August 15, 2012

Biskut Raya & Karipap Pusing

Assalamualaikum.

Selamat pagi rakyat Malaysia! Saudi pun tengah pagi juga sekarang ni tapi pagi buta. Manusia lain sibuk tahajjud dekat Masjid tapi saya tahajjud depan laptop. Tahniah untuk diri sendiri! =_=

Tapi takpe sebab saya bukan saje taknak pergi tapi saya tengah amik cuti khas untuk kaum Muslimah! Hiks.

Anyway, lagi berapa hari je nak bertemu Syawal. Rasa macam cepat betul Ramadhan berlalu. Haritu masa hari pertama puasa, rasa macam lama gila nak habis puasa tapi tup tup ... sekarang kat sini dah masuk 27 Ramadhan dah kan? ( Sini awal sehari ye dari Malaysia. Sila jangan confuse! ;) )

Disebabkan tahun ni memang tak dapat balik beraya dan taknak kempunan makan biskut-biskut raya yang digemari, maka saya telah merajinkan diri membuat biskut raya sendiri. 

Kalau masa zaman budak hingusan, rajin juga sibuk menyemak tolong Emak buat biskut raya dan kemudian, sejak Emak pencen buat biskut raya dan beralih pada biskut tunjuk menunjuk, terus langsung memang takde dah nak sibuk-sibuk kat dapur nak buat biskut raya lagi.

Dan sekarang ..... kembalilah kita ke dapur semula membikin biskut raya!

Semangat okay nak buat biskut raya ni! Siap ajak suami pergi beli bahan dan segala alatan nak buat biskut dan sebagainya. Dahlah tamak semua benda nak amik sampai suami warning : " Tak buat siappppppppppppp!!!! ". Hahahaha.

Sebelum dia 'siapkan' kita, diri ini siapkan dulu biskutnya! ;)

Hasilnya .... terjadilah ....


Biskut raya #1 iaitu Cornflakes Madu!

Saya ingat lagi, yang saya selalu belasah makan Cornflakes Madu ni bila kami satu keluarga besar belah Emak di Johor beraya bersama ke Pontian iaitu kampung arwah Atuk dan arwah Nenek. Ada satu rumah Mak Sedara ni, memang ada Cornflakes Madu ni.

Asal datang beraya rumah dia, mesti yang ini habis dulu sampai ada satu ketika, dia siap keluarkan balang teruih sebab tak kuasa nak top up keluar masuk dapur. Hahaha. 

Tapi sekarang takde dah suasana macam tu. Semua jadi suram sejak ramai sedara kat Pontian dah meninggal termasuk Atuk dengan Nenek. Sedih. Semua tinggal kenangan. Sekarang ni, sekali sekala je pergi beraya ke Pontian. Kalau pergi pun, suasana memang dah tak meriah macam dulu. Tak syiokkkk! =_=

Oh ya, Cornflakes Madu ni saya dapat resipi dari kawan baik saya. Dia buat sedap! Nasib dia tak lokek ilmu. Hikhikhik.

Cara buat :
  • Cairkan butter atas dapur api. Macam saya haritu, kuantiti cornflakes dalam 500g, butternya saya letak dalam 250g.
  • Bila butter dah cair, masukkan madu. Madu ni ikut suka awak. Awak nak rasa manis, awak letak banyakkk! Kalau taknak manis, letak kuantiti yang sederhana. Kacau kejap.
  • Bila butter dengan madu kira dah sebati, terus masukkan cornflakes dan kacau secepat mungkin. Kena kacau cepat sebab nanti cornflakes jadi keras.
  • Bila cornflakes semua dah sebati bersalut butter campuran madu tadi, terus cecepat jugak masuk dalam baking cup yang kecik tu.
  • Bakar suhu 150 celcius selama 10 minit.


Biskut raya #2 Biskut Suji

Biskut ni dulu Emak memang wajib buat. Selalunya, biskut ni hiasannya adalah ceri merah yang dipotong kecik dan ditepek atas biskut tu tapi faham je lah, hidup kat tempat orang ni, ada benda yang takde. Jadinya saya taknak cerewet and end up, takde hiasan atas biskut ni. Cuma salut dengan gula halus je.

Resipi ni saya dapat dari kakak ipar saya! Kakak ipar saya terel okay buat segala macam biskut raya sebab Mak dia merangkap Mertua abang saya adalah tokey biskut raya, kuih muih tradisional dan seangkatan dengannya. Kira kakak ipar saya ni mewarisilah bakat Mak dia. Alhamdulillah.

Buat biskut ni pun senang juga. Tak remeh. 

Cara buat :
  • Uli tepung 4 cawan dengan minyak sapi. Kuantiti minyak sapi tu bergantung sampai tepung tu jadi doh yang lembut.
  • Kemudian, bentukkan bulat-bulat kecik. 
  • Macam saya sebab takde ceri, kakak ipar saya suruh sapu dengan kuning telur je. Korang kalau ada ceri tu, tepeklah ceri kat atas biskut tu.
  • Bakar suhu 130 celcius dalam 15 minit. Suhu ni ikut oven korang ye? Macam saya, resipi asal sebenarnya 100 celcius tapi oven saya tak ngam, so saya adjust sendiri suhu tu semua ikut kesesuaian oven saya tu. Jadi, sila kenal oven anda macam mana okay?
  • Dah siap bakar, biarkan sejuk sekejap dan salut dengan gula halus.


Biskut raya #3 Biskut Semperit

Biskut paling saya suka dan tak jemu makan dari dulu sampai sekarang. Korang sila jangan tertipu dengan gambar okay sebab hanya indah khabar dari rupa sebab biskut semperit saya ni bila bakar sangatlah hodohhhhhhhh! Tak sukaaaaaaaa!

Sungguh tak tipuuu! Tanyalah suami saya.

Semuanya gara-gara saya takde acuan semperit. Konon panjang akal, pi guna piping untuk hiasan kek tu tapiiii ... bila dah masuk oven, end up, semperit rupa macam katak kodok gemok! Kahkahkah.

Terus saya buang biskut-biskut tu dan simpan dohnya dalam tupperware je sebab nak kena cari jugak tempat picit-picit acuan  biskut tu. Takpelah kalau takde acuan semperit pun janji ada tempat picit acuan biskut tu. =_=

Maaf, resipi tak dapat kongsi sebab panjang sangat. Malas nak taip. Saya kongsi resipi yang simple je. Hihihihi.


Biskut raya #4 Chop Chip Cookies

Tergerak hati nak buat pun sebab saya nak habiskan stok chocolate chip dalam fridge saya tu. Dah berzaman beli, balance buat biskut tahun lepas. Disebabkan bahan cukup, lepas siap masak untuk berbuka petang tadi, terus saya keluarkan mixer dan buat biskut ni.

Pun sama macam resipi semperit, resipi ni panjang, maleh nak taip. Hihihi.

Dalam banyak-banyak resipi choc chip cookies yang pernah saya buat, rasanya yang ini paling sedap kot sebab biskutnya keras kat luar tapi bila makan tu, rasa lembut kat dalam. 

Sebab lain saya buat cookies ni adalah SAYA RINDU FAMOS AMOSSSSSSSSSSS! Suami pun sama. Rindu jugak kat Famos Amos. Belikan pleaseeeeeeeeeee!!! T__T

Dan harini saya extra rajin ....

Sebabnya, masa buat choc chip cookies tu, dalam masa yang sama saya berkejar jugak jenguk kuali atas dapur sebab saya masa tu, gigih buat inti karipap!

Tak tahulah apesal rajin bebenor harini. Kahkahkah.

Yang penting, saya suka acuan karipap saya yang baru suami belikan haritu sebab acuan dia kecik dan buat karipap saya nampak kemas dan omey bak kata bahasa rempit bebudak sekarang. :p


Karipap ini bukan karipap biasa okay. Ini adalah karipap pusinggggggg! Gigih tak gigih buat karipap pusing. Walaupun cara nak buat tu memang agak renyah tapi buat juga memandangkan resipi yang saya ikut tu, hasilnya kulit karipapnya adalah sedap dan rangupppppp! Suka! ;)


Sebelum ni kalau buat karipap, saya biasanya bakar dulu dalam oven sebelum simpan beku dalam fridge tapi disebabkan kes sebelum ni bila karipap asyik melekat je dan buat karipap kopak sana sini, terus harini goreng karipap separuh masak sebelum masuk fridge.

Gigih tak gigih goreng karipap memalam buta! Bulan Ramadhan bolehlah sebab kebetulan tadi tu memang nak kena kejut suami pergi Masjid. Kalau selain bulan Ramadhan, takdenyalah nak buat tetengah malam macam ni. Tak kuasaaaaaaaa!

Ok. Got to go now. Nak prepare Sahur untuk suami.

Semoga kita sentiasa dalam redha Allah SWT. InshaAllah.

Sekian. Ma'asalamah!

August 13, 2012

Berterawih Di MasjidilHaram

Assalamualaikum.

Satu-satunya entri di bulan Romadhon. Kihkihkih.

Kemalasan berganda nak mengadap laptop nak taip entri sebab bulan Romadhon, dipenuhi dengan perkara-perkara, bekalan-bekalan untuk Akhirat. ( ayat macam ustazah ). Hiks.

Bukanlah. Saya bukan baik sangat pun. Bulan Romadhon ni, bangun pun tengahari. Bangun je, tau-tau Zuhur dah masuk. Pung pang pung pang, dah pukul 2.30 petang.

Bulan puasa ni, saya manage masa sendiri masak untuk berbuka seawal 2.30 petang. Sebab nak kejar solat Asar. Sebab kalau boleh, bila solat Asar tu, saya dah siap masak, dan boleh mandi wangi- wangi nak mengadap Tuhan saya. Sejujurnya saya memang tak reti nak solat dengan badan bau dapur bau masakan. Rimas.

Balik pada tajuk entri.

Alhamdulillah, Khamis minggu lepas, dapat juga berterawih di MasjidilHaram.

Ikutkan sebenarnya, kerajaan Saudi dah nasihat, kalau boleh, bulan Romadhon ni, yang siapa duduk Saudi ni, tak payahlah nak berebut sangat ke Makkah especially yang macam saya duduk dekat Makkah ni. Kerajaan Saudi suruh kami-kami ni bagi ruang dan peluang berjuta manusia lain yang berhabis wang dan tenaga untuk datang sini berbanding kami ni, yang bila-bila je boleh sampai sana.

Tapi, tapi ....

Sebab nak merasa juga berterawih di MasjidilHaram, maka marilah kita jadi tak dengar kata untuk seketika. Hehehe.

Kalau awal Romadhon haritu dah tempuh orang ramai untuk buat Umrah, kali ni, kita tempuh pulak untuk berterawih sahaja. ;)

Maka, sejam sebelum berbuka, dah gerak dari rumah. Bekal buka puasa semua dah siap masak dan packing masuk dalam plastik bag. Waktu berbuka sekarang dah makin awal. This time memang berbuka puasa masa masih dalam perjalanan lagi.

Time bulan puasa ni, memang digalakkan sangat masuk Makkah dekat nak berbuka sebab bila dah nak buka puasa ni, polis tak berapa nak busy sangat jaga check point sebab polis pun sibuk nak berbuka juga. So, traffic takdelah hectic sangat. Ini salah satu sebab ya kenapa Umrah ritu dan juga pergi terawih ni, kami gerak dekat waktu nak berbuka. ;)

Bulan Romadhon ni jugak agak mencabar nak masuk ke Makkah. Bulan lain, boleh masuk sampai ke hotel parking tapi bulan Romadhon ni, semua kenderaan selain dari penduduk Makkah memang tak dibenarkan masuk sampai dalam langsung.

Yang tak boleh masuk ni, kerajaan Saudi ada buat 2 kawasan temporary parking di bandar Makkah. Makanya, haritu, kami parking di kawasan Al-Rosaifa Parking. Dekat dengan penghujung check point nak ke kawasan hotel MasjidilHaram. 

Sebenarnya paking paling pemes time bulan Romadhon adalah Kudai Parking tapi disebabkan Kudai Parking sangat packed melampau dengan kereta-kereta dan manusia, dengan nak berebut naik bas lagi, dengan teksi atau prebet sapu amatlah susah nak dapat, kami lebih senang ke Al-Rosaifa Parking sahaja.

Kat situ, bas memang tak perlu berebut, kereta of course memang banyak, yang penting, senang nak dapatkan teksi atau prebet sapu ke MasjidilHaram. Baik saya atau suami, kami berdua memang elak naik bas sebab satunya, saya ni dah memang tak boleh nak bersesak sangat sebab nanti saya boleh jadi panik dan terus rasa nak pitam atau boleh jadi sesak nafas due to saya memang pesakit asthma dari kecik.

Dari pihak suami pulak, kaki dia bukan normal macam dulu dah. Takut juga kot bila berebut, orang tolak ke apa, kalau jatuh kat tengah-tengah manusia berkerumun, sia-sia je nanti. =_=

That day tu, Alhamdulillah, ada this one guy ( prebet sapu ) tunggu dari kami makan for berbuka & solat Maghrib dulu, then terus naik kereta dia ke MasjidilHaram

Oh ya, bulan Romadhon ni, bukan harga bilik hotel saje ye naik? Harga teksi atau prebet sapu pun naik berganda-ganda. Biasanya, kalau dari tempat parking nak ke MasjidilHaram, harga standard di bulan Romadhon adalah 50 riyal dan dari MasjidilHaram nak ke parking semula pun harga yang sama TAPI itu kalau awak pergi siang hari okay? 

Macam kami, time sampai parking tu, betul-betul orang tengah solat Maghrib. So, harga nak ke MasjidilHaram still standard lagi iaitu 50 riyal. Bila nak balik ke parking semula tu lah, disebabkan waktu pun dah tengah malam memandangkan settle terawih pun dekat pukul 11 malam, nak keluar dari MasjidilHaram pun dekat sejam sebab manusia terlalu packed sangat, pung pang pung pang, dekat pukul 1pagi dah, jadinya harga servis teksi atau prebet sapu dari MasjidilHaram nak ke parking adalah dalam 80 - 100 riyal. 

Oklah pada aku dari nak jalan kaki, bersesak-sesak naik bas bagai. It worth dan harga yang sangat reasonable. Sama je total pergi balik bayar duit teksi dengan harga kami bayar parking kat hotel. ;)

Itu baru pengalaman nak tempuh masuk ke kawasan MasjidilHaram. Belum lagi pengalaman nak tempuh masuk dalam MasjidilHaram sendiri.

Masa dah sampai kat area Masjid tu, ok lagi sebab orang takde nak bersesak lagi memandangkan masa tu pun, baru je lepas Maghrib dan waktu nak ke solat Isyak pun lambat lagi.

Masuk Masjid terus naik tingkat atas sebab memang confirm punyalah kat bawah memang dah packed. Bajet naik atas kosong tapi nak cari tempat solat tu, memang pusing sana sini jugaklah. Last-last, takde pilihan, terpaksa juga saya menyelit betul-betul depan tong air zamzam.

Bila dah depan tong air zamzam, you know what gonna happen, you know what will happen during solah .... =_=

Dengan orang sibuk amik air zamzam, dengan ada sorang jemaah ni, dok tampar anak dia suka hati sebab anak dia bising sampai anak dia nangis kuat gila, dengan ada sorang budak ni sedap dok lari-lari pijak sejadah saya main cawan plastik tong zamzam tu dan juga paling best, dengan tukang cuci sedap je mop sungguh kepala saya time saya tengah sujud sebab kebetulan ada air tumpah kat situ. =_=

Aduhhhaiiiiiiiii ..... nasiblah yang mop tu pakcik kurang upaya, terus tak jadi nak marah walau dalam hati. Hahahaha. :p

Pengalaman betul lah. Tapi karenah-karenah manusia time tu lah buat saya terus jadi pening kepala, rasa nak pitam. Baru konon nak berhenti terawih saat masuk rakaat yang kesepeluh tapi disebabkan mendapatkan kata-kata semangat dari Imam saya yang halal, terus ku gagahi jua hingga rakaat yang terakhir saat Imam MasjidilHaram juga beredar. Alhamdulillah, lega! 

Habis solat, terus cepat-cepat kemas beg nak keluar secepat mungkin tapi harapanlah kan sebab dah kata Masjid sangat packed. Nak keluar pun dekat sejam. Dahlah tunggu suami tapi kena rempuh sampai terpaksa juga bergerak ke depan. Terus terpaksa split dengan suami keluar Masjid. T_T

Keluar-keluar Masjid je .........



Haaaaa ... hambek kauuu! Manalah tak dekat sejam nak keluar Masjid dengan manusia packed macam ni? Memang serius hati kena kuat, sabar dan kental kalau nak datang Makkah di bulan Romadhon. Tahu?

Inipun, lepas dapat keluar, tunggu suami pun dekat setengah jam jugak. Muka saya pun dah muka cekodok masa tu sebab kepala memang dah rasa berat sangat. Niat di hati nak minum-minum, makan-makan kat Restoran D'Felda pun, terus terpaksa cancel sebab kepala memang dah berdenyut-denyut tahap narnia the chronicle. =_=

Oh ya, saya ternampak Abang Zikr ( baca = Adi Putra ) masa kat D'Felda masa tu. Mash'Allah, muka dia memang sejuk mata memandang. Kulit muka bersih. Pada sayalah, Adi Putra lagi handsome dari Aaron Aziz. Hiks.

Anyway, kami sampai rumah elok time biasa kami bersahur iaitu 3 pagi. Sedih tak dapat nak Tahajjud berjemaah di MasjdilHaram tapi keadaan diri memang sangat tak mengizinkan. Harap ada peluang lain lagi. InshaAllah.

Ok. Saya nak prepare buka puasa.

Jangan lupa terus menerus rebut Malam LailatulQadar. Semoga Allah SWT menerima segala ibadah kita juga kita sentiasa dalam redhaNya. InshaAllah. Amin Ya Rabb.

Sekian. Ma'asalamah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...