April 27, 2011

Malaysia Dekat Di Hati : Cucur Bawang Udang


Assalamualaikum.

Aku ni kalau setiap kali online, kerja wajib aku selain Facebook, Twitter dengan Blogging, aku mesti nak pergi TENGOK BLOG MASAK-MASAK. Takpun, aku suka tengok WEBSITE RESIPI segala masakan yang ada. Semua resipi aku korek. Semua resipi aku tengok. 

Biasalah. Aku kalau tengok makanan, memang aku teruja. Macam jakun tak pernah jumpa makanan. Entah pape aku ni. Huhuhu. =_=

Aku tak ingat sebenarnya aku singgah blog mana yang ada post pasal cucur udang. Tengok gambar cucur udang kat post tu, mulalah aku kan. Over kemain! Terus dan dan tu jugak kalau boleh nak pergi buat. =_=

Tapi cucur udang kan kena ada udang, kena ada daun kuchai bagai. Kat sini kalau udang tu memanglah berlambak tapi daun kuchai manalah ada kan. Celah mana pulak lah aku nak cari kan?

Last-last ...

Disebabkan daun kuchai takde. Aku belasah buat resipi cucur aku sendiri. Itu yang aku letak nama CUCUR BAWANG UDANG! Hahaha. Aku memang suka buat resipi aku sendiri. Sebab kau paham je lah. Nak cari bahan nak buat makanan Malaysia ni, bukan semua bahan ada jual kat sini. Nak taknak, kekadang, terpaksa mengamalkan konsep CUBA DAN TAK JADI! T____T

Semalam laki beli udang. Jadinya, harini baru ada kesempatan nak buat Cucur Bawang Udang ni. Sebenarnya, DAH SEMINGGU kot aku dok cakap-cakap dengan laki aku pasal cucur udang ni. Tapi tak buat-buat jugak. Tak dapat-dapat jugak makan cucur udang ni.

Kalaulah kat sini ada gerai tepi jalan jual kuih muih ke, kan best ... =_=

Hmmm. Pe'el aku macam ni lah. SELAGI TAK DAPAT sesuatu yang aku nak sangat ... selagi tu lah laki aku kena dok NADAH TELINGA mendengar aku mintak benda yang sama banyak kali. Tak kisah lah benda yang aku nak tu sama ada makanan ke, barang ke, ajak pergi memana ke. Selagi tak dapat, selagi tu aku dok tanya hari-hari. Hehehe. ( Penat agaknya laki aku nak layan. Eyh Bie? 0_o )

Cucur bawang udang yang aku buat ni, sebenarnya, lebih kepada cucur bawang biasa tu lah. Nak buat CUCUR UDANG WARNA KUNING, pastu ADA UDANG SEKOR KAT ATAS tu, memang tak dapat lah kan sebab kalau nak buat cucur camtu, kena letak daun kuchai. Kalau tak letak, tak umphhh sangatttt!

Cucur ni pun, aku MAIN CAMPAK-CAMPAK je bahan yang ada dari esbok rumah aku. Aku campak bawang, cili merah, cili padi, pastu letak udang yang aku dah kerat kecik-kecik. Disebabkan aku ni memang suka kelainan, aku pi bubuh daun bawang sekali. 

Ahhhhhhh .. belasah! Dari daun bawang tu tak pakai dan dibiarkan berhari sampai daun yang hijau pun dah nak bertukar ke kuning, baik aku campak je masuk dalam cucur aku ni. Anggaplah sebagai penambah perisa. Hehehe.




Hasil resipi campak-campak. Nasib sodappppp!

Dok tengah sedap menggoreng cucur ni, bila masuk trip kedua nak goreng, tetiba aku tengok MINYAK MACAM DAH TAK BERBUIH-BUIH. Aku ingatkan api aku TAK CUKUP BESAR ke apa kan. Sekali, bila aku tunduk check kat tungku api tu ...

Boleh pulak GAS HABISSSS! Memang mangkok lah kan. Memang saja lah kan nak buat aku maki sorang-sorang kat dapur. Memang potong mood aku betul! Langsung dah tak eksaited sangat dah aku nak goreng cucur aku. =_=

Gas dapur aku ni MEMANG SUKA ANIAYA AKU. Memang suka dengki aku. Gas ni suka bebenor habis time aku memang tengah syok goreng sesuatu yang aku nak sangat. Dulu, macam ni gak aku kena. Eeeee ... tekanan betul!

TRIP PERTAMA goreng cucur tadi pun adalah aku dapat goreng dalam 10 BIJIK. Dalam 10 bijik tu, sementara nak tunggu laki balik, 4 biji dah selamat dah berenang-berenang dalam perut buncit aku ni ha. Yang separuh tadi? 




Aku boleh TINGGALKAN JE DALAM MINYAK YANG DAH SEJUK. Sebabnya, masa gas habis tu, aku call laki aku. Bagitahu lah kan gas dah habis dan nak suruh dia pergi beli. Lepas tu, aku tanya dia :

Aku : " Bie, cucur tu takpe ke dalam kuali? "
Laki : " Takpeeee. Biar je lah. "

Ok. Dah dia cakap macam tu kan. Aku pun biarkan je lah sampai lah dia balik dan tengok cucur tu dok berendam dalam minyak sejuk ...

Laki  : " Ni dah kenapa biarkan dalam kuali? Angkatlah yanggggggggg! Mana boleh tinggal camni. "
Aku : " Alaaa ... kecoh lah dia ni. Tadi orang tanya, dia cakap takpe. Pastu cakap tak boleh. Isk. "

Sambil membebel, sambil angkat cucur yang dah sejuk dalam minyak yang dah sejuk. Terasa diri bangang sekejap. Terasa otak aku ni macam bodoh tahap langit ke tujuh. Kahkahkah.

Sudahnya, lepas Maghrib, barulah laki aku keluar pergi beli gas baru. Nasib baiklah kedai jual gas tu tak jauh dari rumah. 

Hmmm. Kat sini takde delivery tong gas macam kat Malaysia. Tong gas kau kena PERGI BELI SENDIRI kat kedai. Bukan kedai lah. Macam warehouse. Besar. Pastu, berlambak jenis tong gas ada kat situ. Harga gas kat sini lebih kurang Malaysia je. Aku rasa lagi murah kot dari Malaysia? Hehehe. ( Ahhh, barang kat Malaysia, semua dah mahal. Semua nak naik harga. Benci betul! Nama je guna slogan Rakyat DiDahulukan. =_= )

Alhamdulillah laki aku suka Cucur Bawang Udang ni. Siap request aku tambah lagi buat bancuhan yang kedua. Hehehe.

Lepas ni, entah apa pulak makanan Malaysia yang aku nak. Melampau aku ni. Ini belum pregnant lagi. Kalau dah pregnant nanti? 0_o . Huhehuhehuhe. 

Sekian. Masalamah!

3 comments:

  1. sedapnya cucur udang!nanti nk try bt jugaklah.hihi~

    ReplyDelete
  2. ahaaa! menariknya cucurrr bawang. tadi i bw terjumpa pasal meatball skang cucur bawang plak. nyummmmy!!!


    Hotel best at LangkawiHoliday!♥

    ReplyDelete
  3. Sizuka - Buat! Jangan tak buat! Senang ja resipi. Main campak ja.

    Melati - Hehehe.

    ReplyDelete

Komen dengan bahasa yang tidak elok saya masuk tong sampah! Shukran.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...