,
jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat
kau terperuk terlalu dalam .

Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT
yang dirasakannya keranamu ?


Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal.
Bahawa "Betapa BERHARGAnya dia".


July 28, 2010

eyh ? eyh ?




eyh ? eyh ? baru perasan tadi . nasib baik ingat .
tak kesah la even lambat pon . janji ingat .

baru perasan rini anniversary kami !
eyh ? eyh ?
aaaa tiap bulan celebrate anniversary kot ? hihihi .
rini 28hb .
mean 3 years & 4 months we are together .
waaaa kejap je kan ?

chenta ati .
sayang .
hubby .
biebie .
anak badak yang kdg-kdg jadi anak gajah .
erk ?

HEPI ANNIVERSARY !
i love you always .
i love you so much .
may ALLAH bless us till the end .

" eyh ? eyh ? takde hadiah ke biebie ? "
" ala i tak mintak byk pon "
" i nak AEXANDRIA itam boleh ? "
muahahahahaha . lol . :p

vroom ! vroom


vroom ! vroom ! vroom !


finally ...
lakiku merangkap abang kepada adik-adiknya yang comel itu dapat membelikan adik-adik perempuan nye untuk berscooter ke kelas !
yippie yeayyyy !

dulu kami memang berangan pon nak belikan adik-adik moto baru .
but ...
segalanya jadi terbantut when the bad accident epen to us on last june 2009 .
so we just hold on .
until few weeks back i asked him back about the thing .
and he agreed and he just gave a call to them !
and coincidently when he on called with them , his lil sister , the youngest one said :

" aaaa mane ade duit nak beli moto baru "

and his other lil sister said also :

" aaaaa moto asik rosak je sekarang ! "

huhuhuhuhu . so pity right ?
mau tak kesian beb , they all used the old skool bike which belong to his brother la .
which is moto tu memang gile lame da .
sejak lakiku study kat uitm lagi . gile tak lame !
munyik moto pon da macam orang kene semput !
* alamak terlebey kutuk suda , mau kene ketuk sbb moto tu moto kesygn lakiku ! *
muahahaahahaahahaha .

now , they just got the new scooter yesterday .
ego yamaha in black and purple .
waaaa makin exsaited la mahu pulang ke kampung halaman .
leh pusing2 kat sawah padi with my azman .
vroom ! vroom ! vroom !


notakaki : i could say that i really missed my old scooter damn much , where i heart the air brush design of spiderman but i couldn't do anything because it was just memories with someone . past is past . let bygone be by gone . just sumtimes , i wanna ask him is that the scooter he still use it or ? hmmmm .

July 26, 2010

Nifsu Shaaban


Hari Nisfu Shaaban datang lagi untuk tahun ni . Kali ni hari penuh keberkatan ini datang pada 26 Julai 2010 selepas waktu magrib . Yelah kalo ikot kalendar Islam kan , setiap hari yang baru bermula selepas waktu azan Asar juga azan Maghrib . :)

Oleh itu , marilah kite sume mengambil saat keemasan dan hari penuh keberkatan ini untuk menutup catatan amal ibadah kita kepada ALLAH dengan baik dan sempurna seterusnya berazam untuk memperbaiki diri kita untuk catatan yang baru .

* semoga catatan baru saye lebih baik dari sebelumnya . inshaALLAH *

Hari Nisfu Shaaban adalah dimana buku catatan amalam kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru .Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1. Selepas solat maghrib (15 Sya'aban, malam = 27 Julai 2010)

kemudian disertai :

Solat sunat nisfu sya'aban, 2 rakaat

Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x
Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya (15 Sya'aban, malam = 27 Julai 2010)

i) Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah
ii) Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah
iii) Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman & pohonlah segala yang baik....

Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x

Baca doa nisfu Sya'aban (ada didalam Yasin Majmuk)

3. Baca surah ikhlas 1000x
4. Berpuasa pada siangnya


Antara kelebihan bulan Sya'aban:

1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya'aban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.

2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.


Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya'abankerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.


Nisfu Syaaban

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya,

"Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Wallahua'alam


Jadi marilah kita same2 memeriahkan lagi bulan Shaaban ini dengan amal ibadat yang lebih dan jangan lupa kawan2 semua ambillah kesempatan ini untuk berpuasa pada 15 Shaaban iaitu esok ari * biebie , esok kite puasa tau ! * . ini kerana kite tidak tahu sama ada berkesempatan lagi untuk tahun hadapan . :)


aaaa di hari yang mulia ini jugak , kire tak payah nak tunggu Ramadhan or Syawal la kan , buat Azman Kamarudin mohon ampun yek jika ade terkasar perilaku sepanjang menjadi chenta atimu . hihihihi . ok ? semoga ALLAH terus melindungi dan merahmati kehidupan kite berdua . urhhhhhh tetibe terase ade unsur romantika di sini . hihihi . :p

July 24, 2010

kasut baru lagi !


ade orang tu , dalam sebulan ni dapat 3 kasut baru !
menci !
menci !
menci !


eeeeee , tapi semalam mase beli pon unplanned . aku yang masuk Clarks nak tengok kasut idaman tu ade sale ke tak , tup2 , die pulak jumpe kasut mcdonald !

aaaa mcdonald ?
apekah ?
yelah !
kasut tu kalo dari atas , memang nampak kasut ronald !
sebab kembang kat bahagian depan .



tapi kasut Clarks kan .
memang sangat comfy .
paling untung sebab sales !
kire murah la compare to Malaysia .
huhuhuhu .

aaaa pape je la .
janji die hepi ! :P
grrrrr !

GB


congrates to my beloved mak !
kenape yek ? heh heh heh .
mak saye naik pangkat .
jadi GB dekat SK KG PASIR PUTIH .
alhamdulillah rezekiNYA .

semoga mak dapat memimpin dgn jayanya .
gud luck mak . luv youuuuu !

July 18, 2010

setahun : Al-Fatihah


arini 18 Julai 2010 .
genap setahun sudah rupenye pemergian arwah adik ipar aku .



Mohd Hafiz Kamarudin .
personally bagi aku die seorang adik yang paling baik .
pendiam . tidak banyak cakap . juga pemalu .
tapi die punya identiti sendiri .

kalau balik kampung , hobi die mesti dok menyakat adik ipar pompuan aku yang 2nd last and yang paling bongsu . tapi die paling suke menyakat adik bongsu la sebab adik bongsu tu kuat merajuknye and kuat mencebik . :)

tapi semua tu tinggal kenangan .
pemergian die memberi impak yang besa buat family .
kebetulan pulak , family baru agak nak redha dengan kemalangan yang menimpa kami .
tapi takdir mengatasi segalanya .
ape yang sudah tertulis di Loh Mahfuz akan berjalan right on the time .
tidak lambat atau terlau cepat walau sesaat sekali pon .

semoga rohnya dicucuri rahmatNYA .
semoga rohnya juga ditempatkan bersama2 orang yang beriman .

AL-FATIHAH ~

things make us hepi !


a week before both us decide to buy him , azman really adore it much . i know he did because i could see it thru his face but as usual , when the thing that he afford to have it , he will think so much nor will think twice before he could purchase it . that is him . kind of like his habit . i dun know why . sometime , i think it worst for him personally and u know why i said like that ? because , every time i want sumthing , doesn't matter it is too pricy even tho , he will buy it for me ! but if sumthing he want too pricy , he will think twice or he will not buy it at all ! aaaaaa , you should change it biebie . :P

so , when we got home and the next day he keep asking me about that 'special one' , i just tell him to get it one or he will regret then . because i know that the thing is the 'special one' from Adidas and i think it will too pricy and pricy in Malaysia and it is just a dream if you could buy it with the same price like in Jeddah at Malaysia !

So, here we goooooooo ...

let me introduce it :

Porsche Design from Adidas !




this is really a limited edition one . Azman told me that he had seen it before once he in Dubai but the price in Dubai also cost much . Almost thousand but here ? heh heh heh . :)

aaaa confirmed la lepas ni die akan jalan lebey laju lagi ! kate da sarung Porsche kat kaki kan ? kui kui kui . almaklum la , even sekarang pon aku rase da termengah2 nak kejar die jalan . ke aku yg lembab ? waaaaaaaaa ~

then , suddenly after da satisfied his fullfill , tergerak hati pulak nak membeli sesuatu yang baru for my make up . bought new lipstick and lip conditioner for myself instead of my lipstick pon da abes and the sadness part is , lipstick lame tu even da terpatah pon i still used it . kesian tak ? ye la . dah la mahal . baru beli pulak mase tu . tup2 patah . disebabkan sayang , aku pakai jugak sampai la da abes tuh . but now , not worry nemore coz i bought the new one !



that time sempat lagi said to him : " alaaa this is like gincu raya la . lol . "

and oso the day after , we dropped by at Jarir BookStore and i bought new books for my reading as i had done read PS : ILOVEYOU tu .



now buku da banyak . letak dalam boxes je tapi disebabkan i added it more , da tak muat . so , tak saba nak pegi IKEA . ade orang da janji nak wat kan shelves so that i could place all books on it . yeayyyyyyy !

confirmed kami balik raya !!!


finally after berdebar2 tunggu cuti approved ke tak for raya ,
at last , we know that everything going well ~
Alhamdulillah .

cuti approved !
flight ticket da booked !

and the best is ticket is sponsored by ZFP !
heh heh heh .
seronok betol ! da jimat duit kat situ .

we will flyback with Etihad Airlines .
will transit at Abu Dhabi for almost 6 hours !
aaa takpelah kan .
janji selamat sampai .
kalo da excited mesti tak terase lame time transit tu kan ?

our ticket on 6 September on 4.30pm waktu Saudi her which is 9.30pm waktu Mesia .
we will touchdown at KLIA around 2pm waktu Mesia .
anddddddd ...
disebabkan kami sendiri pon kesuntukan waktu ...
so mendecidekan untuk balik ke Perak thru flight jugak .
we booked with MAS .
jadinye once sampai KLIA tu , will straightly check in ke Penang pulak .
coz ticket kul 4pm ari yang same tu jugak .
just hope everything will be ok .
sebab both of us just have 2hours nak kejar flight ke Penang .

aaaaa harap2 tak tercicir .
semoga segalanya dipermudahkan olehNYA !
Amin ~


andddddd ...
disebabkan terlalu eksaited nak balik raya jugak la .
si azman ade sekali tu sampai ...
heh heh heh ...




bukak lagu raya dalam kete !
hihihihi .

tak sabanye nak balikkkkkkkkkkkkkk ~

July 12, 2010

pengajaran untuk umat Islam


sebagai seorang umat Islam , rasenye aku patut share tentang bende ni . aku dapat ni pon sebab orang dok forward2 kat aku . bile da bace tuh , aku jadi terpaku kejap . mane taknye sebab aku penggune CROCS ! kasut tu la aku dok usung ke hulur hilir sebab senang . da la aku dok pakai bawak g Umrah selama ni . ngan Madinah lagi . hampeh betol la orang Yahudi ni !

jom kite bace :

Kalimah ALLAH di sebalik logo CROCS ?

Baiklah , sile lihat gamba di bawah :





ok . logo ni nampak comel kan ? mesti korang akan cakap :
" alaaaa takde apelah kot "

tapi sebenarnye korang silap !

kalo terbalik2 kan .


leh jadi begini :


nampak tak ?

pasni confirm la aku takde da nak pakai CROCS !

bye bye CROCS ! :)

hi hi new NIKE wedges !

eyh ? eyh ? lol .

hati berbunge riang !


heh heh heh . belom pape da tersengih2 dulu ni . sampai sekarang hati masih berbunge riang lagi . aaaaaaa jangan pikir bukan2 arrr or jangan salah paham . hati ku berbunge riang sebab semalam aku melakukan aktiviti terbaik untuk diri sendiri :



yaaaaaaa !

shopping lah ! ape lagi kan ?
the best therapy for me and for all women too . kan ? kan ? kan ?

semalam mimpi ape ntah , encik azman baik ati telah mengoffer bini nyer untuk membeli belah kasut idaman . lalalalalala ~ seronok kan ? padahal baru je bagitau ritu .

so , semalam lepas je die abes office hour , terus ajak siap2 kua . tapi lepas maghrib la . sebelum aktiviti apepon , kenelah menunaikan kewajipan pada Yang Esa dulu . baru lah tenang sikit . ye takkkk ???

jadinye lepas da selesai maghrib sumer , kami pon menujulah destinasi . kami ke Hera Avenue which is tak jauh jek dari umah . Sampai2 terus je masuk ...



ini !

yehaaaaaa . kasut idaman adalah di sini . ini jelah yang mampu kot . tak mampu lagi nak berLV ke , berGUCCI bagai ke . heh heh heh . kami suke butik 9west kat Hera Avenue sebab kami da kenal dengan orang yang jage kedai tuh . jadi macam kawan la . biaselah , bile baik2 camni , layanan pon superb la . serba serbi tip top ! plus kebetulan store sini memang ade SUPER MEGA SALE . errrr lebey kurang la . kasut sume siap da susun ikot saiz . dari saiz 6 sampai la saiz segabak mungkin , saiz 11 . setiap saiz die susun camtu sebab senang . saiz ni , ade design ni , saiz tu , ade design tu . so takdelah die susah payah nak check design tu ade saiz ni ke tak . * paham ke korang ape aku cakap ni ? *

so ape lagi , terus sambar pump shoes flat idaman . dulu nak beli tapi too pricy , so tak beli la sebab as expected , mesti ade sale punyer and nahhhhhhhhh, it's sale ! murah ! murah ! rambang wehhh dok sini . kasut 9west ni da jadi murah giler . nak dapat harga camtu kat mesia , mintak mahap la ! huhuhu.

disebabkan sale , so aku borong kasut lebey sikit la sebab berazam mahu kumpul shuz dari 9west . la ni nasib la tak keje , kalo aku keje lagi banyak la gamaknye kasut aku . penuh kang bonet belakang kete ngan kasut2 aku . kui kui kui . tapi kat 9west ni , aku suke wedges . sume cantek2 . rase nak beli je sume . huhuhu . booties pn cantek2 . waaaaaaaaa giler aku tengok kasut . nasib la belom gile lagik . ini baru shopping kasut .... wuuuuuuuuuuuuuuuu ~

then ingat abes da la kan shooping kasut , tup2 kaki tergatal masuk cini lak sebab tag sale sungguh meruntun hatiku ini ...



aaaaaaaaaa heaven betol la ! sume baju murah2 . kat sini aku takdelah nak beli bra ke pe . cume suke kumpul baju ngan sua tido . syiok ! lame jugak la dok belek2 baju kat sini , dekat setengah jam . huhuhu . kesudahan , ku membeli 2 baju tido , 1 sua tido ngan 1 pyjamas ! puasssssssssss . lagi lah aku senyum makin panjang melebihi telinge ! :)

tapi memang betol la :
shopping is the best therapy for women !

thanks biebie for made me hepi with new shuzssssssss .
love u so munch bunch !

July 11, 2010

dun make me cry !


ok . saje bikin tajuk begitu .
tapi tidak ade kene mengena dengan ati terluka or watsoever !

just i terkesima , terpaku , terpesona bile melihat ini :



arghhhhhhhhhhh you really make me cry !
aduh ! duh ! duh !
my eyes keep rolling it few times .
even more or again and again .

benci betol la !
" tu lah hang ! sape suh dok gatai g bukak website die ? "

dreaming ! dreaming ! dreaming !
hope it will be the 3rd of my JURULATIH collection .

* sengih2 kat seseorang *
muahahahahahahaha . :p

umrah - 3rd time


last weekend as per plan .
kiteorang pegi wat Umrah for the 3rd time !
alhamdulillah . rezeki dariNYA .
sebab bagi kami peluang ke ziarah RUMAHNYA .

this time kami gerak awal sikit dari sebelumnyer .
lepas asar tu kami da siap2 .
tapi still lambat jugak . kunun nak gerak kul 5 petang .
tapi sudahnye gerak kul 5.30 petang .
aaaaa kali ni bukan aku yang lambat tau !
budak sekor tu lambat . bersiap mengalahkan pompuan ! :p

so the journey pon begin petang tu .
even ni da kali ketiga but im still nervous .
selalu rase camtu if nak g Makkah . hihihi .

and that day lucky sebab dapat amek pic ni ...



that is like pintu gerbang la .
nampak tak bentuk ape ?
it is REHAL & AL QURAN sculpture !
cantekkkkk kannn ?
kalo sape2 nak g Makkah ke mesti lalu sini la .
aku suke tengok sebab cantek ! lain dari yang lain .
ini baru la nampak memang islamic betollll !
kan best kalo Mesia wat lebey kurang camni jugak . :)

aaaaa dari Jeddah nak ke Makkah takdelah jauh mane .
sejam je boleh sampai . kurang sejam pon boleh sebenarnyer . hihihi .

that day memang lupe betol Israk Mijraj . haih .
patut la manusia ramai sungguh !



budget nak kejar semayang jemaah magrib kat masjjid but tak dapat .
sebab mase nak carik parking tu , as usual , agak jammed nak ke area Masjid tu .
So , sampai2 masjid pon , orang da start semayang sumer .
jadinye masuk masjid , semayang sendiri je la .
abes semayang magrib , terus start Umrah .

ingat kan dapat abeskan tawaf sebelum waktu Isyak tapi tak lepas .
mase tawaf nak masuk yang ke lima , azan da berkemundang .
memang syahdu giler la dengar azan kat sini .
then time ni la , for the first time jugak dapat nampak live orang yang melaungkan azan tu .

abes je azan , sume yang tawaf for sure la kan benti tawaf and semayang jemaah isyak .
ok . start dari sini , aku da rase lain . kepala da start pening and rase nak pitam .
maybe sebab badan aku agak macam shock dengan keadaan orang yang terlalu packed !
plus kipas and aircond tak berfungsi . huhuhu .

time nak semayang ni da terpakse split ngan azman .
sebab laki je leh semayang dekat ngan area tawaf tu .
and perempuan kene masuk nak ke arah saei .

aaa time nak cari tempat ni agak nak collapsed jugak .
memang menguji kesabaran dan keimanan .
tapi ku tahankan jugak .
cari jugak tempat semayang . as usual kene selit2 .
memang tak khusyuk jugak la . huhuhu .

time nak semayang ni la ...
for the first time ever nampak jenazah .
4 orang !
dalam ati mase tu da berdetik : " untungnye dapat disemayangkan betol2 depan kaabah " .
agak jakun kejap mase tengok dorang ngangkut jenazah tu ke arah kaabah . :)

abes semayang isyak , sambung tawaf semula .
but this time , kami decide tawaf kat tingkat atas .
memandangkan orang makin packed .
so taknak amek risiko la plus aku mase tu da agak macam pusing2 .

alhamdulillah . kat tingkat atas orang still ramai tapi kat tepi tempat tawaf tu , still ok lagi .
so sambung abeskan tawaf .
mase tawaf tu , memang agak kagum la dengan pemandangan kat area Kaabah tu .
sebab leh nampak manusia2 bergerak in synchronize . tersusun je . cantek . kemas .
subhanALLAH . :)

tawaf kat tingkat atas masjid ni , agak jauh sikit la nak kene jalan .
but still ok dari kat bawah nak himpit2 ngan orang .
nak wat ibadah ni takleh nak tamak sangat . kene ikot kemampuan jugak . ye takkk ?
nanti tamak sangat , ape pon tak dapat .

lepas abes tawaf tu , menyambung pulak untuk wat sae'i .
but unfortunately , nak masuk sae'i yang ketiga ...
i was totally out abes . no energy plus mase tu pemandangan da pelangi2 & gelap .
mase tu memang banyak kali pikir , should i stop or continue ?
then bile memang takleh tahan da , i decide to stop !
kang if aku collapsed ke , da nyusahkan si azman pulak .
mamat tu bukan kuat mane da nak usung2 aku ke ape .
so aku stop and just him je yang continue abeskan wat Umrah until tahalul .
aaaaaaa agak frustated di sini . but i've no choice .
plus aku pikir , aku bukan jauh mane pon nak datang sini .
bukan rezeki aku . insyaALLAH next time ade . :)

so sementara tunggu laki ku e2 mengabeskan Umrah ,
im just sitting near to Sae'i place , reading Quran , wat semayang sunat sumer .



sempat amek pic ni mase da abes bace quran .
time ni aku perasan , ramai da naik tingkat atas ni utk wat tawaf .
nasib baik la kiteorang da selesai awal tadi .

after si azman pon da selesai tahalul sumer , gerak balik la kan .
jam pon mase tu almost midnite kot if tak silap .
sebelum balik tu , sempat jugak minum air zamzam yang sejuk & sedap tu kat bawah .
and as usual , saye menyempatkan jugak untuk amek pic Kaabah in closer ...



aaaaa nice kan ? rase tenang setiap kali tengok bangunan terbaik ini !
time ni orang agak da kurang sikit kat tempat tawaf bawah ni .

before balik tu , plan nak try lepak kat Felda .
berpusing2 jugak la nak cari restoran tu tapi tak jumpe .
sume yang bagi direction , salah bagi direction .
jenuh nak cari until one indonesian ni bagi the right one .
tapi still takleh pegi jugak sebab kedai tu da tutup .
so kami decide cari makanan lain la .

but suddenly , ternampak ini ...




it is Quran inside replica of Kaabah !
memang cantek sangat2 ! memang lawa . sangat2 lawa .
and kebetulan ade kawan uitm kirim .
so , memang rezeki die la kan ? kan ? kan ?
and terjumpe gak quran kaler pink !
waaaaaa eksaited ! eksaited !
" eyh , sejak bile aku suke pink ni ? huhuhu "
aaaaa abaikan ! :p . aku beli je sebab cantek .
nnt nak beli lagi for adik2 & family .
plus quran kaabah tu nnt nak sponsor la family yang nak kawen . :)
ek eleh abang aku sorang je pon .
pastu tinggal adik2 je lah nun kat perak tuh !

abes shopping , abes makan , baru terus balik .
masuk kete aku da terbongkang dulu ! hahahaha . gile penat wei .
sampai umah pon almost 2am .
esok arinye , dua2 pon flat sampai azman tak .... tuuuuuuuuuutttt !!!!!
itu RAHSIA kami berdua ! hahahaha .

July 6, 2010

saket pinggang + kaki lenguh !


wei aku saket pinggang wehhhhhhhhhhhhhhhhhh !
tulung ! tulung ! tulung !

aderhhhh rasenye nak period pon tak saket yang camni .
ni sume gara2 shopping semalam !

aipppppppp !
bukan shopping barang aku haaaaaaaaa .
sume barang lakiku okeiiiiii .
aku shopping mug world cup je tau . percaye tak ?

tapi puas hati la sebab SALE sane sini .
butik yang grand2 pun sale .
rambang mata wei kalo masuk mall time sale camni .
nafsu nak membeli aku membuak2 jek .
tapi nasiblah lately dapat control sket nafsu tak bagus itu . heh heh heh .

now aku beli ikot keperluan kot ? * yeke bie ? *
ye arrr sekarang takderk da konsep masuk mall kua bwk shopping bag mall .
no more haaaaaaa . :)

now nak kate takde bende nak beli tu , tipu la kan .
ade je sebenarnyer . hihihi .
tapi tak la menggila macam dulu .

biebie , i nak beli :

pump shoes itam 9WEST yang ritu .
abaya selai dua ke .
baju MNG ritu tapi kaler lain pulak .

ha tu je setakat ni .
takde lagi da .

tapi ade orang tu untung gile semalam .
sua2 keje die mahal tapi dapat harga murah giler .
mintak maap la kalo kat mesia nak bagi harge camtu .
berbaloi2 terlebey2 baloi beb !
tak rugi duduk middle east bile dapat shopping camni ! hahaha .

pastu kasut idaman finally laki dapat jugak !
memang rezeki die la .
lame da die carik tapi asik takde saiz je .
kebetulan semalam pegi cari and jumpe and e2 last pair . wohooooo !

paling syiok tu siap beli purse baru lagik .
kire purse idaman jugak la sbb die memang nak design camtu .
yeayyy now kami pakai purse brand yang same . sukerrrr !
sehati sejiwa seraga sebakul . :)

now tinggal cari tie ngan blazer jek ngan belt .
sume tu die nak jugak .
tak kesah la apepon as long as die puas hati .
bukan selalu pon die shopping sakan camni . heh heh heh .
selalunye bini die jek yang dapat .
la ni turn die pulakkkk !

aaaa tapi my abaya baru jangan lupe ek biebie ?
kang i pakai abaya yang satu yang da buruk tuh .
bia u malu jalan ngan i sebab nampak commot ! :p

ok la . got to go . nak sidai baju !

" abie , pinggang i saket lagikkkkkkkkkkk ni ! malam ni off . ops ! "

July 4, 2010

berita gembira !


ok . jangan eksaited dengan tajuk entry . entry ini tak berkaitan dengan perkara2 yang berkaitan dengan mual2 , muntah2 , pening2 . rezeki belom ade lagik . teruskan berdoa untuk kami . :)

alkesahnye , tengahari tadi , si Azman balik umah for lunch jek . masuk je umah , terus die tanye :

" nak gud news or bad news ? "

aku kalo orang suh wat pilihan camtu , selalunya akan pilih bad news dulu .

aaaaaa nak tau ape bad new die untuk aku ? heh heh heh .

: beberape note kertas saudi riyal yang amount nye ... wah ! * aku sengih2 . tq biebie * :

bad news kah itu ? ade unsur poyo lakiku kat situ . hihihihi .

then bile da bad news , mestilah gud news kan ?

jeng jeng jeng . agak2 ape ekkkkk ??? :)


oooooohhh tapi tiada unsur terlalu eksaited kat sini bile dapat gud news tu . sebab anything could epen . kang suke suki kang , tup2 tak jadi , frust menonggeng pulak ! hahaha .

bagi aku , bende ni berita gembira untuk orang yang duduk jauh di perantauan ni . heh heh heh . aaaa da dapat agak tak ape ???? wuhuuuuuuuuuuu ~

aah la tu . betol la tu . we're coming back for rayaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!

yippie yeayyyyyy ! yippie yeayyyyyyy ! yippie yeayyyyyyyyy !

tak tau arrr kan , Azman cakap cuti da approved tapi kami sendiri pon takdelah nak mengharap sangat sebab macam tadi aku cakap , anything could epen . plus sekarang die makin busy kat office . awal2 dulu , kul 6 petang da tercongok kat umah but nowadays , kul 7 lebey kadang2 baru sampai umah . nasib la aku ni tak kesah sangat . lagi pulak , sekarang ni pon , ade certain anak2 buah die yang tak bape nak fokus sangat ngan keje . so , harap kan die je la wat sume keje . huhuhuhu .

memandangkan unsur nak balik Mesia tu macam seakan2 da nampak bayang2 * berangan dulu * , dalam kepala ni da list down macam2 barang , macam2 bende nak makan , macam2 lagi lah . paling utama mestilah bab makanan kan ? kan ? kan ?

ok listdown bende nak makan :

laksa johor mak masak .
laksa utara mak mertua masak .
nak makan lauk raya puas2 .
nak makan buah2 . kat kampung rambutan da nak berbuah ! yeayyyy !
nak makan duriannnnnnnnn !
nak makan kek secret recipe .
nak makan kuih muih mesia .
nak makan bubur . nak makan pulut .

oit banyak nye aku ni ? ni bukan makan tapi mentekadarah la sengal ! membela pe aku ni ? lol . ok taknak senarai da . nanti kang Azman bising kate bini die yang dempol tapi sungguh comel ini sangat kuat makan . * bluerkkkk . :P *

selain makanan mestilah nak listdown jugak barang2 dari mesia nak bawak balik ke jeddah kan ? kalo macam barang2 mentah tu , biaselah kan . e2 wajib . cam aku ni , aku nak bawak balik barang yang mahal kat sini tapi murah kat mesia .

contoh :

ok . macam aku ni kua pakai lense . umah pakai spec . kalo pakai lense mestilah kene ade solution kan . takkan la nak rendam pakai air paip pulak kan ? kang buta lak mata aku yang bulat lagi cantek ni . * ok , ade sumber perasan di sini * . hihihihi .

hah ! kalo korang nak tau , mende alah solution tu kat sini , bapak punyer mahal . macam aku ni , aku biase pakai solution brand RENU'S tu . kat sini sebotol sampai SAR60 . gile mahal ok . padehal kat mesia kalo SAR60 tu leh dapat sampai 3 botol kadang2 dapat percume lagi sebotol . sah2 , aku kene beli and bawak dari mesia ! membazir duit woooooo beli kat sini .

lagi ape ekkkk nak beli ? hmmm kalo macam toiletries tu kan , kan , ikotkan mahal sume kat sini macam body shower gel , bedak baby johnson ke , lotion ke ape ke , mahal beb kat sini . kadang tu , terkulat2 nak membeli . macam kat sini , shower gel aku pakai dua . satu untuk anti bacteria and untuk wangi , pakai baby johnson . anti bacteria tu pakai life buoy . life buoy 500ml kat sini ade yang paling mahal pon sampai SAR17 . baby johnson tu pn same . kadang2 butakan mata je beli . nak wat cemane kan ? bende tu keperluan . kalo dapat beli and bawak balik barang camni dari mesia , e2 da kire cam bonus la . :)

haih . banyaknye barang nak bawak . macam muat je kan ? bab barang2 ni , aku lomah sikit sebab barang2 tu sumer akan dipantau oleh Azman . banyak je nanti die nak tapis . huhuhuhu . aaaaaa tu yang tak best ! hihihi .

so now , kire agak macam da boleh menghitung hari la nak balik . sekejap je nak puasa da . pastu raya ! tak saba nampaknye ni . even baju raya belom ade or takde tema kaler lagik . rasenye raya tahun ni banyak baju yang da siap je la . sebab aku da survey jubah yang chomey2 untuk dipakai waktu raya ni . sopan & anggun ! . yang penting murah . :)

jom amek mud raya jap .


sekeping gamba da cukup kan untuk menimbulkan mud raya . betol tak ? plus baru2 ni , si Azman bijak pandai tu da start pasang and dengar lagu raya . syahduuuu woooooooo bile dok jauh2 camni . wuwuwuwuwuwuwu ~

aaaaa papepon , if memang jadi balik , nak sampaikan pesan untuk hempeduku di kuala terengganu :

" amalllllll , serundingku jangan luperrrrrrrrrrrrrrrr ! "

heh heh heh . sekian . :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...