December 31, 2009

* my wishlist for 2010 *



sempena nak menjelang tahun baru - 2010 ni ... haruslah saye mengeluarkan kantung wishlist azimat sayer! ... hik hik hik ... bile da ade wishlist ni barulah saye senang sket nak target ape yang saye mahu untuk tahun baru ni ...

my 2010 wishlist

* junior *
- menginginkan junior wat kami berdua ... moga TUHAN makbulkan permintaan kami! :) -

* career *
- semoga bertahun2 saye belaja untuk mndptkn dgree dapat saye gunekan untuk mempunyai kerjaya sendiri -

* umrah @ haj *
- disbbkan nnt umah kami berdekatan dengan RUMAHNYA, i wish that i could perform either one with my chenta ati and also kami dapat bawak both parents same2 perform umrah @ haj ... diharap TUHAN makbulkan niat suci kami ini ;) ... lg pulak ... adik2 seawal lagi sudah booking mau ke sane ! -

* my graduation day *
- hope that i could attend my graduation day by next year! yeayyyy !!! -

* our dream house *
- moga TUHAN permudahkan urusan kami untuk memiliki umah impian kami e2 ... insyaALLAH -

* macbook *
- abie, saye mau macbook lg satu bley tak ? hik hik hik ... kalo saye dapat beli macbook pro cam kamu ... lagi seronok! ... even kamu sudah baik ati bagi saye macbook pro kamu ... saye teringin juga mau beli hasil usaha saye sendirik! ... nnt saye bagi la kamu macbook pro yang saye beli tu ... jangan lupe juga ... apple magic mouse! -

* HTC TouchPro or HTC Diamond *
- saye mahu phone baru! bukan buhsan dengan phone E71 tu tapi saye memang mengidam mahu pakai HTC ... sbb tetibe saye rase phone e2 sangat smart! lagi pulak ... saye sudah buhsan menggunakan iphone tu ... hahahaha ... jangan mara biebie! :p -

* saving *
- mau wat saving lagi banyak bersame my chenta ati ... kami punya target sendiri ... moga TUHAN terus memberkati hidup kami untuk kami terus bersame2 mencari rezeki di tempat orang -


e2 adalah antara wishlist saye yang paling utama ... mini wishlist takyah nak list la ... sebab tak bape penting pon ... hehehe ... cume saye harap ... saye dapat menolong chenta ati saye untuk terus mencari rezeki ... AMIN ~

December 30, 2009

* 2009 *


tinggal lagi kurang dari 48jam untuk ke tahun baru ... ermmm ... rase sekejap jek tetibe da nak masuk tahun 2010 ... orang kate ... bile da masuk tahun baru ni ... kenelah menanam azam & impian yang baru ... kate tahun baru kan ... huhu ... so ... sebelum 2010 datang menjelma ... jom kite imbas seketika ape yang berlaku sepanjang tahun 2009 dalam kehidupan sayer ...

JANUARI 2009

owh ... mase ni sangat bahagia sebab orang len dok sebok excited nak masuk semester tiga tapi saye di mane yek ? ... hik hik hik ... owh ya ! ... mase tu saye meraikan tahun baru 2009 bersame status baru saye as MRS AZMAN ... yek! ... saye sudah kawen meh ... hihi ... awalnye saye kawen kan ? ... umo mase tu baru 23tahun nak masuk 24tahun ... muda ke ? ... kire ok la kan ... dulu kunun nak kawen umo 27 or 29 ... skalik jek ... nahhhhhhhhh ... hambekkkkkk!!! ... umo 23tahun saye sudah tukar status jadi bini orang ... hihi ... dan di awal tahun ... saye mengabeskan cuti semester & saye sendiri tambah cuti semester saye dengan berhuneymoon di Dubai! ... wah ??? ... seronok tak hengat mase tu ... bile da sampai Dubai ... tak cakap la kan ... heaven gile untuk bershopping ... sangat murah ... abes sume mall kat Dubai saye suh chenta ati saye angkot naik moto besa die tuh ... hihi ... sanggup jugak saye bawak barang banyak2 naik moto beli barang shopping ... ah ... pedulik aper ...! ... bukan motor cikai2 ... moto besa ... ape nak heran kan ? ... lagi plak ... saye sendirik tak sanggup nak redah the super duper hectic traffic kat Dubai tu ... ya ampun ... name jek lane da sampai 8 lane ke 12 lane tapi jammed jugak! ... tak paham sungguh ! ... bulan ni jugak saye bershopping sepuas mungkin kat Dubai ... abes saye borong 9west shoes & handbeg, baju2 kat FOREVER21, ALDO shoes & handbeg, perfume & paling tak lupe saye borong kain wat baju kurung ... OMG! ... sungguh murah! akibatnyer ? ... saye balik Malaysia ... abes satu badan lenguh seminggu sebab letih mengangkot luggage berat2 ... saye sorang lak tu! hihi ... tapi takpe sbb saye hepi dapat mengabeskan mase bersame chenta ati ... the most happiest thing in my life~ ... by the middle of jan ... baru saye sedar diri mahu kembali ke Malaysia setelah saye terperok di Dubai dari hujung Dec 08 until mid Jan 09 ... sekembali ke Malaysia saye meneruskan life saye as uitm shah alam student ... mase ni saye masih seumah ngan sha, fara, fatiha & raden!

FEBRUARI 2009

bulan seterusnyer ... akibat keadaan ekonomi yang melanda ... chenta ati saye decide untuk kembali ke Malaysia for good setelah puas mengembara & mencurahkan keringat di Dubai hampir 2tahun ... tak sangka die senekad e2 ... huk huk huk ... mungkin bukan rezeki die untuk berada lame di saner ... saye pon takdelah kesah sangat pon sebenarnyer ... hihi ... time ni ... die balik memang mengejot & kelam kabot ... paling saye frustated sangat2 ... die tak dapat bawak balik moto besa yang chomey tu ... sedeynye saye ... memule saye tak suke ... tapi hampir 3 minggu saye dok naik moto die tu ... saye jadi jatuh chenta ngan aktiviti menaiki moto besa ni ! ... sangat fun okeyh! ... dengan helmet full face ... jaket ... pastu bunyi enjin die ... perghhh ... mantap! ... tapi nak wat cmne kan ? ... rezeki moto tu tak lame untuk bersame kami ... chenta ati saye terpkase lepaskan jugak ... sedey2 ... ermmm ... balik je Malaysia ... trus kami meronda2 di Singapore bersame mazleen & wan ... ala ... bukan ronda pon ... lebey kepada teman leen untuk siapkan projek master die tu ha ... hihi ... tapi saye tetap puas ... kunun nak shopping tapi saye tengok ... takderk ape menarik pon nak shopping kat sne ... huhu ...

MARCH 2009

untuk bulan yang seterusnyer ... rezeki kami murah lagi bile chenta ati saye dapat job baru dengan company dari riyadh, saudi ... chenta ati saye amek mase jugak la untuk terime ... mungkin die pikir gaji kot ? ... tapi at last die terime gak sebab die da tahap kebuhsanan untuk dok di umah ... hik hik hik ... die ni mane la leh dok lenggang kangkong ... mau saket kepala dier ... huhu ... so ... bermulalah skali lagi kerjaya die di company len ... untuk permulaan die kene wat keje kat penang ... so company provide apartment kat batu feringgi, penang ... best woooooo ... malam sejuk dapat angin pantai ... pagi bangun tdo dapat tengok pantai dari balcony umah apartment kiteorang tu ... petang leh jalan2 bercanda tepi pantai ... hik hik hik ... jadinyer bermulalah kehidupan kami di penang lak ... saye ni kalo name da laki kat penang ... setiap minggu ... asal ari jumaat jek ... zupppppppppp ... terus saye da ilang ke penang ... mase tu tak kire penat pon ... rilek je drive dari shah alam ke penang ... takde hal la ... :)

APRIL 2009

bulan yang paling bz untuk saye as a student ... mane taknyer ... mase ni la ... da nak dekat exam and mase ni jugak la ... lecturer2 dengan 'baik ati' nyer bagi student esemen ... huk huk huk ... semester 3 ni gak la paling mencabar bile kami sume dapat esemen yang sangat mencabar ! ... pehhhh ... tekanan jugak la nak mengabeskan semester 3 ni ... huhu ... tapi bz mcm mane pon ... saye tetap ilang ke penang ... lalalalalalala~

MEI 2009

ini bulan huneymun skali lagik untuk kami ... huneymun kali ketiga ... wah ??? ... die suke bawak saye g jalan2 sbb die tau saye suke travel sbb kami share hobi same : travel!!! ... kali ni die bawak saye g langkawi lak ... almaklom la ... die cakap kat saye .. die tak penah lagi ke langkawi ... saye plak masuk kali ni sudah 4 kali saye bertandang ke langkawi ... hotel sangat la tak bape nak puas ati sangat ... nasib baik la tempat okeyh sbb hotel tu dekat ngan pantai cenang ... so banyak aktiviti kami g round2 kt isalnd kecik2 tu ... pastu malam nyer ... g makan seafood la ... pastu kami sempat lagik curik mase g spa! ... hahaha ... tak pasal2 aku saket mate tengok pompuan len urut badan laki ku ... huk huk huk ... tu la ... dok gatai soh die join skalik ... pesal ? ... hambekkkkkkkkkkk ..!!! hihi ...

JUNE 2009

bulan ni adelah bulan paling tragik skali ... tetibe mud saye sudah berubah ... owh ... sangat sedey ... mau menangis ... huhu ... saye penah dengar kawan2 saye cakap ... orang baru kawen ni ... banyak dugaan & memang akan di duga ngan sesuatu yang lua kesabaran ... dan nahhhhhhhh !!! ... dugaan tu muncul untuk kami ... bende yang kami sendiri tak penah terpikir akan berlaku dalam idup kami ... lagi pulak ... kiteorang mase tu ... hepi sangat sebab teruja nak kenduri makan durian ngan ina kat taman melawati & pulak saye baru celebrate besday die kat penang ... tapi tu la ... segalanyer berkecai ... bile kami terlibat ngan kemalangan yang hampir meragut nyawa kami sendiri ... die pulak mase tu ... seakan bertarung nyawa ? ... yang saye ? ... hampir kering air mata sebab tengok keadaan die macam tu ... TUHAN memang menduga kami ... chenta ati saye patah tangan kiri ... tulang tapak tangan kiri ... patah peha kanan ... lapisan paru2 pecah ... patah 4 tulang rusuk ... ya TUHAN ... paling ngeri bile saye kejadian tu saye sendiri ternampak die tercampak kua dari kete kesayangan kami tu ... * nangis da ni! * ... sedeynye saye mase tu hanye TUHAN yang tahu ... impak dari kejadian tu ... tido saye jadi tak lena sebab setiap kali pejam mate mesti saye nampak saat die tercampak kua kete tu ... ohh tidakkk ... depan orang sumer ... saye tahan dari menangis tapi bile saye berdua bersame die ... baik die atau saye ... masing2 mengalir air mata ... hanye kami sendiri yang saling memahami atas ape yang terjadi ... tapi saye tahu ... TUHAN sayangkan kami berdua sebab tu la DIA menguji kami dengan kejadian tu ... hampir 2 minggu saye berumah di hospital mean hampir 2 minggu tu la saye atau die tak tengok keindahan ciptaan TUHAN ... dua2 terperok dalam wad ... tapi saye kagum abes dengan die sebab walaupun die paling parah ... die juga yang paling kuat semangat untuk pulih ... die juga yang sentiase memujuk saye bile saye menangis teringat kejadian tu ... cukuplah sekali e2 saye sudah merase saat hampir kehilangan nyer ... tak sanggup da ...

JULY 2009

belum redha kesedihan atas ape yang da jadi pade saye & chenta ati ... kiteorang diuji sekali lagi bile kami kehilangan adik kesayangan bile arwah meninggal akibat kecederaan teruk di kepale eksiden kat parit raja ... mase tu ... saye kire ... kami da 'terlungkup' bile dapat tau dari kawan dier pasal pemergian die ... sedey lagi bile teringatkan arwah ... bagi saye die adik ipar yang baik ... lembut je orangnyer ... dalam adik beradik chenta ati saye ... kalo lelaki ... arwah la yang paling baik la ... susah nak dengar die mara2 ke ... pape je la ... die pendiam je ... paling suker saye tengok die menyakat adik ipar pompuan saye yang bongsu & juga die gado main2 ngan adik ipar saye yang second last tu ... terase sangat kehilangan dier ... bukan kami sekeluarga jek malah teman2 rapat die pon dok semalaman menangis meratapi pemergian dier ... semoga roh die di tempat kan di kalangan orang2 yang beriman ... AMIN ~ ... we will owez miss u : MOHD HAFIZ KAMARUDIN a.k.a apis!

AUGUST 2009

wah ? ogos menjelma ... bulan ni bulan kami berdua baru mahu mencari kegembiraan seperti sedia kala ... paling hepi bile die wat surprise small besday party untuk saye di RAWSHA, ampang ... hepi sangat sbb saye dapat kek ngan munge ros manyak! ... hihi ... walaupon mase tu die takde sbb pergerakan die terbatas tapi saye tetap hepi sbb die upah rakan2 teraik die untuk celebrate besday sayer ... thanks biebie!

SEPTEMBER 2009

owh lupe ... mase bulan ni ... saye sudah semester akhir ... wahhh ???? ... study saye sudah hampir tamat la ! ... tak sabar untuk meraikannyer ... hehehehe ... kalo da name semester akhir ... harusla paling bz kan ... tapi bz macam mane pon saye ... saye tetap pulang ke perak untuk jumpe chenta ati saye sambil lihat perkembangan die ... alhamdulillah ... die beransur pulih ... dari cni la ... die sudah mula boleh berjalan cume kene gune sebelah kaki dulu la atas nasihat doctor ... mase ni saye dok ulang alik dari shah alam - perak ... lagi skalik ... takderk hal la ! ... hihi ... sepanjang dari di eksiden sampai la ke tahap die sembuh ... saye hepi sebab sebelom saye naik semester akhir tu, saye sempat jage die ... saye mandikan die ... bersihkan die kalo die nak buang air besa or kecik ... sume2 la saye buat sampai ade satu tahap tu .. die malu sebab saye bersihkan die mase die buang air besar ... hahaha ... ala ... tak kesah pon ... tanggungjawab sebagai isteri ... :)

OCTOBER 2009

bulan paling hepi sbb die sudah boleh berjalan sendiri tanpa tongkat ! ... alhamdulillah ... dan mase ni jugak la ... kami 1st beraye as husband & wife ... dan juga ... mase ni la ... kami berdua melekat bagaikan gam glue bile die decide untuk stay kat umah abg die ... kat sungai buloh ... so ... bermulalah rutin arian saye dari sungai buloh ke shah alam ... dan mase ni jugak la ... kami dapat generasi baby AJ yang seterusnyer ... muncul baby COMMOT ... hik hik hik ... :)

NOVEMBER 2009

huneymun untuk kami sekali lagi bile saye berjaya tamat belajar! ... yeayyyyyyyyyy ... sekian lame saye menunggu saat ini ... huhu ... berhasil jugak usaha saye selame ni ... mase ni la ... kami banyak abeskan mase bersame ... dari shah alam ke johor ... johor ke perak ... perak ke KL ... owh ... mengembara sungguh! ... lagi pulak mase ni ... saye menghitung ari untuk 'jauh' dari die bile die dapat offer keje di company len di jeddah, saudi ... alhamdulillah ... rezeki die tetap murah ... paling kami bahagia ... lokasi kat jeddah dekat sangat ngan RUMAH ALLAH ... dekat ngan MEKAH ... mungkin impian kami dipermudahkan TUHAN ... kami penah bercita2 mahu menunaikan umrah & haji dan nahhhhhhhhhhhhhhh !!! ... DIA bagi kami rezeki untuk berada dekat dengan RUMAHNYA! ... syukur sangat2 ...

DECEMBER 2009

bermula kehidupan perkahwinan jarak jauh semula buat kami berdua bile die syiuhhhhhhhhh ke jeddah, saudi untuk mencari rezeki ... hihi ... dan saye menjadi 'single but not available' setelah sekian lame saye tidak memegang gelaran tu ... & untuk seterusnyer ... saye menghitung untuk bersame2 die mencari rezeki di tempat orang ... moga TUHAN terus permudahkan urusan kami ... insyaALLAH ... AMIN ~


hmmm ... berakhir sudah tahun 2009 ... semoga ape yang da berlaku akan buat kami lebey tabah untuk menghadapi dugaan yang seterusnyer & moga terus memurahkan rezeki lagi buat kami berdua ...


so?

* selamat tinggal 2009! & welcome 2010! *

dosa


sekadar ingin berkongsi satu kisah ....

' dosa yang lebih besar dari berzina '

Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-huyung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.

Kerudungnya menagkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak hidupnya. Dia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s.

Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan uluk salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam “Silakan masuk”. Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata, “Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya.

“Apakah dosamu wahai wanita ayu?” tanya Nabi Musa a.s. terkejut. “Saya takut mengatakannya.”jawab wanita cantik. “Katakanlah jangan ragu-ragu!” desak Nabi Musa.Maka perempuan itupun terpatah bercerita, “Saya… telah berzina. “Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, “Dari perzinaan itu saya pun… lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya… cekik lehernya sampai… tewas,” ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya.Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik, “Perempuan bejad, enyah kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku karena perbuatanmu. Pergi!”… teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata karena jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tak tahu mau dibawa kemana lagi kaki-kakinya.

Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya?Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya, “Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya.

Nabi Musa terperanjat. “Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?” Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. “Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?”

” Ada !” jawab Jibril dengan tegas. “Dosa apakah itu?” tanya Musa kian penasaran.” Orang yang meninggalkan sholat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina” . Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut.

Nabi Musa menyadari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya.

Berarti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertobat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh berarti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mau menerima kedatangannya. (Dirujuk daripada buku 30 kisah teladan – KH Abdurrahman Arroisy

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan sholat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur’an, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka’bah.

Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub.Satu huqub adalah delapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari diakherat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia. Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban sholat dengan istiqomah.

Wallahualam…

Tolong sebarkan kepada saudara-saudara kita yang belum mengetahui.

Wassalamu’alaikum wbt..

Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (QS. Ali Imran 104:105)

“Qul, Amantu bil-Lahi, tsumnas-taqim” Katakanlah! Aku percaya kepada Allah dan kemudian pegang teguhlah pendirian itu.


sembahyang e2 tiang agama ...

bila kita sudah di alam barzakh & saat malaikat di kubur datang untuk menyoal, solat seharian la di hisab dulu ...

dapatkah kite bayangkan kehidupan kite di dunia & di akhirat tanpa menunaikan tanggungjawab yang satu ini PADA YANG ESA ?


nauzubillah ...


* moga kisah ini dapat diambil iktibar bace sume readers ! *


December 29, 2009

* emosi *

dush ... tension sungguh bile time nak tdo time ni la tak leh tdo la ... saket apekah yg datang ni ? hihi ... penat suda golek kiri kanan ... penat suda dicium bantal busuk e2 ... penat suda dipeluk bantal busuk e2 ... tapi tak mau tdo jugak la ... adoi laaaaaaaaa ... tension nyer ... nasib la chenta ati takde kat sebelah ... kalo tak ... sah la die jadik mangsa aku yang tak leh tdo ni ...

ermmm ... apelah nasib .... huk huk huk ... nasib ko la nekla ... huk huk huk ...

kebetulan da tak le tdo ni ... blog ni la jadik mangsa ... ntah apelah aku nak merepek meraban kali ni ... tapi yang pasti ... sekarang sume umat manusia suda menghitung ari mau melonjak ke tahun 2010 ... wah ??? ... rase macam kejap je suda ke 2010 ... mesti ramai da berkire2 menanam azam baru ...

yang pasti ... azam 2009 yang ade tak tercapai tu ... sile la bawak carry forward ke tahun depan yerk ... sekian maklum ... hihihi ... ape azam tahun baru ek ??? ... rasenye macam banyak jek ... paling penting ... tahun baru nak kene bina idup baru ... almaklum la ... setelah tahun 2009 ni ... banyak sungguh dugaan yang menimpa ... mujur TUHAN terus bersame kami untuk menempuh segalanyer ... AMIN~

di harap juga semoga tahun depan bakal membawa seribu kebahagiaan & kegembiraan ... no more sedey2 la ... cukup2 la suda tertonggeng terbalik sepanjang tahun 2009 ni ... cume tumpang gembire sebab ramai kawan2 sudah mengakhiri zaman bujang mereka ... wahhh ... paling saye teruja ... mahu menunggu 'big day' seseorang ... wah ??? ... sapekah orang e2 ? ... hik hik hik ... yes ... sungguh teruja ... die pon awal2 da booked saye suh datang wedding die nanti ... insyaALLAH ... :)

cume bile tahun baru nak berganjak ni ... saye ditimpa satu soklan oleh seseorang ... apekah ??? ... adoi la budak ni ... aku pulak tak pasal2 jadik pakar kaunselor dier ... ade ciri2 kah saye ini ? ... kui kui kui ... diri sendiri pon berterabur ... mau ade ati ka jdi kaunselor ... hak hak hak ... sengal sungguh la kamu ni tapi disebabkan kamu kawan saye dan kamu seorang yang menyenangkan ... takpelah ... saye relaaaaaa memberi ape yang termampu ... hihihi ...

di malam hening beberapa ari yang lalu ...

' neklah penah benci orang x ? mean, tak suke ke ape ke ? '

aik ? ... soklan apekah ini ? ... huk huk huk ... owh ... saye dengan penuh yakin dan pasti terus menjawab ...

' owh .. penah tapi sekejap ... tak lame '

bohong la kan kalo kate tak penah ... mesti lah penah tapi e2 dulu ... sekarang tidak lagik ... sekarang ni saye jenis mara sekejap2 jek ... jangkit agaknye ngan chenta ati sayer ... pastu ... esok2 saye ok la ... macam biase ... watpelah nak benci2 orang ni ... tak bagus2 ... yessss ... e2lah saye yang sebenarnyer ... saye memang tak suker benci2 orang ni ... bukan nak kate saye ni baik umat or ape seangkatan dengannyer ... tapi tu la ... bagi saye ... watpelah idup ni nak benci orang ... bukan best sangat pon ... nanti idup tak tenang & ati tak tenteram selamenyer sebab ati kite penuh dengan sifat kotor ... tak ke bagus namenyer ? ... kitekan idup hanye sekalik ... bukan dua kali ... apetah lagi tiga kalik ! ... hik hik hik ... so ... takderk motif la saye nak benci2 orang ni ...

setakat tak suke ke ape ke ... standard la tu ... mane ade manusia sempurna kan ? ... btol tak ? ... bukannye aper ... adelah sekali dulu tu ... saye benci ngan seseorang ... ntah la ... cube untuk membunuh perasaan benci tu tapi tak leh ... mungkin sebab ... hmmm ... cite lame ... malas nak ungkit ...!

lame jugak la ... mase tu memang tahap meluat giler ... tengok gambe ke ape ke ... apetah lgi dengar name ... rase trus membara2 ... geram sungguh la ... paling sedey bile saye dapat tau ... die jadik cmtu sbb die salah paham ... biaselah ... mulut manusia kan ... die ni cepat buruk sangka ... pastu suke tafsir sendiri tanpa usul periksa or tanye sendirik ... ini lah akibatnyer ... sudahnye ... dekat dua tahun jugak ... rase benci tu ade dalam diri sayer ...

sehinggalah satu ari tu ... die sms saye ... ntah mimpi ape ... saye trkejot ... tapi takpelah ... mase tu pon ... saye da tak ingat sangat da atas ape yang da jadik ... kiteorg borak cm biase ... until la die say sori and saye say sori gak ... and u know wut ??? ... kiteorg jadik close after tu ... miracle kan ? ... btol la ape orang cakap ... kdg2 musuh kite sndiri leh jadik kawan baik and sebaliknyer ...

tapi alhamdulillah ... selepas kejadian tu ... saye dapat rase kehidupan saye lebey tenang & teratur ... yesss ... e2 yang saye rase ... mungkin tu la ... sebab ade sifat benci tu ... idup huru hara ... jangan la igt diri awak tu bagus sangat nak benci2 orang! hik hik hik ... belajar la jadi pemaaf ... tak kemane nye sifat benci2 tu ... tak bagus !

erk~ ... tak kuase aku ... eyh ... macam da kua topik je ni ... hik hik hik ... yang kawan saye ni lak ... die cakap ... die benci seseorang ... benci tahap giler la ... saye pon takdelah gatal nak tanye lebey2 ... kang kate menyebok lak ... jage tepi kain orang ... so ... saye pon takde lah bertanye lebey lanjut ... cume die cakap ... die tengah berusaha nak buang rase benci tu and nak belajar jadi lebey pemaaf ...

yelah ... kekadang bile orang da wat sesuatu yg leh wat kite rase mara ... akan timbul rase benci kalo kite sendiri tak berjaye kawal emosi ...tambah pulak ... setiap kali manusia ni ade rase benci ngan manusia len ... geng2 setan akan bertepuk tangan sebab mereka berpesta dapat melaga2kan sesame manusia ... sebab e2 tugas mereka ... mahu memusnahkan manusia ke ari kiamat ... hmmm ... pikir2 kan la ...

so ... nasihat saye kat kawan saye yang sorang tu ... saye cume cakap ... e2 usaha sendiri ... kalo boleh jangan la benci2 orang ni ... idup kite tak kan tenang sampai bile2 ... belajar jadik pemaaf ... bia la ape orang nak cakap ke ... buat ape ke kat kite ... bia jek ... jangan ade rase benci2 ni ... sebab e2 hak dorang ... lantak dorang la nak wat ape pon ... cume jangan simpan perasaan benci tu ... e2 je la yang mampu saye nasihatkan untuk die ...

idup kene enjoy ! ... kalo orang len tegur untuk kebaikan ... tak salah untuk kite terime ... bukannye dengan kate orang tu macam bagus sangat ke ape ... manusia ade hak untuk bagi pendapat ... terpulang pada orang yang menerimenyer ...

dan prinsip saye ... still macam dulu ... tetap samer ... orang suke ke ... tak suke ke ngan sayer ... lantak la ... saye tak kesah ... hak masing2 ... saye langsung takde kecik ati ke ape ... kate hak masing2 untuk bersuare kan ... kite pon bukan leh puaskan ati sume orang ... ye tak ???? ... wat tak tau suda ... saye pon tak minta untuk orang sume suke kat sayer ... hik hik hik ...

yang penting ... saye da wat yang terbaik ... hihihi ... untuk mereka yang penah terase ... saye mohon maaf ... terpulang mahu maafkan atau tidak ... pentingnye ... salam kemaafan sudah dihulurkan ... hihi ... okeyh ! .... terpulang mahu memaafkan atau tidak ... :)

oh ya ... tak lupe juga wat seseorang yang penah mendoakan yang buruk untuk saye suatu ketika dulu ... saye memang takkan luper ape yang die penah cakap kat saye dulu ... die mendoakan saye tidak bahagia bersame chenta ati sayer ... malah die juga penah mendoakan saye putus tunang dulu ... dan ...

nahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!

doa kamu tidak dimakbulkan TUHAN !!! hik hik hik ... tu la ... busuk ati sangat ... kan da padan muker ... kui kui kui ... ape yang kamu doa untuk saye tu ... jadi sebaliknyer ... saye BAHAGIA dengan kehidupan saye sekarang ... sangat bahagia yang tidak terhingga ... sebab saye suda ade ikatan yang sah ... kamu ??? ape yang kamu ade sekarang ? ... owh ... tak kose nak sebok hal ko ! ...

untuk manusia berhati busuk e2 :

* walaupun kamu mendoakan yang buruk pada saye , saye takkan membalasnyer ... saye da lupekan pon ... jangan risau ok ... worse come to worse ... saye doakan kamu bersame chenta kamu tu ... harap impian kamu mendiri masjid bersame chenta kamu dimakbulkan *

(^-^)


December 19, 2009

* genting ? singapore ? *


genting theme park ? wahhh ... besh ... besh ... besh ... seronoknyer ... rasenye last time datang ctu dua tahun yang lepas ... hihi ...

tapi kami planning jugak nak ke cni ....


singapore !!!!


wah .... kali ni pegi ... kami tdo sner ... seronoknye travel ngn kwn2 ... hihi ... berlagak macam bujang seh minah ni ... hihi ... kalo jadik ... cnfirm seronok sbb tdo sne kt umah nenek member sorang ni .... wahhhhhhhhhhh ...


* sejak kembali idup 'single' ni & mengelak rse buhsan ... inilah kejenyer! *


vacation ... vacation ... vacation ... vacation ....


paling tak saba ... nak travel europe ngan chenta ati ... opsss !!!

* europe ... here i come ... hihi ... *

December 18, 2009

* salam maal hijrah *

eyh ? ape motif ni ? tajuk da la salam maal hijrah tapi tetibe kua lak pic abaya ni ... hihi ... takderk motif pape pon ... kebetulan rini saye rajin untuk tengok abaya yang ade kat internet ... almaklom la ... saye kene mempersiapkan diri saye untuk kua ber'abaya' begini bile saye berade di sne nnt ... lgpun memang chenta ati saye sudah pesan ... * fesyen2 leh tapi still kne pakai abaya kat lua bile kua g memane * ...

ermmm ... bagi saye sendiri ... takdelah jadi masalah besar pon ... lgpun kt cni ... di kala saye student uitm dulu ... rajin jugak saye menyarungkan jubah & boots kala ke kelas di waktu arian ... hihi ... eyh ... saye sudah berubah kah ? ... mungkin ... tapi seronok jugak pakai jubah ni sebenarnyer ... takdelah panas mane pon ... hihi ...

dan disebabkan saye kene ber'abaya' nanti ... e2 yang saye dok gatai tepek picas2 abaya ni ... chomey kan ? ... cantek2 fesyen abaya yang ader ... paling saye suke ... tiga2 design ni la ... paling atas tadi ... abaya fesyen dari morocco ... ade hooded tau ... kelasssss gitu ! ... igt sweater je ke ade hooded ... hihi ... dan yang bawah ni .... abaya leisure ... nak bersantai ... leh la pakai abaya ni and paling saye suker ... design paling bawah skali ... design kelawar ! ... mantapssss beb ! ... cun giler ... nice sangat2 ... saye suker ... rase makin teruja nak beli abaya banyak2 kt sane bersame chenta ati ... ritu saye mintak tolong die belikan abaya untuk saye selai dua dulu tapi katenyer ... die tak mahu ... die mahu tunggu saye sampai dan leh kami wat aktiviti shopping bersamerrrr borong abaya kat sner nnt ... owh ... sungguh teruja !!!


* abaya ni nmpak cm sporty sket *



* my feveret! *

hmmm ... so sekarang ... saye hanye menunggu mase & menghitung hari untuk ke saner ... rase sungguh teruja ... tapi paling xbesh ... mestilah saye kene merempuh flight yang lame ... sorang2 lak tu ... mau mati kutu saye dalam flight ... memang saye tdo je la dalam flight ... hihi ....

dan sempena tahun baru islam ni ... saye mengharap ... tahun baru ni TUHAN terus memberi kami rezeki yang tidak terhingga ... paling saye mengharapkan ... tentulah penyambung generasi kami ... rase tak saba ... mudah2an ade rezeki buat kami nnt ... juga moga TUHAN terus pelihara kerukunan rumah tangga kami dan juga terus beri kami ketabahan & kesabaran dalam menempuh ujian mendatang ... AMIN ~

* salam maal hijrah sumer! *

December 13, 2009

* baru! *


wah ? ... comey x kete ni ? ... sungguh chomeykan ... ermmm ... kete baru ... eyh ... takdelah ... manelah mampu nak beli kete ni kat cni ... hihihi ...

cumer ... sejak kami terpakse membina smule idup baru ni ... kami sudah merencana mase depan yang lebey baik ... lagi pulak ... alhamdulillah ... rezeki kami bertambah baik ... syukur alhamdulillah ...

sumer ni masih dalam perancangan ... disebabkan chenta ati saye baru jek berhijrah ke jeddah, saudi ... kami dalam perbincangan lagi untuk mencari apartment untuk disewa ... kete ... dan macam2 lagik ... paling penting ... saye berdoa agar rezeki saye jugak murah di sane ... saye mahu membina kerjaya di tempat orang! ... wahhhhhhhh ??? ... satu pengalaman baru ni ... nasib baik saye mendapat sokongan penuh dari chenta ati sayer ... die tak menghalang saye untuk bekerja ... besh2! ... so ... sekarang ni ... saye menghabeskan mase thru website company yang berkaitan ... die suggest saye kje satu company ngan die jek ... tapi tak tahu la ... tengok keadaan ... mungkin kot ... rasenye satu company ni ... lagi bagus ... senang kami nak g keje same2 ngan balik keje same2 ... takdelah boring ... hihi ... lagipun e2 nasihat dari staf2 company die kat sane ... beruntung jugak sebenarnyer bile kite kawen ngan orang yang bidangnye lebey same ngan kite ... sebab wujud keserasian kot ... pastu leh tukar2 idea ... paling best bertekak kalo idea tu tak same ... hak hak hak ...

sekarang ni ... kami da dapat carik umah dekat area office die jugak ... rumah yang memula kami dapat tu ... sangat la dekat ... 5minit da sampai office ... kire tak payah la nak redah jammed ke aper ... owh tidak ... chenta ati saye gtau ... jeddah tak same ngan dubai ... dubai hectic giler ... kat sane lebey tenang ... mungkin sebab kawasan tanah suci kot ? ... dulu mase saye g dubai tu ... traffic dier ... mak aiiiii ... saye ingat KL terok tapi dubai lagik berganda2 terok dari KL ... huk huk huk ... tapi kalo da kate chenta ati saye yang kat jedaah lagi tenang .. bagus la ... kami bukan suke pun redah hectic traffic ni ... huhuhu ...

yang pasti ... kat sane ... kami memang kene ade transport sndirik sebab teksi terlalu mahal ... e2 yang kami survey dulu ... kete ape yang mahu kami beli ... beli la ... nnt leh bawak balik malaysia ... sebab tu la saye post pic kete kat atas tu ... hihi ... sebab saye gtau chenta ati saye ... beli la kete yang susah nak jumpe kat malaysia ... baru orang jakun sket ... hak hak hak ... dan kete kat atas tu ... memang la ... tak masuk malaysia ... ritupun ... chenta ati saye kate ... skali jek die jumper ... saye lagi la lom penah nampak kete model mazda yang e2 ... even saye dok pasir gudang ni and kerap2 berjalan di jb ... saye lom penah nampak lagi model ni dari singapore or jb sendirik ... mungkin faktor harge kot ? ... tapi kete ni kalo kat jeddah ... harga tak la semahal kat malaysia ... =)

hmmm ... tapi sumenyer masih terlalu awal lagik ... kami still kene survey dan survey dan survey ... paling besh ... chenta ati saye gtau ... lesen leh convert!!! ... wah ... seronoknyer ...!!! tak susah2 amek lesen kat sane lagik ... hihi ...

kalo dier ... lagi la suke ... lagi pulak ... even die takde lesen B full malaysia untuk bwk moto besar .. die tetap leh convert lesen B full yang die amek kat dubai dulu ... owh ... die sangat la teruja untuk mendapatkan motobesar die macam die beli kat dubai dulu ... huk huk huk ...

dan sayerrrr ??? ... owh saye tak kesah ngan moto besa yang die mahukan e2 sbb sejak saye ke dubai and saye naik moto besar die dulu kat sane ... saye pun jadi jatuh cinta ngan aktiviti yang satu e2 ... same2 doa k abie? insyaALLAH ~

* graduated! *



wah? saye sudah graduated la cume lom konvo lagik ... ritukan ati saye berdebar2 sebab result nak kua ... i tot that time ... result will be published around 10 pm but sudenly, got know that result kua around 5pm ... ahhhh ... sudah ... lagi menggeletar kaki lutut nak g checked ... huk huk huk ...

tapi alhamdulillah ... segala debaran sudah selesai ... result saye sangatlah memuaskannnnn ... saye sungguh hepi ... hihi ... sampai sungguh excited sampai saye trus chenta ati saye di Jeddah! ... wah ... saye sungguh teruja la kamu ... tak pasal2 saye tuntut adiah kt chenta ati sayer ... hik hik hik ... wahhhhh ??? ... best ni ... best ni ... time mintak adiah la best ... at least saye mintak adiah ... bersebab ... bukan saje2 ... huhuhu ... wallah weh!!!

takdelah ... taknak nanti ... orang dok kate yang saye ni macam takde keje ... asik nak mengabeskan duit laki sendirik ... helllooooo ... i xpenah kikis okeyh ... cube la tanye die sendirik ... dari dulu saye kawan ngan dier ... ade ke penah saye mintak2 nak e2 la nak ini la ... kire macam men order jek ... tak penah la beb! ... tengok orang la ... jangan hanye nak pandai menilai dari luaran ... huh! * eyh, emosi lak di pagi ari! hehe *

owh abie ... akan ku tuntut adiah e2 cume saye berkire2 ni ... mahu aper ? ... die suggest saye beli sesuatu yang memang da lame sangat saye inginkan ... tapi bile pkir2 balik ... rasenye e2 bukan keperluan saye kot ... cume kemahuan ... yang saye cakap kat die ritu ... saye mahu duit yang die nak beli barang untuk saye tu ... saye mahu die simpan ... wat beli umah impian kami tu ... wahhhh ... terujaaaaaaaaaanyer! =)

tak saba nak rase dok umah sendiri ... pastu design interior die sendirik ... wallah weh!!! ... pasti syiokkkk ... insyaALLAH ... AMIN~

December 10, 2009

* ati berdebar2 *

kenape yek saye letak logo uitm ni ?????????????????? nak tau tak kenape ?????????????????? sebab ...

* result nak kua! *

dush ... dush ... adoi la ... macam ni la rasenyer bile final nak dekat or result nak kua ... ati da berdebar2 ... moga segalanye berjalan lancar ... takot sei ... macam2 da dok pikir nih ... huhu ... diharap sume student berjaye ... gud luck guys!!!

December 9, 2009

* rumah impian! *


* the Garden Park Homes *

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ??? ... namenye pun da cukup mewah ... hehehehe ... inilah rumah impian kami berdua ... cantek takkkkkkkkkkkkkkkkkkk ??? ...

time tengah buhsan ni la ... saye gatai thru website Cahaya SPK tu ... dan saye amat terpegunnnnnnnnnnn okeyh ????? ... rumah2 kat citu design nye sumer ... memang cayalahhhh!!! ... memenuhi citarasa kami berdua ... lagi pulak ... hubby saye memang seorang yang sangat fussy dalam memilih design umah ... nak wat cmne ... kerjaya pun bergelumang ngan design !!! ... erk~

suke sangatttttt la kalo dapat beli umah kat citu ... memang lagi bersyukur kalo impian kami yang satu ni tercapai ... insyaALLAH ... AMIN ... wahhhhhhhhhhh hubby ... saye sungguh teruja mahu memilikinya bersame anak2 yang bakal lahir nanti ... sungguh aman & damai la ... paling syiokkkkkk sebab ade park kat situ ... ngan clubhouse lagik ... owh ... !!!


tengok la masterplan kat Cahaya SPK ni ...


dan juga site plan ...



dan paling penting ... mestilah design umah impian kami ni ... =)



memang kebabom laaaaaa ... ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ... harap2 segala apa yang kami rancang untuk mase depan ni ... akan sentiase diberkati & dirahmati olehNYA ... AMIN~

doa2kan la ... =)

* rumahku syurgaku *


thanks buat kak tasha yang banyak memberi kami nasihat & tunjuk ajar tentang erti kehidupan sebagai hubby & wifey juga dalam soal mahu mengumpul harta buat kami ...


p/s : kalo dia bace entry yang nih ... cnfirm die senyum sendiri ... mau die terus teruja untuk kumpul duit ... hihihihi ...

December 8, 2009

* sepi *

masuk rini ... da dekat seminggu lebey da saye melalui rutin kehidupan tanpa dia ... ermmm ... rindunyer ... rase sepi sangat ... buhsan ... tak tau nak buat aper ... nasib la saye punya teman baik : han yang selalu ade untuk saye di cni ... kebetulan lak ... die tengah abeskan cuti tahun ni ... sebab katenyer ... cuti die berlambak lagik ... makanya ... bos die suh la cuti ... hihi ... * time kaseh han! *
mase terluang ni ... untuk mengelakkan dari saye terus rase buhsan tanpa die ... saye banyak keluar ... tengok muvie la ... jalan2 ... shopping2 la ... hihi ... duit da takde pun mau sebok shopping lagi ka? ... baru ritu saye shopping kat ARIANI ... sebab ade sales ... ok la ... nasib ade sudi yang teman saye menghabiskan duit ... erk?~ ... huhu ...

ritu mase saye anta die kat KLIA ... jadi isu sebab sumer pelik tengok saye tak menangis pun ! ... wajib ke mende tu ? ... adekah dengan mengalirkan air mata dapat mengukur ape yang saye rase di dalam ? ... hmmmm ... die sendiri pun tak menangis jugak ... eyh ? ... ade ... nangis sket2 jek ... saye ni bukan la tak nak menangis ... tapi ... hmmmmm ... die je yang tau ape yang saye rase ... tak mau la nangis2 ni ... keadaan mengajar saye untuk belajar mengawal emosi ... mungkin juga sebab sesuatu untuk saye jadi kuat aritu ... huhuhu ...

sekarang ni ... bile die takde ... saye jadi macam tak tentu hala ... segala2nyer jadi buhsan untuk saye ... mane taknyer ... sejak die balik malaysia after die balik dari dubai bulan februari lepas ... kiteorang ni dok melekat jek memanjang ... macam2 da aktiviti yang kami wat same2 ... paling besh saye ade kawan untuk saye g mall ... saye ade pengkritik terhormat bile saye shopping ... segala2nyer die la ... die sentiase ade untuk sayer ...

even kadang2 kami selalu gado tapi biasenyer ... kami gado tak lamer la ... adat la kan? lagi pulak ... bile saye noticed yang kami lame tak gado ... saye mulalah nak carik pasal ngan dier ... nak tahu kenape ??? ... sebab saye suker tengok die dok pot pet pot pet kat sayer ... syiokkkkkkk ... nanti macam2 kua dari mulut die tuh ... hihihi ...

sekarang ni bile time nak tido malam la saye paling buhsan sebab saye takde kawan nak tido ... takde sape da saye nak cite malam2 sebab rutin arian kami sebelom tido ... mesti kiteorang dok cite2 dulu ... tak pun dok sok sek sok sek psl sesuatu ... hihihihi ...

kadang2 saye rase die da macam budak2 da ... da macam terikot ngan perangai sayer ... hik hik hik ... tapi die pun same pe ? ... huhu ... alaaaaaa .. die tu kan ... nampak je macam serius or takde perasaan depan orang tapi kalo da berdua ngan sayer ... mak aiiiiiiiiiiiiiiiiiii ... ops! ini rahsie ... tak le cite lebey2 ... nnt saye dpt gegetan chenta kat 'tmpt public' ... huk huk huk ...

ermmmmm ... tugas saye kat cni ... hanyelah menunggu dan terus menunggu ... owh biebie ... bilelah iqamah nak siap ni ? ... tak saba nak stay tugether macam kat malaysia ni ... nak masak untuk B ... layan B dok komen2 bile ARSENAL menang or kalah ... or bile B slalu cite tentang harapan & impian B untuk mase akan datang ... paling suker bile B bersuara : *yayang, bile rezeki kite nak ade? * ... erk? ... hope segalanyer berjalan lancar ... AMIN~

* kebahagiaan e2 sentiase milik kami berdua & sentiase bersame kami *

December 5, 2009

* 1st year ANNIVERSARY!!! *

ermmmm ... rasenye da terlalu lame sangat tak update blog nih ... cian kat ye ... biaselah ... sejak menjalani kehidupan sebagai bini orang ni ... kadang2 membataskan terhad untuk bebel2 kt cni ... lgi pulak ... kami berdua ni kaki merayap ... kalo tak merayap pun ... saye ni da gile berkebun kat fesbuk ... e2 yang sampai tak hengat nak update blog ni ... ikotkan banyak sangat bende nak post kat blog tapi terase macam kemalasan la pulak ... hehehe ...

dan arini tau kenape saye kuatkan semangat jugak untuk update blog ? ... sebab ... rini 1st year anniversary saye dan hubby terchenta !!!! wahhhhhhhhhhhhhhhh ??? sekejap je kan da setahun ... rase baru jek kawen ni ... hehehe ... owh ... sungguh excited okeyh bile da 1st year ni ... hehe ... bile da genap setahun ... misi kami mestilah mendapatkan 'hasil' antara azman & nailah ... huhuh ... bile la rezeki kami nak sampai ni ... dok berdoa jek siang malam biar TUHAN kurniakan kami rezeki tapi nampaknyer ... rezeki lom sampai lagik ... mudah2an akan datang !!! AMIN~

jom kite imbas rentetan peristiwa antara saye & hubby terchenta :

.:: February 2007 ::.
mase ni la saye kenal hubby saye atas sesuatu perkara ... hehehe ... mase tu memang takde terpikir pun nak berchenta tapi tu la takdirnyer ... dari cni la ... kami berjumpa seterusnye berdating tak kire mase ... asal free jek ... mesti dating la ... mase tu saye keje kat penang ... die lak kat bangsar tapi jarak tak menjadi masalah wat kami berdua ... hehe ... setakat KL-PENANG tu ... tak jadi hal la ... hehehe ... =p

.:: June 2007 ::.
mase ni adalah yang paling berdebar2 sebab die bawak saye balik jumpe maknye di kampung ... ayoyoyoyoyo ... mase ni takyah cakap la ... macam2 dalam kepala ... takotnye ... tapi alhamdulillah ... segala2nyer berjalan lancar ... paling best ... kampung die dikelilingi sawah padi !!! cantek sangat ... dapatlah jugak merase kehidupan kampung ni ... da lame sangat teringin nak tengok sawah padi ... last2 ... saye dapat seseorang yang family nyer dok di kawasan sawah padi ... ajaib kan ? hehehe.

.:: July 2007 ::.
owh tidakkk ... mase ni paling tragis sebab die syiuhhhhhhh terbang ke dubai ... di samping menambahkan pengalaman ... di samping e2 jugak la ... mengumpul duit ... tapi mase ni kami takde misi lagi nak kawen ... hehehe ... dari cni la bermula perchintaan jarak jauh kami ... jumpe memang jangan harap la ... setakat sms ... call ... YM ... macam tu je la ...

.:: April 2008 ::.
owh ... bulan ni bulan tak dirancang untuk kami bertunang ... huhu ... segala2nyer berlaku gara2 pak long saye yang tetibe memandai memberitahu mak saye yang hubby saye mahu bertunang ngan sayer ... huk huk huk ... tapi bagus gak ... kalo tak kerana mereka ... tak tahu la kami berada dalam keadaan sekarang ni ... hehehe ...

jeng ... jeng ... jeng ...

dan akhirnyer ...

.:: December 2008 ::.
kami kawennnnnnn !!!! yeahhhhhhh !!! alhamdulillah ... berkat kesabaran & ketabahan die mencarik duit untuk kami berkawen ... kami berjaya melakukan nyer ... bulan ni la kami disatukan ... owh .. sungguh bahagia okeyh! ... terase segalanye macam mimpi ... tak sangka sebenarnyer saye akan berkawen dalam usia muda ni ... chewahhhhh !!! hehehe ...

.:: Januari 2009 ::.
mase ni musim huneymun wat kamiberdua ... walaupun mase tu sepatutnyer saye ade kelas ... saye tekadkan jugak ati untuk syiuhhhhhh ke dubai ... wahhhhhh !!! ... sunggu seronok ... tapi sebelum ke dubai tu ... die dengan baik ati telah membawa saye huneymun di pulau pangkor, malaysia .. haruslah huneymun di negara sendirik dulu kan sebelum ke tempat orang ... hehehe ... =) ... macam2 aktiviti yang kami wat di dubai ... dari shopping sampai la melawat tempat2 yang menarik ... paling seronok mestilah bershoppingggggggggggggggggggg !!! ... owh dubai memang syurga membeli belah ... dengan harga yang murah untuk barang yang sangat branded okeyh? !!!

.:: February 2009 ::.
mase ni ... hubby saye kembali ke malaysia setelah dubai mengalami masalah ekonomi yang terok !!! ... uh .. dugaan sungguh untuk orang yang baru berkawen ni ... hehehe ... tapi kami seperti biaselah ... dugaan tetap dugaan tapi idup perlu diteruskan ... bile balik malaysia ... hubby saye teruskan la usaha die untuk menampung kehidupan kami dengan mencari keje kat cni tapi nampaknyer .. ternyata ... rezeki die masih untuk berbakti di lua negara cume kali ni berbeza sket sebab atas masalah2 tertentu ... hubby saye di post untuk bekerja di penang dahulu sebelum syiuhhhhhhh ke saudi ...

.:: March 2009 ::.
mase ni la hubby saye kembali bekerja seperti biase di penang dan die telah diberi untuk stay di apartment dekat batu feringgi ... wahhhhhh ... sungguh seronok ... mase ni ... boleh dikatakan ... hampir setiap minggu saye akan cepat2 ke penang bile tibe ari jumaat ... hehehe ... mase kami banyak dihabiskan bersame berdua la bile die kje kat penang ... tapu rutin aktiviti mestilah tengok muvie ... hehehe ... segala muvie kami tengok ... up to date okeyh? =)

tapi kebahagiaan kami tak lame ... orang tua2 kan selalu cakap ... orang baru kawen ni ... dalam satu mase tu ... TUHAN akan betol2 duga ... mungkin untuk tengok sejauh mane masing2 mampu harungi alam umah tangga tu ... dan kami tak terkecuali bile ...

.:: June 2009 ::.
Bulan ni memang takkan dilupekan sampai bile2 ... kadang2 bile teringat ... sayu je rase ... bulan ni la kami kemalangan terok ... kete yang selalu menemani kami dari zaman berchenta dulu hancur terok & tak dapat diselamatkan lagi ... huk huk huk * biebie, nak nangis ... rindu kat WPN! * ... dan hubby saye pulak hampir dua minggu terlantar kat hospital fatima ipoh ... mase ni saye hampir sangat kehilangan die ... mujur TUHAN masih beri kami peluang untuk bersama & memperbaiki segalanyer ... hubby saye patah tangan kiri ... patah peha kanan ... retak bahu dan tulang rusuk ... lapisan paru2 die pecah ... owh tidakkkk ... kuat tak kuat ... saye kuatkan jugak ati jage die selame die kat hospital ... sangat trauma ... hebat sungguh dugaan TUHAN untuk kami ... mujur hubby saye banyak memberi kekuatan & semangat untuk saye harungi bersamenyer ... * time kaseh abie! *
.:: July 2009 ::.
belum sudah kesedihan kami sebab kemalangan kami tu ... TUHAN terus uji kami dengan kehilangan adik hubby saye, MOHD HAFIZ KAMARUDIN ... mase tu ... sukar sangat nak percaya tapi e2kan takdir TUHAN ... kami menerimenya dengan redha ... hanye KENANGAN yang buat kami selalu dekat dengan arwah ... moga rohnya terus dirahmati dan dicucuri rahmat ...

dan setelah hampir 5 bulan untuk hubby saye sembuh dan menjalani terapi ... akhirnyer ... TUHAN memberi kami rezeki yang sungguh nikmat ... hubby saye berpeluang untuk bekerja di saudi ... yang juga dekat dengan RUMAHNYA! wahhhh ??? sungguh seronokkan ??? bukan sumer dapat peluang macam ni ... TUHAN mempermudahkan lagi untuk kami berkunjung ke RUMAHNYA ... alhamdulillah ... =)
misi kami yang seterusnye juga ... mahu 'syurga' untuk tempat kami berteduh bersama anak2 nanti ... lokasinye kami da pilih dan ternyata kami berdua tersangat la berpuas ati dengan tempat tu ... harap2 impian kami yang ini akan termakbul olehNYA ... moga TUHAN memberi kami keizinan untuk memiliki 'syurga'e2 ...
untuk abie terchenta :
hepi anniversary sayang!
thanks for being the greatest hubby of mine!
i luv u so much ever n ever!

October 22, 2009

* proses transform! *


owh ... saye telah lupe untuk meng'update' tentang babyCOMMOT saye ... almaklumlah ... ritu tersangat la bz sampai lupe nak update kt blog ... untuk pengetahuan sumer ... saye sangat la tak jadi dan mungkin juga belum ade rezeki untuk meng'drive' honda jazz yang dulu saye penah katekan e2 sebabnyer ... paling utama ... pihak bank dok dolak dalik sane cni and tambahan lak ... saye sangat la tak larat untuk tunggu dalam mase jangka yang lame untuk dapat kete ... lagi pulak ... pada masa sekarang ... musim ujan panas sangat la tak menentu ... cukuplah ade sekali tu ... saye merempit dan terpakse meredah ujan untuk pergi membuat kje sekolah die umah sewa saye tu ... huk huk huk .... * pening wooo kene ujan! *

dan setelah menimbangkan banyak perkara ... sebab terlalu sangat banyak dugaan untuk memiliki jazz tu kami akhirnyer amek keputusan untuk amek generasi kedua myvi putih kami * yeayyyyyyyyyyyy !!! * ... ape lagi la kan ? ... saye terus contact kak tasha la * thanks kak tasha * ... dan tanpa menunggu lame ... hasil usaha kak tasha ... tak sampai 24jam ... loan pun approve and lepas beberapa ari ... kami pun berjaya memiliki myvi putih generasi kedua kami ... yahooooooooooooo !!!

untuk myvi generasi kedua ni ... kami memilih untuk amek no plat yg same tp huruf yg berlainan ... dulu WPN 8717 tapi sekarang WSX 8717 ... yesssss !!! ... sangat gembira dan teruja tapi ati saye tetap sangat la rindu ngan WPN tu ... huk huk huk ... sedey la ~

hmmm ... tapi takpelah ... mungkin bukan jodoh kami lame2 ngan WPN tu ... hehehe ... la ni ... sejak da ade WSX tu ... chenta ati saye seperti biase lah ... eyh ? ... die sorang je ke ? ... bukan saye skali ke ? ... hik hik hik ... kami berdua ape lagi la kan ? ... dok keje transform babyCOMMOT jadik cun laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ... tunggu ape lg kan ????????? =)

proses pertama skali kami wat ... we all tinted dulu la cermin tu ... tapi e2pun tinted biase jek ... atas usaha kak tasha sponsored tinted kete tu ... takpelah ... jimat sket ... =)

dan kemudian ... pada semalam ari ... chenta ati saye telah membawa saye shopping ke satu tempat yang lain daripada yang lain ... sangat istimewa tau ... untung saye jadik bini dier ... lalalalalala ~ ... die bawak saye shopping kat cni ...


* kedai jual sport rim kt klang *

haaaaaaaaa ??? ... bestkan ???? kan ? kan ? kan ???? ... suke saye ... sangat teruja tengok banyak gile sport rim kat cni dan saye ape lagi kan ??? ... jadilah sangat rambang untuk memilih sport rim untuk generasi kedua ni ... yang pasti ... pilihan utama mestilah sport rim yang kalenye putih ... kalo say epilih putih ... lagi senang ... tapi memule tu ... saye berkenan kat rim 17 inch tapi chenta ati saye tak bagi da nak pakai 17 inch sbb faktor2 pengalaman dulu ... huk huk huk ... agak sedey sebab saye memang suke kalo pakai 17 inch ... nampak sangat smart okeyh? ... hehehe ... tapi apakan daya ... nak tak nak ... saye terpakse jugak memilih sport rim 16 inch ... jadilah kengkawan ... janji smart n chomey ... paling best dapat tayar falken ... dan operasi pun bermule ....


* generasi kedua myvi putih kami - babyCOMMOT *


* ni b4 pasang sport rim baru *


* mase tayar sume da cabut n psg spring baru *


dan setelah menunggu hampir sejam akhirnyer ....



yeayyyyyyyyy ... chomey da sket babyCOMMOT kami ni ... dan after da bayar sumer ... saye sempat seloroh kat chenta ati sayer ...

' biebie, tukar la spoiler tu .. tak chomey la ... nak spoiler macam dulu .... '

erk~ ... yang die hanye tergamam ... hahahahahaha ... padan la muker ... sape suh ajar saye pasal kete ni ? ... hik hik hik ...

dan bukan tu jek yang saye mintak ... saye jugak mintak ...

- nak lcd screen
- nak lampu blkg passo
- nk enjin turbo passo
- nak bonet passo
- nak body kit passo

haaaaaaa ... ayork ... tak tauuuuuuuuuuuuu ... hehehehe ... =)

* big apple *


akhirnye dapat jugak saye makan ini ....



setelah hampir berbulan lamenye saye bercita2 mahu makan donut ini ... dan baru arini saye berjaya memujuk chenta ati saye untuk beli donut ni .... =)



yummy2! sedapnyer ... saye puas ati!

October 18, 2009

* wda & K big day *


da lame sebenarnye nak update blog ni pasal wedding budak dua orang ni tapi asik tak berkesempatan sebab bz and ngan takde bape mud sangat untuk update blog ... tapi disebabkan arini ... saye seperti tidak ada apa2 mahu dibuat ... dan dengan rela ati ... saye teruja untuk update blog saye tentang wedding mereka berdua & siapa mereka dalam idup sayer ....

wda : saye kenal die since saye kaje kat PBSB, penang dulu ... samapilah saye resign and sambung belaja ... mule2 kenal ... saye takdelah bape nak amek port sangat tentang die or life dier hinggalah satu ari tu ... kami berkongsi cerite tentang satu perkara ... yang membuatkan kami rapat seperti adik dan kakak ... tapi biaselah ... langit tak selalunye cerah ... ade satu insiden tu ... kami yg rapat telah menjadi sangat renggang and saye pula bawa diri ke shah alam ... hehehe ... relationship tu jadi cmtu jela ... tapi tu lah orang kate ... ade jodoh tak ke mane ... satu ari tu jugak ... kak wda ni mencari saye dan kami berbincang tentang ape yang kami pernah kongsi dahulu and dari situ lah ... kami menjadi rapat semula seperti dulu dan sampailah sekarang ni ... alhamdulillah ... =) * time kaseh kak wda! *

khairul @ K : owhhh ... mamat ni sangat la bongkak ketika baru masuk PBSB ... tapi die ni sangatlah kelaka jugak dalam mase yang same ... paling tak tahan kalo die da start cakap loghat nogori die tu ha ... mau terguling2 aku dok gelak tengok die cakap loghat negeri die tu ... mse saye, kak wda dan lain2 same office dulu ... kami rajin g bekpes same2 ... asal kul 10 pgi je ... sume da dok cabut pegi bekpes ... hehehe ... mase kat office dulu ... si K ni sangat lah rajin menyakat kak wda ... suke sangat die sakat kak wda ... tak tahulah kenape ... and kak wda macam biaselah ... bile da asik kene dok sakat ... selalu nye la ... si K ni memang lebam2 la badan die kene pukul ... hehehe ... tapi sape sangka kan ... orang yang die selalu sakat tu la ... jadi sleeping partner die sekarang ni ... alhamdulillah ... * congrats K! *

dan akhirnyer ... setelah mereka berdua menempuh segala dugaan dan juga cabaran dan juga kata2 nista dari orang2 yang memang tak suke tengok mereka berdua bersame * ala ... dorang bukan tak suke tapi dengki dengan kebahagiaan orang len! * ... mereka disatukan sebagai hubby & wifey .... sukenyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ... sweet sangat ... dua2 kecik jek ... same chubby jugak ! ... * ops, jangan mara kak wda! *


* pengantin baru : kak wda & K *


saye pulak telah menjadi jemputan mereka berdua untuk memeriahkan majlis ... saye ape lagi la kan ... memang saye ternanti2 majlis mereka berdua ni ... yang saye ni ... mestilah saye datang bersame chenta ati saye kan ? ... lagi pulak chenta ati saye ni memang penah ade sejarah dengan kak wda dulu ... hehehe ... * jangan mara kak wda! wat abie jugak ... hahahaha * ....

saye sangat teruja tengok mereka bersanding atas pelamin ... lagi pulak saye gembire sebab sis wda ni dapat mengilhamkan kale feveret die mase majlis die ni ... * merah & putih * ... theme die same ngan theme wedding saye dulu ... =) ... tetibe terase macam saye ni baru je berkawen dengan chenta ati saye tu ... hak hak hak ~


* kami bersame mereka *

after perot saye da kenyang ... aktiviti biaselah ... sesi photoshoot bersame pengantin baru ... saye ape lagi la kan? ... dok posing2 sane cni atas pelamin ... tak kire ni ... padahal wat kat dewan ... orang yang kat bawah dok tengok2 daaaaaa ... ah, tak pedulik! ... hehehe ....


* saye & kak wda *

same ke ek muke saye ngan kak wda ni ? ... dulu mase keje kat PBSB tu ... ramai dok kate kami ni kembar seiras ... banyak kali orang dok tanye ... kembar ke? ... dan setiap kali diasak ngan soklan macam tu ... kami sekadar dok gelak jek ... same ke? ... agaknye mungkin sebab faktor dua2 mata besa kot ?... e2 yang dorang pun ingat kami ni kembar ... =)

dan juga ... on that day ... saye tak lupe bergamba dengan si K sengal ni ...


* saye & K *

da lepas dok salam2 ngan mereka berdua ... si K sempat berseloroh ngan saye ... * kite lumba .. sape dapat ramai anak! * ... hahahahahaha ...

saye dalam ati ... * oh , sangat teruja mau baby sendiri! *


untuk mereka :
selamat pengantin baru ...
hepi for both of u ... =)

October 14, 2009

* kata orang ... *


kata orang ... tak sume kawan tu boleh dikatakan kawan ... dan juga kata orang ... tak sumer perasaan tu akan indah sentiase ... entah lah ... setiap orang punye pendapat yang berbeza ...

lately ni ... sejak makin abes semester ... macam2 hal yang berlaku ... conflict yang tak diingini ... bukan nye nak bertindak mengikut perasaan tapi tu la ... setiap orang ... kesabarannye ade tahapnyer ...

entah macam mane ... ade satu ari ni ... aku jadi naik hangin ngan seseorang ... bukan cube tak bertahan tapi bile lihat sesuatu di depan mata ... ati jadi meronta2 ... cube jugak untuk sabarkan diri sendiri dalam hati tapi sampai lah satu tahap tu ....

macam bom atom meletup kt jepun tu ... hihihi ... =)

arghhhhhhhhhhhhhhhhh ... segala2nyer sudah dihamburkan ... dihamburkan pada seseorang ... seseorang yang aku hormati sebagai seorang kakak and orang yg paling dewasa ... entah lah ... cume ade perasaan kesal dalam diri ...

persoalannyer .. kenape die begitu ? ...

bagi orang yang da lame mengenali aku ... dorang mesti tahu ... aku ni memang seorang yang kadangkala tidak pernah ambil pusing dengan ape yang orang kata tentang aku ... even orang mara kata ku macam mane sekali pun ... aku masih mampu tersenyum ... bagi aku ... bukan aku nak jadi manusia yang seperti takde perasaan tapi prinsip idup aku ... tak sumer orang suke kat kite ... jadinye ape yang orang akan komen pasal kite ... kite terime dengan ati terbuka ...

e2lah diri aku yang sebenarnyer ...

tapi bile kalo orang macam da tak reti nak hormatkan perasaan orang lain ... perlukah aku terus berdiam diri ? ... lagi pulak bile membabitkan orang2 sekeliling ... saketnye ... hanye Tuhan yang tahu ... kali pertama ... mampu bertahan tapi entah kenape kali ni ... sumenye jadi macam bom jangka ...

da bertahun aku tak naik hangin macam tu ... menggigil2 jugak la satu badan ni meluahkan ape yang terbuku di dada ... mungkin dari satu sudut ... rasa lega dan mungkin juga dari satu sudut ... aku rase sedikit kesal ... frust pun ade gak sebenarnyer ... sebab ... sebab atas nama friendship ... hmmmm ....

susah nak cakap sebenarnyer ... tapi everything happen ... had happen pun ... and aku tak penah menyesal dengan ape yang aku da wat ... sebab aku tak suke ... orang yang selalu mementingkan diri sendiri tanpa menghormati perasaan aku atau orang terdekat aku atau kawan2 aku ...

sebab bagi aku ... mereka sume manusia ...ade perasaan dan perlu dihormati ... kenapa kite sebagai manusia tidak boleh menghormati manusia sesama manusia sendiri ? ... susah ke ? ... ke memang sangat susah ? ...

tapi takpelah ... mungkin kejadian ini sangat berharga untuk aku jadikan pengalaman hidup aku ... mungkin juga pengajaran untuk aku sendirik ... betol la ape orang kata ... kawan kite belom tentu kite leh anggap kawan yang sebenarnyer ... sebab kadangkala ... orang yang kite tak suke tu leh jadi kawan terbaik kite sebenarnyer ...

wat kawan2 yang terbaik ... time kaseh untuk friendship ini ... korang tahu sape korang dalam idup aku ... ingat ... orang cakap ... berunudur tak semestinye bererti kite kalah ... at least kite berundur dengan bermaruah ! ...

untuk die ... sorry for everything ... =)

September 30, 2009

* mendung *


arini mungkin ari mendung sedunia utk budak2 umah aku ...

mane taknyer ...

petang tadi ... aku dilanda mendung ...

gara2 berdepan dengan manusia2 yg bersikap hipokrit ... busuk ati ... penuh sifat dengki ... cemburu tak tentu pasal ...

dan bru tadi juga ...

salah sorang houzmate ku ... dilanda mendung juga ...


to amoi : be strong ok? bykkan berdoa ... aku akan sentiase doakan kebahagiaan untuk ko ...


mungkin hari ini untuk mereka ....

untuk mereka gelak ketawa puas2 ...

dan jangan lupe ....

akan datang sentiase menunggu kite ....

untuk trus beri kite cahaya kehidupan kebahagiaan yg sebenarnyer ....

.....................


akhirnyer ... ape yang saye simpan selame ni ... berkecai gak ...

saye da tak mampu ...

ape salah saye? ...

kenape perlu ade rase cemburu mereka pada saye? ...

ape salah saye? ...

sedangkan saye tak penah ade rase dengki sebesar zarah sekali pun ...

kenape perlu mereka sume bersikap begitu? ...

e2 rezeki saye dapat ...

Tuhan yang beri rezeki sumer tu pada saye ...

kenape perlu dipertikaikan oleh mereka? ...

mungkin juga ...

saye tak layak untuk idup dalam kesenangan ...

mungkin juga ...

saye tak layak diberi kemewahan ...

mungkin juga ...

saye tak layak untuk berkongsi idup dengan sape2 ...

tapi ...

bukankah perjalanan saye telah ditentukan oleh Tuhan ? ...

ati saye telah berkecai ...

hancur menjadi satu persatu ...

keadaan ini telah membuatkan saye berpikir tentang banyak perkara ...

mungkin kah ape yg saey ade sekarang ni adalah satu kesilapan? ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...