April 5, 2010

* crispy samosa daging *


semalam ... bini azman yang chomey ini telah merajinkan diri untuk bereksperimen di dapur ... ekceli lame da planning nak wat menatang ni tapi asik tak berkesempatan jek ... dulu mase time study ... my osmet cik intan payung la yang rajin wat menatang ni ... then si iza lak yang tukang balut2 kulit popia while the rest : sayer + amoi + kak su + oshin hanye tukang tengok and tukang makan ... mase intan bertukang kat dapur la sayer curik2 tengok die wat ... hmmmm ...

and at last ... kat jeddah jugak i made it real ... memule mase nak wat tuh ... dok pikir gak la ... ade ke kulit popiah jual kat middle east nih ... kene la survey dulu kan ? ... almaklum la ... menatang ni sebenarnye inti die same jek ngan karipap cume ni kire lagi senang lenggang kangkung la dari karipap ... kalo karipap ... confirm la tak jadik sebab sayer amat la tak reti nak ketip2 hujung karipap tuh ... heeeeeeeeeeeeeee ...

so ... nak jadikan realiti ... last wikend sayer g beli barang sumer ... and lega sebab kulit popiah tu ade jual kat cni ... murahhhhhhhhhhhhhh lak tuh ... suke2 ! ... leh la wat slalu nih ... hihi ... plus pulak daging cincang kat cni pun amat lah murah ... rasenye separuh rege dari mesia ... untung kan ? ... menatang ni bukan takderk orang jual ... we all penah je beli mase g beli abaya tuh ... orang indon jual ... rase ok la tapi biaselah ... kureng sket ... lagi puas ati kalo wat sendirikkk ... btol takkkk ??? ... lagi pulak dok merantau cenggini ... lagi laaaa bagusss kalo wat sendirik ... baru la ade kickkkkk kann ??? ... ;)

hmmmm ... nak wat menatang ni takderk la susah mane ... bahan rasenye mudah carik ... cume macam sayer dok lua mesia ni ... rempah kari tu kene la ade ... wajibbbbb okeyhhh ??? * to kajang - kalo takderk rempah kari ... kureng kickkk ! =) *


okeyh ... jom ... sayer tunjuk cara2 membuat crispy samosa daging :

BAHAN2 :

INTI
1 mangkok kecil daging cincang - kalo nak letak lebey pon takpe .
6 biji kentang - potong dadu
1 ulas bawang besa - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
1 setengah sudu rempah kari - tak kesah la kari ape tapi rempah kari daging lagi bagus
garam secukup rase



CARA2 MENUMIS INTI :

.:: memule kene tumis bawang besa ngan putih yang da di potong dadu ... tumis sampai naik bau ::.

.:: bile bawang da naik bau ... tumis rempah kari ... make sure rempah kari tu di bancuh dengan air menjadi pes kari ... mase bancuh rempah kari tu ... make sure rempah kari tu tak terlalu cair sangat or pekat sangat ... sedang2 jek ... tumis rempah kari tu dalam 10 minit ... tumis sampai garing and naik bau jugak ::.

.:: bile kari da garing and naik bau ... masukkan kentang yang telah dipotong dadu ... masukkan air yang cukup untuk wat kentang masak sampai empuk ... nak make sure kentang empuk ... bahan2 yang da digoreng and digaul bersame tuh ... air yang letak tu da agak nak kering ::.


* bahan inti yang da siap ! *


.:: bile inti da siap ... baru la proses nak masuk dalam 'sarung' nyer ... ermmm ... kulit popia yang 4segi tu ... belah dua ... and bentuk kan kon ... masukkan isi and lekat hujung bia bentuk jadi segi3 ... kalo nak bentuk kon tu jadi kuat ... lekat pakai tepung yang da dicampur dengan sedikit air ... jadikan seperti gam ::.


* kulit popia yang da dibelah dua *


* bahan2 yang sedia untuk dijadikan samosa *



* samosa yang telah siap dibentuk ! *


tadaaaaaaaaaaaaaa ...

* samosa yang telah siap digoreng ! *


senang je kan ? cube2 la ... agak2 kalo tak pandai nak bentuk segi3 tu ... korang bentuk la bentuk lain ... wat bentuk macam popia pun takper sebab the most important is inti di dalamnyer ... bukan kulit nye ... kan ??


and petang tu saye serve ngan air green tea ... ade orang tu kunun2 nye nak mengamalkan pemakanan sehat dengan minum air green tea ... tapi bile saye da wat ... takderk maknenyer orang tu nak minum ... alasan die ? ... * tak kene ngan tekak ! bolehhh ??? *


and mase sang chenta ati balik dari keje petang tu ... die dengan tetibe rase baik ati membelikan saye ini ...


* mutton shawarma plate *



die kate die 'wat' ... hohohohohohoho ... sile percayerrrr ... ;p ... puhlessssssssss ...


* thanks biebie for the shawarma *


p/s : to kak hada kat uem penang - hope entry ni membantu sis
to kajang kat tokyo, jepun - sile2 la rajinkan diri untuk mencube ... kalo jadi sile uplaod
picas - tak moh curik picas dari tenet yek ... hihi

No comments:

Post a Comment

Komen dengan bahasa yang tidak elok saya masuk tong sampah! Shukran.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...