May 19, 2010

fesyen yang salahsharing is caring . terase nak share tentang bende ni pada sumer readers . sumber dari fesbuk kawan ( Bonda ) . renungkan lah :


Salam..Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau tentang perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially yg pakai shawl...mesti akan mengayakan tudung yg dipakainya dalam keadaan bersanggul.

Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic yg disertakan. Memakai tudung yg menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212"


mungkin agaknye dunia memang benar sudah makin dimakan usia or dunia sudah hampir kiamat . banyak tanda2 yang da keluar . harap2 semua umat islam mengambil iktibar . tak salah berfesyen tapi bia kene dengan hukum agama . sekarang pon kalo pompuan pakai tudung da tak rupe pakai tudung da . seluar singkat . takpon seluar ketat . baju pulak lengan pendek . takpun baju ketat . takpun, pakai tudung tapi nampak kat leher . atau pakai tudung tapi kain baju jarang sampai nampak warna kulit . hmmmm .


p/s : alhamdulillah . nasib tak terjebak dengan fesyen begini . ;)

No comments:

Post a Comment

Komen dengan bahasa yang tidak elok saya masuk tong sampah! Shukran.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...