August 27, 2013

TTC Survivor

I don't know how to start but all I can say, Alhamdulillah, miracles do happen. ;)

It is all started on the middle of April. Masa tu memang takde pikir apa or expected apapun sebab kami dok busy melayan tetamu Umrah yang datang silih berganti from Februari until May kot. Memang dok berulang alik Makkah-Jeddah je kejanya. Lagi-lagi masa Mertua datang. Lagilah almost everyday ke Makkah visited them just to check dorang ok ke tak and so on.

On April tu, memang saya sendiri takde nak kira or perasan langsung yang period dah lambat 10 hari. I think it is normal sebab kadang my period memang mabuk. Selalu on time but on certain time boleh mabuk ikut suka dia nak keluar bila, especially bila saya too stress or tak cukup rehat. Gituhhh.

Tapi natural thingy kan, kadang kalau kita rasa kita preggy, kita dapat rasa thru our gerak hati. Saya start rasa 'macam' pregnant when ada satu hari tu, perut cramp Ya Rabbi kalah senggugut taktau nak explain macam mana. Rasa macam ada orang dok pulas-pulas usus dalam perut pun iye jugak tapi masa tu, bila sakit macam tu, tak terpikir lak ke arah berlaku ovulation dalam perut. Gituhhhhh. Hahahahaha. Kemain nak guna ovulation bagai. 

That time pulak, saya memang struggle gila nak turunkan berat badan! Siap amik Herbalife and at the same time, saya gigih work out on cross trainer everyday dalam 10km macam tu. Memang semangat gila. Lagi semangat bila badan memang betul-betul turun dengan amount yang banyak. 

Then, bila ulang alik ke Makkah tu, saya memang banyak berjalan. Bukan jalan sikit. Jauh lak tu. Masa tu memang rasa dan tertanya jugak, apa pasal lah mengah semacam ni tapi disebabkan saya ni memang pesakit asthma, so saya just set dalam kepala, because you are asthmatic person. That is why mengah-mengah bila kena jalan jauh sikit.

Ok. Fine.

Sampailah bila saya sedar yang period tak keluar-keluar. Cakap jugak kat suami but then as usual, the next day mesti dua-dua macam takde nak pikir dah. 

A day before buat UPT tu, terus cakap kat suami : " B beli je lah UPT kat farmasi balik kerja nanti. Tengok macam mana. Takpelah kot negatif pun, dah biasa. ". Gituhhhh. Padahal sebelum ni kalau negatif selalu melalak keluar toilet. Kahkahkah. Itu few years ago lah. Lepas tu ok dah, takde nangis-nangis. :p

Masa tu saya tergerak hati suruh suami beli UPT sebab pikir saya ni buat work out. Kang kot kalau 'ada' apa-apa jadik kang, menyesal tak sudah. So, moh ler kita bertawakal sahajaaaaaaaaaaaa! Hehehehe.

Saya siap pesan kat suami : " Eh, you beli yang murah-murah punya jek tau. Takyah beli mahal-mahal. Kot negatif, membazir jek. ". Gituuuu. Sampai macam tu sekali okay. Kihkihkih.

Malam tu, konon janji dengan diri sendiri nak buat UPT bila suami pergi kerja. Konon kot negatif ke, takdelah dia kena menadah telinga dengar saya membebel macam-macam. But but but ....

Esok harinya tu masa bangun Subuh, tetiba gatal pi amik UPT tu bawak masuk sekali dalam toilet. Hati memang kental habis masa tu. Siap cakap kat diri sendiri : " Keluar result apapun, be strong. ". Ok. 

Lepas dah buat, terus letak UPT tu atas mesin basuh and terus ke sinki cuci muka, amik wudu nak solat Subuh. Masa tu memang almost lupa pasal UPT tu. By the time nak keluar toilet, terpandang UPT yang saya letak kat mesin basuh.

That was the time, mata yang bulat ni jadi lebih bulat bila keluar dua line! What is going on? That was the first question yang muncul dalam kepala? For real? 

Terus tak jadi keluar toilet dan sempat duduk atas jamban termenung tengok UPT tu. Macam-macam timbul dalam kepala. Siap pikir masa tu, " Kalau preggy betul, macam mana? I am gonna be a mother? ". Gituuuuhhhh. Memang drama habissssss! Hahahahaha.

Bila dah tersedor yang saya dah lama termenung duduk atas jamban, baru terkedek-kedek keluar bawak UPT terus tunjuk kat suami : " B, positif. I pregnant. KOT. ". Siap KOT kat hujung tu yang tak tahan tu. Hahahahaha.

Suami pulak, dengan muka blur baru nak bangun jugak cuma bagi muka blur dan cakap : " Yeke? Ok. ". Terus dua-dua berlalu dengan takde perasaan semayang Subuh. Solat macam biasa. Lepas solat, dua-dua terus membongkang sambung tidur. Sungguh tak sopan.

Bangun tidur, suami siap-siap pergi kerja. Bangun tidur, saya sempat jeling lagi UPT kat side table sebelah saya. Tengok takde perasaan for once again.

Until bila suami dah sampai opis, dia anta imessage : " Kalau betul apa you cakap pagi tadi, Alhamdulillah. Syukur sangat. ". I JUST SMILE. Enough. 

Serius rasa masa tu semua beban terlepas terbang dari bahuku ini. Gituuuuhhhh. Drama lagi. Hahaha.

Tapi masa tu, we both still buat macam biasa. Lompat pun tak, apa pun tak. Peluk-peluk pun tak. You know. Bukan sekejap kot, lama tunggu even I know, ada yang tunggu lebih lama dari kami but rasa dan perasaan tu mesti yang siapa TTCian, sure paham punya. I bet!

Bila dua-dua dah macam 'normal', memula tu suami macam tak berapa nak bagi sangat saya bagitahu both families dulu tapiiiiiiiiii disebabkan benda ni adalah benda yang baik dan benda ni lah yang lama sangat kami tunggu, we both bagitau jugak.

Saya siap mesej Mak saya : " Ilah pregnant KOT. Taktau lagi. Tak boleh nak confirmkan lagi selagi tak jumpa doktor. " and mom will always be a mom. I know, both parents confirm happy sangat. Syukur Alhamdulillah.

Terlebih dari syukur bila hujung minggu tu, kami dapat buat sujud syukur depan Kaabah. Alhamdulillah. Now, we not only have Kaabah yang kami boleh pegi bila-bila je but we also gonna have a baby soon inshaAllah.

Masa nak decide pegi hospital pun jadi satu hal jugak sebab kalau boleh, nak terus pi hospital yang boleh saya sticked sampai saya bersalin. Pikir punya pikir, we decided buat check up and sticked to GNP Hospital. Alhamdulillah extra bonus sebab GNP ni memang dekat gila dengan rumah. Dulu, setiap kali lalu hospital ni nak balik rumah or nak keluar pi memana, saya selalu cakap : " B, kalau I preggy kan, kot you lambat sampai, I jalan kaki je pi hospital. Senang. "

Now, bila dah preggy, errr ... tak la kot sebab kadang nak jalan jauh sikit pun, malasnyaaaaaaaaaaaaaaaa! Punya pemalas Ya Rabbi. Please la jangan ikut. Selalu je mintak suami dukung bila saya dah penat sangat. Hahaha. Tapi takdelah dia nak dukung betul pun. Tak kuat pun dia. Huhuhu.

Anywayyyyyyy, we both jadi macam tak mimpi yang we gonna have a baby bila saya pi check up masa baby 8 weeks. Time tu, bila buat ultrasound, kuat gila bunyi jantung baby. Saya siap ketawa okay sebab rasa macam kelakar doktor scan kat bawah perut pastu ada bunyi jantung penghuni lain kat dalam badan saya. Hehehe.

Selalu tengok orang punya, Alhamdulillah, now I have mine. InshaAllah ameen! ;)

Nanti, kalau saya rajin dan banyak masa dan juga tergerak hati nak share apa yang saya dan suami usaha sepanjang TTC, saya update kat blog okay? 

To all TTCian, keep moving, never give up. Miracles do happen. Allah SWT sayang kita sebab tu DIA uji kita. Believe me! All of us gonna be a mother, mom, ibu, ummi, mama, mummy one fine day. Allah SWT lebih tahu bila masa yang sesuai untuk kita. Keep praying and dua's and please stay strong! We are fighter remember? ;)

Till then. Kisses and hugs for all TTCians and also TTC Survivor! Muah!



22 comments:

  1. rasa syahdu baca ayat last akk, apa yang berlaku ada hikmah, mungkin Allah belum bagi apa yang kami nk supaya kami lebih menghargai.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Betul tu. Dari dok menangis pikir pasal bila nak dapat anak, baiklah kita appreciate setiap apa yang Allah SWT dah sediakan untuk kita setiap masa. ;)

      Delete
  2. Hai hug n kiss unt yang ttc jer ke..jeles ai tau..huhuhu...enjoy ur time..camne sulky n momok...jeles tak nak dpt adekk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Oklah. Muah untuk Akak jugak. Dorang taktau la tu jeles ke tak. Kena baby keluar dulu baru boleh tengok dorang jeles ke tak. ;)

      Delete
  3. tahniah kak nailah..happy for both of u...btl2...take care dear..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, syukur. Take care, dear.

    Patut la dah lama takde berita ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, Alhamdulillah. Syukur. Hifnizillah!

      Delete
  5. Hehehe mak aihh lame gak u simpan cerita niii heehehe! Anyway i hope u r enjoying this miracle moment :D me pun tetibe rindu my 9months tu :P
    Ur hubby same laa mcm my hubby. Mase tunjuk HPT positive, buat muke kering ckp Oooo..ok.
    Tido balik. Astu esoknye test lagi, line lagi clear, die tgk and say the same thing "Ooo..ok" (muke kering)
    Even tunjuk gambar ultrasound pun, die "Oooo...ok"
    Tibe2 dah 4months baru die cam nak excited terlebih2 sebab perut dah nampak. I was like -_-
    Hhehee..taksaba nak tgk ur baby nantii wee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita dah basi gila kan? Hahaha. Ni ada gambar raya baru ada motip nak update! Kehkehkeh. Nanti inshaAllah you will pregnant againnnnnn. ;)

      Delete
  6. nak peluk nailah...tahniah sayang...jaga diri key..akak dah tau ekin bgtau nailah mabuk heheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peluk jugakkkkkk! Jazakallahkhukhair dear sister. Alhamdulillah. InshaAllah Nailah jaga diri. Semoga lepas ni Akak preggy kali kedua and Ekin preggy lak. InshaAllah ameen!

      Delete
  7. congrats nailah & hubby!
    sy ni silent reader blog nailah...1st time tggl comment ;)
    bila baca post nailah ni, sy pun rase happy utk awk.
    sebab jalan cite kite lbh kurang je, sy pun baru preggy lepas 4thn kawen.alhamdulillah
    syukur.skrg dh 18weeks.:)jom sama2 kite berusaha sebaik mngkin menjaga amanah Allah ni.
    utk kawan2 yg lain, jgn berhenti berusaha & berdoa n stay strong.
    xoxo.
    farah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jazakumullah khukhair. Mabrook untuk Farah & suami jugak. Semoga perjalanan kita dipermudahkan olehNya inshaAllah.

      Salam sayang. ;)

      Delete
  8. Alhamdulillah.. tahniah nailah n hubby..
    semoga semua berjalan lancar dan dipermudahkan Allah.. :)
    enjoy your beautiful 9 months journey yea.. :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jazakumullah khukhair atas doa. InshaAllah ameen ameen!

      Delete
  9. alhamdulillah nailah...tahniah:-)

    enjoy your beautiful 9 months journey yeeee mommy to be..love with TTC

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jazakumullah khukhair Puan Susu.

      Love kisses and hugs. ;)

      Delete
  10. Salam Nailah....tahniah ye! Minta doakan untuk Yani sama.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Jazakallahkhukhair Yani. InshaAllah lepas ni turn yani pulak! Ameen!

      Delete
  11. Salam Nailah....tahniah ye! Minta doakan untuk Yani sama.....

    ReplyDelete
  12. Salam Nailah...tahniah ye? Minta doakan untuk Yani juga ye.....

    ReplyDelete

Komen dengan bahasa yang tidak elok saya masuk tong sampah! Shukran.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...